Zimski sportovi

NHL otkazao utakmice do 14. prosinca, izgubljeno više od trećine sezone. Derick Brassard u Red Bullu?

Ivan Dominik • subota, 24.11.2012.
NHL otkazao utakmice do 14. prosinca, izgubljeno više od trećine sezone. Derick Brassard u Red Bullu?

Čelnici najjače hokejske lige na svijetu, NHL-a, objavili su u petak otkazivanje novog "paketa" utakmica tekuće sezone, koja se ne igra zbog lockouta. Time je izgubljeno već više od trećine sezone, a nakon popularnog Winter Classica koji je otkazan ranije, sada je objavljeno kako se neće igrati niti zakazani All-Star vikend u Columbusu...

U petak je stigla nova loša vijest za sve navijače i fanove najjače i najpopularnije hokejske lige svijeta - NHL-a. Gary Bettman, glavni povjerenik Lige, i kompanija otkazali su sve utakmice do 14. prosinca ove godine.

Tekuća sezona koja se ne igra zbog lockouta tako je došla na 34.3 posto izgubljenih utakmica, odnosno, konkretno njih 422.

"Realnost u kojoj gubimo sve više utakmica "regularne" sezone, kao i NHL All-Star vikend 2013. godine u Columbusu, vrlo je razočaravajuća. Osjećamo se loše zbog navijača i štovatelja NHL-a, posebno onih u Columbusu, i radit ćemo na tomu s organizacijom Blue Jacketsa da vratimo NHL All-Star događaj u Columbus i njegovim navijačima što je prije moguće."

Još jedna u nizu "iskrenih" izjava zamjenika povjerenika NHL-a, Billa Dalyja, o lockoutu u NHL-u.

Sezona je trebala startati 11. listopada ove godine, međutim, nije zbog lockouta kojim su nakon isteka starog kolektivnog ugovora vlasnici "zaključali" svoje igrače - koji su onda mahom pronalazili, i još pronalaze, nove angažmane u Europi. Lockout traje od 16. rujna, dogovor oko novog kolektivnog ugovora se još uvijek ne nazire uz naglasak na još uvijek veliku "udaljenosti" dvaju strana - vlasnika i igrača.

Kako napredaka oko dogovora i potpisivanja novog CBA-a nije bilo ni u posljednjim pregovorima NHL-a i NHLPA-a, Liga na čelu s Bettmanom se odlučila za novo, treće otkazivanje utakmica ove sezone.

Osim što su izgubili više od trećine sezone, Winter Classic u Detroitu te golemu svotu garantiranog novca, igrači i vlasnici izgubili su i drugi najveći spektakl u sezoni - All-Star vikend u Columbusu (26. i 27. siječanj 2013.). On je također otkazan te ove sezone publika u Ohiju neće vidjeti sve najbolje što NHL može ponuditi na jednom mjestu.

Nakon otkazivanja sezone do 14. prosinca mnogi američki i kanadski analitičari i novinari, pogotovo oni s ESPN-a i TSN-a, smatraju kako i cijela sezona visi o koncu te kako će biti do kraja izgubljena ako se strane ne približe dogovoru ili se ne dogovore u narednih par tjedana.

Nakon propalih pregovora - novi egzodus

Budući da su i najnoviji pregovori vlasnika i igrača u NHL-u propali tijekom tekućeg tjedna, mnogi su se igrači ponovo, po tko zna koji put, okrenuli masovnim odlascima u Europu, ali i u nešto manjoj mjeri u niže hokejske Sjevernoameričke lige.

Tako je primjerice solidni američki bek San Jose Sharksa, Justin Braun, pronašao odličan klub za nastavak karijere, finsku Tapparu u SM-liigi. Anaheimov kanadski napadač, Rod Pelley premješten je u ponajbolju momčad AHL-a, Norfolk Admiralse, dok je još jedan američki branič, Mike Lundin, iz Ottawa Senatorsa preselio u redove švedskog drugoligaša, Almtune.

Počele su se pojavljivati i nove glasine, a najinteresantnija je ona o prelasku ponajboljeg igrača i napadača Columbus Blue Jacketsa, Dericka Brassarda, u redove Red Bull Salzburga. Ukoliko se transfer ostvari, Brassard bi bio novo pojačanje za ionako vrlo jake Bikove, ali i za cjelokupni EBEL.

Također, mladi i perspektivni napadač Washington Capitalsa, Mathieu Perreault, spominje se u kontekstu prelaska u jedan od najvećih i najjačih finskih klubova, helsinški HIFK iz SM-liige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!