Rukomet

Alilović s deset obrana odveo Veszprem do novog slavlja, Metalurg i Gorenje izborili osminu finala

Zvonka Keliš • subota, 01.12.2012.
Alilović s deset obrana odveo Veszprem do novog slavlja, Metalurg i Gorenje izborili osminu finala
Foto: Dario Dodić

Subota je u natjecanju za prvaka Europe donijela nove zanimljive dvoboje, naime, u skupini D nakon poraza CO Zagreba od Pick Szegeda momčad Barcelone uvjerljivo je bila bolja od Kadetten Schaffhausena. Mađarski je Veszprem, pak, na nimalo lakom gostovanju kod Celja ostvario novu vrijednu pobjedu u kojoj su važnu ulogu imali hrvatski rukometaši Mirko Alilović i Renato Sulić, dok su u skupini C do pobjeda stigle ekipe Metalurga i Gorenja nad Chamberyjem, odnosno, St. Petersburgom. Makedonci i Slovenci su tako svojim petim pobjedama u sedam odigranih susreta osigurali svoje mjesto u osmini finala natjecanja za prvaka Europe.

Barcelona Intersport - Kadetten Schaffhausen 36:25 (19:13)

Aktualni prvak Španjolske, ujedno i protivnik CO Zagreba u skupini D Lige prvaka, potvrdio je svoju dominaciju u natjecanju za prvaka Europe ove sezone te je itekako uvjerljivo, s čak 11 pogodaka razlike u svojoj Blaugrani, slavio nad ekipom švicarskog Kadetten Schaffhausena. Odlično je dvoboj otvorio vratar Danijel Šarić koji je u uvodnih osam minuta skinuo šest gostujućih lopti te je tako svojoj ekipi priskrbio vodstvo 6:3 koje se potom samo postepeno povećava na 12:8 i 15:10. Do odlaska na odmor uz Šarića su se raspoloženima pokazali i Jesper Nöddesbo te Sjarhej Rutenka čime Barca odlazi na +6 (19:13).

Uvodne minute nastavka nisu ništa bitnije promijenile, obrana ekipe Xavija Pascuala i dalje je bila čvrsta i sigurna, dok je u napadu proradio i Angel Montoro preko kojeg domaćin dolazi na 26:15. Ni vrlo dobri Florian Goepfert i Aleksandar Stojanović nisu pomogli Kadettenu da smanji svoj zaostatak i uhvati priključak, upravo suprotno domaća momčad četiri minute prije kraja stiže do svoje najveće prednosti u ogledu (33:21), dok na koncu stopostotni učinak u Ligi prvaka potvrđuje slavljem 36:25. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Jesper Nöddesbo sa sedam postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Kadetten Schaffhausena bio Leszek Starczan sa šest golova.

Celje Pivovarna Laško - MKB Veszprem KC 19:24 (9:11)

"Iza nas je jedna teška utakmica, no znali smo da će biti takva nakon što smo vidjeli oba susreta Celja i Kiela. Čestitam stoga rukometašima Celja na njihovoj borbi i punoj dvorani budući da ovi momci trebaju ovakvu potporu i atmosferu kako bi bili još bolji. Mi smo imali problema u prvih deset minuta susreta nakon kojeg smo, pak, odigrali izvanredno. Primili smo u preostalih 50 minuti smo 15 golova, odigrali smo odlično u obrani i to je bio ključ naše pobjede", kazao je nakon susreta i pobjede nad Celjem hrvatski reprezentativni vratar Mirko Alilović.

Rukometaši Celja svoj su ovosezonski put u Ligi prvaka započeli gostovanjem kod momčadi Veszprema da bi potom prvi dio sezone zaključili novim dvobojem s mađarskim prvakom. Pred punom dvoranom Zlatorog u Celju domaćin je poveo pogocima Zelenoviča i Skubeta, dok Mađari svoj prvi gol postižu tek u šestoj minuti ogleda što Celjani koriste kako bi se odvojili na 4:1. Međutim, nije trebalo dugo da se gosti poslože te čvrstom obranom zaustave svog protivnika za preokret rezultata i prvo vodstvo u susretu (5:4) nakon čega gostujuća prednost do isteka 30. minute raste na 11:9.

Drugo poluvrijeme bolje otvara ekipa Veszprema koju hrvatski pivot Renato Sulić ubrzo odvodi na +5 (15:10) nakon čega domaća publika potpomaže svojoj ekipi da se do sredine nastavka približi nanovo na minus dva (14:16). Međutim, i kada ekipi Carlosa Ortege nije išlo tu se našao jedan od najboljih rukometaša svijeta, Laszlo Nagy, koji preuzima odgovornost i ubrzo vraća Mađare na +5. Unatoč odličnoj borbi rukometaši Celja na koncu su morali priznati kako je Veszprem uistinu bolja ekipa koja je tako nastavila svoj pobjednički niz u natjecanju za prvaka Europe. Gabor Csaszar i Laszlo Nagy s po četiri su pogotka predvodili Veszprem do pobjede, Renato Sulić je zabio tri gola, a Mirko Alilović sakupio deset obrana, dok je Gašper Marguč u poraz svoje momčadi ugradio pet golova.

HC Metalurg - Chambery Savoie Handball 26:21 (13:12)

Zanimljivo je ove subote bilo u skupini C natjecanja za prvaka Europe, naime, svojom petom ovosezonskom europskom pobjedom momčad makedonskog Metalurga trofejnog hrvatskog trenera Line Červara osigurala je svoje mjesto u osmini finala Lige prvaka. Nakon dva uzastopna poraza od poljskog Kielcea, vodeće ekipe skupine, vrijeme je bilo da Makedonci snage odmjere s posljednjeplasiranom momčadi nad kojom su na koncu, unatoč njenoj najboljoj predstavi ove sezone, slavili s pet pogodaka razlike. Odličan dan imao je gostujući vratar Cyril Dumoulin koji je potpomognut dobrom obranom ispred sebe držao svoju ekipu u susretu sve do posljednjih šest minuta, dok ju je u prvome dijelu čak doveo i do vodstva 12:10 iako se potom na predah ide s minimalnih 13:12 za domaćina.

Iako se smatralo da će favorizirana domaća momčad vrlo lako stići do novih bodova, u drugom se poluvremenu, barem do 54. minute pokazalo da tako neće biti. Naime, Francuzi su se odlično borili te su susret držali u neizvjesnosti sve do 20:20 da bi se tada domaći rukometaši predvođeni sjajnim vratarom Darkom Stanićem othrvali svom protivniku te osigurali vodstvo 23:20 te potom i konačnu pobjedu 26:21. Odličan je kod Metalurga bio Renato Vugrinec sa sedam postignutih pogodaka, dok se kod Chamberyja istaknuo Cedric Paty s osam golova, a hrvatski se rukometaš Damir Bičanić nije upisao u listu strijelaca.

St. Petersburg - Gorenje Velenje 25:32 (13:16)

Slovenski je prvak u sklopu sedmoga kola rukometne Lige prvaka stigao u goste ruskom St. Petersburgu koji se na svom terenu sa svojim suparnikom uspio nositi prvih 30 minuta. Slovenci potom uzimaju stvar u svoje ruke te upisuju uvjerljivu petu europsku pobjedu ove sezone vrijednu osmine finala Lige prvaka. Gosti su s dva pogotka s linije sedam metara poveli 2:0 u uvodnim minutama susreta da bi potom njihova prednost samo rasla, no unatoč zaostatku od četiri pogotka Rusi se bude te smanjuju to na minus tri (13:16) na poluvremenu.

Već u petoj minuti nastavka Slovenci su počeli u potpunosti lomiti susret te su poveli 20:15 da bi sredinom drugoga dijela stigli i do prednosti od sedam pogodaka. Domaći se trener u nastavku trudio probuditi svoje momke, no gostujuća momčad mirno privodi susret kraju te samo čuva stečenu prednost. Konačno, Gorenje se iz Rusije kući vraća s uvjerljivim slavljem 32:25, kao i novim europskim bodovima i plasmanom među 16 najboljih momčadi Europe. U pobjedu svoje momčadi Jure Dolenec ugradio je devet pogodaka, dok je Alexander Piškin za St. Petersburg zabio četiri gola.

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Barcelona36:25Kadetten
OTP Bank Pick Szeged26:24RK Zagreb
Dinamo Minsk31:24Füchse Berlin
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4OTP Bank Pick Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!