Zimski sportovi

NHL: Bobby Ryan u Allsvenskanu, Stalberg našao drugi europski angažman, Halak postao Lisica

Ivan Dominik • petak, 23.11.2012.
NHL: Bobby Ryan u Allsvenskanu, Stalberg našao drugi europski angažman, Halak postao Lisica

Budući da dogovora u NHL-u oko novog kolektivnog ugovora, kao ni o okončanju lockouta, unatoč svim "žaljenjima" i "naporima" čelnika Lige i Udruge igrača, još uvijek nema - ponovo se podosta igrača iz najjače hokejske lige svijeta odlučilo na pronalazak kluba u Europi. Koliko god to sada teško bilo...

O pregovorima u NHL-u ne treba puno trošiti riječi, jer se već dugo vremena, zapravo, nisu pomaknuli s mrtve točke. Stoga se mnogi, renomirani i odlični ili ne, hokejaši iz najjače lige svijeta u hokeju na ledu i dalje odlučuju na odlaske "preko bare". I u tomu, zasad, još uvijek i uspijevaju premda pronalazak kluba u Europi sada već, iz dana u dan, postaje sve teži.

Međutim, kao najsnalažljiviji u pronalaženju europskog kluba posljednjih se dana pokazao i dokazao Šveđanin Viktor Stalberg, korisni i lucidni napadač Chicago Blackhawksa. 26-godišnje krilo iz Vjetrovitog grada uspjelo je skočiti s magarca na konja te je poslije sjajne epizode u domaćoj Frolundi - za koju je u 11 utakmica ostvario 12 bodova od čega sedam golova - našao klub u KHL-u. Stalberg je tako postao novim članom Atlanta iz Moskve, koji ima vrlo jaku momčad s već nekoliko bivših NHL-ovaca poput Nikolaja Žerdeva, Fedora Tjutina ili Antona Hudobina.

Možda i najveće ime koje je posljednjih dana napustilo Sjevernu Ameriku jest ono Bobbyja Ryana, ponajboljeg napadača lige i Anaheim Ducksa te američkog reprezentativca i olimpijca. Nakon dugog "šuškanja" i ponekih poteškoća u pregovorima, mladi je Amerikanac ipak potpisao za švedsku Moru iz druge lige najjužnije zemlje skandinavskog poluotoka - Allsvenskana.

Ryanovim putem nije otišao nitko, ali je zato Jared Boll iz Columbus Blue Jacketsa završio nešto istočnije - u klubu TuTo iz finske druge lige, Mestisa. Istoga dana kao i Boll, u svoju se domovinu Njemačku vratio i vratar San Jose Sharksa, Thomas Greiss, koji je postao novim članom Hannover Scorpionsa u DEL-u.

U Njemačku je također došao i sjajni slovački vratar St. Louis Bluesa, Jaroslav Halak, ali je on za razliku od kolege mu Greissa, završio i njemačkoj drugoj ligi i klubu Lausitzeru - kojem je nadimak, Lisice.

Kanađani Kyle Clifford, inače napadač LA Kingsa, završio je u Ontario Reignu u ECHL-u, dok je u Hamilton Bulldogsima u AHL-u završio Mike Commodore, bek Tampa Bay Lightninga.

Vjerojatno i najtužnija priča tjedna bilo je konačno umirovljenje velikog profesionalca i internacionalca, češkog braniča Carolina Hurricanesa, Jaroslava Spačeka. 38-godišnji Čeh, svojevremeno i reprezentativac domovine, otišao je u zasluženu mirovinu ponukan lockoutom. U karijeri je zabilježio 880 NHL nastupa, 82 gola uz 273 asistencije, odnosno 355 bodova... A igrao je u brojnim NHL klubovima, SP-ima, Olimpijskim igrama itd.

Foto: Wikipedia, Judd Furlong

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!