Nogomet

Atleticova prilika za skalp Reala, Borussijino "biti ili ne biti" kod Bayerna

Sportnet • petak, 30.11.2012.
Atleticova prilika za skalp Reala, Borussijino "biti ili ne biti" kod Bayerna
Foto: EPA

U najjačim europskim ligama nadolazećih će dana najviše pažnje biti usmjereno na gradske obračune u Madridu i Torinu, kao i na pokušaj Borussije iz Dortmunda da se baš u Münchenu vrati u utrku za naslov prvaka...

Manchester City, koji je pet puta u posljednjih šest utakmica sačuvao praznu mrežu, pokušat će održati korak s gradskim rivalom uoči derbija kad mu na Etihad dolazi Everton koji je nanizao šest remija u osam posljednjih dvoboja. United, bez Kagawe, Nanija i Vidića, računa na treću uzastopnu pobjedu kod pretposljednjeg Readinga kako bi pozitivno ušao u gradski derbi na Etihadu.

Nakon dvije nule, Benitez s Chelseajem mora pobijediti na Upton Parku kako bi uoči Božića stigao korak do dva Manchestera, a i počeo pridobivati navijače na svoju stranu. U drugom londonskom ogledu Dempsey i Dembele prijetit će bivšem poslodavcu Fulhamu. Michael Laudrup pak vjeruje da njegov Swansea može zaskočiti Arsenal koji ima tek bod više i bit će bez Walcotta.

Liverpoolu se otvara prilika za skok u poretku jer može protiv Southamptona naplatiti frustracije iz susreta protiv Tottenhama gdje sudac nije dosudio, nepravedno prema Rodgersu, dva jedanaesterca. WBA-u je prošlog tjedna Swansea prekinuo niz od četiri pobjede, a početak potencijalnog novog mogao bi se dogoditi protiv Stoke Cityja.

Jedan od najzanimljivijih susreta, ne samo u Španjolskoj, nego i Europi općenito ovog će vikenda na Santiago Bernabeuu odigrati Real Madrid i Atletico. Veliki gradski derbi s više strepnje dočekuju Kraljevi, njihov zaostatak za Barcelonom se popeo na 11 bodova, a velikih osam im bježe i njihovi gradski rivali, zbog čega nemaju pravo na novi kiks. Treba spomenuti da nogometaši Atletica u gradskim derbijima nisu slavili još od 1999. godine, stoga niti njima neće biti baš lako.

Vodeća Barcelona na svom stadionu čeka ove sezone neuvjerljivi Athletic Bilbao, stoga bi sve osim nova tri boda na kontu katalonskog diva bilo veliko iznenađenje. Težak ispit očekuje i Malagu koja gostuje god Getafea koji bi se eventualnom pobjedom s njima bodovno izjednačio, a zahtjevan ispit očekuje i Real Betis koji nakon pobjede nad Real Madridom sada dobru formu mora potvrditi kod Deportiva.

Ostaje i vidjeti hoće li Mallorca uspjeti prekinuti veliku seriju bez pobjede, u goste joj stiže tri boda udaljena Zaragoza, što ovaj dvoboj čini sudarom izravnih konkurenata za opstanak. Od momčadi s dna, pobjedom u zadnjem kolu buđenje je najavila Osasuna, a može li u istom ritmu nastaviti i dalje, odgovor će se znati nakon sudara s Levanteom. Susretom u ponedjeljak, Sevilla i Valladolid zaključit će 14. kolo, a eventualna pobjeda objema ekipama značit će i priključak vrhu.

Derbi kola Bayerna i Borussije iz Dortmunda ovoga će vikenda zasjeniti sva ostala događanja u Bundesligi. Kloppova je momčad kiksala pod tjednom protiv Fortune, dok je Bayern uzeo sva tri boda u Freiburgu. Eventualna pobjeda bavarskog diva odvela bi ga naizgled nedostižnu prednost pred aktualnim prvakom.

"Ukoliko Bayern dobije, vjerujem da će uzeti naslov. Ukoliko Borussia dobije, imat će još i uzvrat pred svojim navijačima i sve će opet biti otvoreno", slaže se i iskusni Ottmar Hitzfeld, sadašnji švicarski izbornik, koji je iskusio uspjehe s oba kluba. Nastupi Ivana Perišića i Marija Mandžukića ovise o taktičkim zamislima njihovih trenera. Perišić je pod tjednom dobio 15 minuta, a Mandžukić je sjedio na klupi, dok je Gomeza zamijenio Pizarro.

Iza Bayernovih leđa, s bodom više od Borussije, svoju priliku vreba Bayer iz Leverkusena, koji je nanizao tri pobjede i pun samopouzdanja čeka domaći ogled s Nürnbergom. Upitan je Olićev nastup u "hrvatskom" okršaju HSV-a i Wolfsburga (Lakić, Iličević i Badelj), a Schalke i Eintracht svoj će priključak s vrhom pokušati očuvati u dvobojima s Borussijom (M), odnosno Fortunom.

Tjedan nakon slavlja nad liderom Juventusom i popravljanja raspoloženja u momčadi nogometaši Milana otvorit će 15. kolo Serije A utakmicom protiv Catanije već u petak. Eventualnom pobjedom preskočili bi ovotjednog suparnika i približili se pozicijama koje vode u europska natjecanja.

Juventus, pak, dan poslije, ovaj put s dva boda prednosti pred pratnjom, dočekuje Torino u prvog gradskom derbiju sezone. Stara dama je zasigurno favorit, ali derbiji poput ovoga često znaju završiti neočekivanim ishodom s obzirom na stanje na tablici. Kiks aktualnog prvaka vrebat će ponovno ostatak konkurencije predvođen Napolijem.

U Napulj stiže Pescara i domaćini imaju pred sobom relativno lagan zadatak, dok uloga domaćina i favorita čeka i Inter te Fiorentinu, protiv Palerma, odnosno Sampdorije. Zanimljiv nogomet trebao bi ponuditi ogled Lazija i Parme, kao i Geneo i Chieva, dva kluba koji priželjkuju priključak sa sredinom tablice. Roma je, pak, na gostovanju kod "davljenika" Siene, a bijeg iz zone ugroženih klubova može izboriti Bologna pobjedom nad Atalantom.

Pobjedom u zaostaloj utakmici desetog kola - uz visokih 4:1 kod Marseillea - Lyon u vikend ulazi kao vodeća momčad Ligue 1. To će "proslaviti" susretom na Gerlandu s braniteljem naslova, momčadi Montpelliera. Aktualni je prvak još uvijek u sredini poretka, no u posljednje vrijeme u francuskom prvenstvu teško gubi, već je pet utakmica bez poraza i s barem jednim postignutim pogotkom. Dejan Lovren zbog nove ozljede još uvijek ne bi trebao konkurirati za nastup.

Vječni rivali sa sjevera i juga Francuske, PSG i Marseille, moraju na gostovanja. Parižani će se za zadnje kolo Lige prvaka i bitku s Portom za prvo mjesto "zagrijavati" kod Nice, u čijem dresu dobru golgetersku formu pokazuje Dario Cvitanić, ali Zlatan Ibrahimović prošlog je tjedna ponovno ponudio sjajnu predstavu i ne izgleda kao da planira stati. Marseille će se od teškog udarca protiv Lyona pokušati oporaviti u Brestu.

Saint Etienne i Valenciennes svoje će navijače pokušati nastaviti radovati u utakmicama protiv Ajaccioa i Reimsa, a petoplasirani Bordeaux mora odraditi okršaj s jednom od najugroženijih momčadi, Sochauxom. Nakon ogleda u četvrtfinalu Liga-kupa i pobjede Rennesa, Rennes i Troyes opet se susreću, no ovoga puta u Troyesu, a Nancy će bijeg s dna tražiti kod Eviana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 15:06
    Realu je nerješeno ravno porazu a i Atletiko treba rezultat a sada konačno imaju dobro posloženu ekipu.Tamo bi mogao biti pravi krešendo. Iz svega toga najveću korist i pojedu iz tog meča mogla bi izvuči Barcelona.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 00:48
    uh kakav derbi u Njemačkojočekujem golijadu i savršenu utakmicu za sve nogometne zaljubljenike :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 20:40
    Uff sutra vjerovatno remi Bayerna i Dortmunda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 19:21
    Derbi vikenda svakako Bayern-Dortmund.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 18:56
    izgleda da je samo tebi sjenu bacio. pogledaj koliko država prenosi jedan, a koliko drugi derbi pa zaključi koji je "veći"
    Obrisan korisnik