Košarka

Petrović: "Dok god je teorija živa, napravit ćemo sve da prođemo dalje"

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • srijeda, 28.11.2012.
Petrović: "Dok god je teorija živa, napravit ćemo sve da prođemo dalje"
Foto: Kristijan Komarica

Samo nekoliko dana nakon što se vratio na Cedevitinu klupu, Aleksandar Petrović će se s momčadi koju je preuzeo naći pred vrlo ozbiljnim izazovom. U četvrtak će u osmom kolu euroligaške skupine C u Domu Dražena Petrovića gostovati istanbulski Anadolu Efes, a u najavi utakmice, Aco je istaknuo da je prilično zadovoljan onime što je zatekao na povratku među zagrebačke Crvene. Cedevitin trener dotaknuo se i Darija Šarića i njegova odabira da nastavi karijeru u Ciboni...

Tri dana poslije potvrde povratka u klub, Aleksandar Petrović priprema se za prvu utakmicu u svojem drugom mandatu na klupi Cedevite. U četvrtak u 18:30 sati u Zagrebu slijedi ogled s Anadolu Efesom, a najavljujući dolazak gostiju iz Istanbula, Petrović se dotaknuo i stanja u momčadi koju je preuzeo, ističući da je uglavnom ugodno iznenađen.

"Prepun sam dojmova iz razloga što se u protekla dva dana događalo jako puno toga. Odradili smo tri treninga, imao sam i bezbroj razgovora face to face, ne jako dugih, ali pričao sam s igračima koji trebaju primiti neke moje poruke. Ugodno sam iznenađen kako je prihvaćeno dosta informacija koje sam proslijedio što se tiče igre, u segmentima koji nisu funkcionirali dobro, a tu mislim na napad", opisao je Aco: "Da ne bi ispalo da je početak svega bio u ponedjeljak sa mnom, i prije mene bilo je jako puno dobrih stvari, prije svega defanzivno, što mi je u startu olakšalo posao."

"Očito je u pitanju novac"

Dario Šarić neće prijeći u Cedevitu, a Petrović se osvrnuo i na tu vijest. "Komentirat ću telenovelu na jedinstven način - kad god smo u godinu dana čitali o Šariću, čitali smo da je trener vrlo bitan za njegovu karijeru, a odabrao je klub koji nema trenera. Cibona ima ime i brend i na to nema prigovora, a u individualnom smislu dečku želim sve najbolje, ne kada igra protiv Cedevite, ali da ostvari sve najbolje za svoju karijeru."

"Budimo iskreni, očito je u pitanju novac. Kada čitam o ranijim izlascima na NBA Draft i postocima u odšteti to mi je jedino objašnjenje svega toga", dodao je Aco.

"Sva tri treninga bila su poprilično energetska, i ja sam bio pun adrenalina, ali danas sam povukao ručnu", nastavio je Cedevitin trener o situaciji dan uoči utakmice: "Jutros su igrači bili slobodni, a poslijepodne ćemo za 30 ili 40 posto spustiti intenzitet kako bismo bili spremni za utakmicu koja nas čeka."

Uoči susreta, Aco se nije bavio samo treningom, već je s igračima bio na večeri ili - kako je sam opisao - na team buildingu: "Okupili su se igrači i struka, otvorili smo se, igračima sada to puno bolje i kvalitetnije ide kada je riječ o kolektivnim stvarima. Družili smo se poprilično ugodno, mislim da će nam to postati praksa kada osjetimo da to treba, a osjetio sam da je to sinoć trebalo napraviti."

U očekivanju Anadolu Efesa, koji u Zagreb dolazi s omjerom 4-3, dok Cedevita ima 2-5, trebat će i što bolja igra, a uoči utakmice, Petroviću problem predstavljaju lakše ozljede Gorana Sutona i Marka Tomasa, koji su pod upitnikom za nastup. Suton je nešto izgledniji nego Tomas, ali Aco neće forsirati ni s jednim, ističući da je u Tomasovom slučaju bilo bolje da se nije žurilo s većom minutažom nakon što se vratio poslije ozljede i operacije stopala.

Ovog puta u pitanju su drugačiji problemi. I Sutona i Tomasa muče mišići u predjelu zdjelice.

Petrović se pozabavio i s momčadi s kojom će se Cedevita sresti u četvrtak, ali i izgledima da se njegova momčad probije u Top 16. "Kada sam prošli put bio u klubu, sjećamo se da smo u Eurokupu dvaput bili u fazi teorije i oba puta prošli dalje. I ovog puta je teorija živa, a dok god teorija živi, napravit ćemo sve da prođemo", opisao je Aco: "No, s aspekta kluba i struke znamo koji su naši prioriteti. Proći dalje u Euroligi bilo bi super, ali u ABA ligi su nam s našim skorom dvije momčadi već dosta pobjegle, Igokea i Partizan, moramo misliti na to i gledati na širi obzor nego je jedna utakmica."

"Efes je ekipa koja je rađena za velike stvari, a vrlo su specifični po tome da su im sva tri najbolja strijelca vanjski igrači, Farmar, Vujačić i Lucas, tako da već znamo što raditi", dodao je Cedevitin trener, ističući i širinu suparnika pod košem, s Erdenom, Kuqom, Batistom i Stankom Baraćem na "petici", a Savanovićem i Gönlümom kao krilnim centrima, u paru u kojem su obojica, kako je Aco opisao, dijametralno suprotni igrači.

Gelabaleu poslana ponuda, Car izvan sastava

Među onima s kojima raspolaže, Aco Petrović u sastavu ima i Mickaela Gelabalea, kojega bi volio zadržati nakon što mu po završetku euroligaškog prvog kruga istekne ugovor s Cedevitom, sredinom prosinca: "S Gelabaleom sam odradio vrlo korektan razgovor, ali on odlučuje sa svojim menadžerom, prema njima je otišao ugovor. No, ono što je meni bitno je da ga u treningu vidim potpuno involviranog 1000 posto."

Cedevitin trener pojasnio je i situaciju s Markom Carom, koji u četvrtak neće biti među 12 igrača u zapisniku. "Riječ je o igraču koji zahtijeva puno veću minutažu nego je ovog trenutka može dobiti u Cedeviti, na toj poziciji su drugi nositelji igre i trebam se okrenuti njima", opisao je Aco, dodajući da je zasad riječ o rješenju za ogled s Efesom, dok o Carovom statusu iza toga još nema odluke.

Petrović je uvjeren da će utakmica u četvrtak biti sasvim drugačija od one koju je Cedevita odigrala u Istanbulu, kada je sve riješeno rano. "Ekstremno sam zadovoljan kako su igrači prihvatili ono što smo radili, kroz tri treninga smo imali vrlo mali prostor da igrači uhvate moju ideju, a možda sam otišao i malo predaleko s informacijama kada sam vidio da to dobro primaju poslije prvog treninga. Rekao bih da smo u dobroj situaciji jer ja znam kako Efes igra, a oni ne znaju kako će Cedevita igrati", zaključio je.

Na povratku nakon problema s leđima, u četvrtak će u sastavu biti i Cedevitin kapetan Marino Baždarić, koji je istaknuo kvalitetu suparnika: "Efes je vrhunska ekipa, složeni su za velike stvari, s minimalno dva odlična igrača na svim pozicijama, a cilj im je doći najmanje u Top 16. Znamo kakve su naše šanse da se domognemo drugog kruga, ali treba odraditi posao maksimalno korektno i dok god postoje šanse, boriti se za prolazak dalje. Utakmica koja nas sutra čeka neće biti lagana, ali nadam se da novom domaćom pobjedom možemo nastaviti niz koji smo započeli protiv Caje i Žalgirisa."

Baždarić se osjeća spremno za povratak nakon ozljede, a istaknuo je i bolju atmosferu u momčadi nakon nedavnog odlaska Božidara Maljkovića s klupe. "Mislim da neću pretjerati kada kažem da se vratio osmijeh na lica igrača, što je najbitnije u ovom trenutku", opisao je Cedevitin kapetan: "To s osmijehom je karikirano rečeno, ali nije daleko od istine. Postojala je lagana apatija, nije bilo pretjerano dobre atmosfere unutar kluba, zato kažem da se to odrazilo i na igrače i da je atmosfera sada dijametralno suprotna nego što je bila."

S osmijesima na licima, Cedevita će, tako, tražiti treću uzastopnu domaću euroligašku pobjedu, a za sve koji žele doći u Dom Dražena Petrovića, cijena ulaznice će i u srijedu i na dan utakmice biti 30 kuna, uz 50-postotni popust za studente. Za vlasnike sezonskih ulaznica, u klubu su najavili poklon-majice sa simbolima šestog igrača, što je novitet u ovoj sezoni.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 10:53
    Evo Aco si je več jučer skočio u usta. Prije nego je završila utakmica Armanija je izjavio da je Euroliga za njega završila i da se okreče regionalnoj ligi. Svaka čast.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 16:35
    ugl. s acom na klupi neće biti dosadno:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 15:02
    ...a možda su u šumi
    Obrisan korisnik
  • narada10828.11.2012. u 14:43
    ... ili on modza zna sta ti ne znas, Aco, a to jeste ko ce biti novi trener Vukova. Uostalom ja tek vjerujem da Dario igra za Cibonu kad ga vidim u dvorani u Ciboninom dresu. Je on je bio odn. "igrao" vec za hrpu klubova ove sezone.
    narada108
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 14:08
    a možda on aco tebe ne smatra dobrim trenerom
    Obrisan korisnik