Zimski sportovi

Linz Black Wingsi doveli igrača Panthersa iz NHL-a, Mark Letestu u Švedskoj

Ivan Dominik • ponedjeljak, 03.12.2012.
Linz Black Wingsi doveli igrača Panthersa iz NHL-a, Mark Letestu u Švedskoj

Regionalna hokejska liga EBEL dobila je još jedno novo ime iz najjače hokejske lige, NHL-a, koja je još uvijek pod lockoutom. Ovoga puta su Linz Black Wingsi doveli NHL-ovca, konkretnije, napadača Florida Panthersa, dok su u isto vrijeme ili nešto ranije još neka eminentna hokejaška imena promijenila sredinu završivši u raznim klubovima brojnih europskih država...

Novo ime iz NHL-a u svlačionici EHC Linz Black Wingsa jest ono napadača Florida Panthersa, jedne od slabijih i lošijih franšiza najjače hokejske lige svijeta - Shawna Matthiasa.

U klub koji vodi Rob Daum, a igra bivši Medvjed i miljenik zagrebačke publike, Mike Ouellette, stigao je i prvi igrač iz NHL-a, 24-godišnji kanadski napadač Shawn Matthias, koji bi trebao svojom kvalitetom pojačati cijelu momčad Black Wingsa, osobito defenzivu. Radi se o centru Florida Panthersa koji je izabran kao ukupno 47. izbor drafta 2006. godine, dakle u drugoj rundi, i to od strane kluba s najboljim skautima u NHL-u - Detroit Red Wingsa.

No, nakon drafta se Matthias nikada nije uspio izboriti za mjesto u Wingsima te je već 2007. preselio u Pantherse s kojima je dosad odigrao nekompletnih pet sezona. Minutaža mu je od debitantske sezone 2007./2008. razmjerno rasla te je dosad u NHL-u nastupio 205 puta, zabivši pritom 25 golova uz 35 ostvarenih asistencija. U doigravanju NHL-a nastupio je samo prošle sezone te je u sedam utakmica imao jednu asistenciju i "minus dva" u +/- statistici.

Tada su njegovi Panthersi s 4:3 ispali od kasnijih finalista Stanley Cupa, NJ Devilsa, već u prvom krugu doigravanja, a izuzev NHL-a i momčadi iz Sunrisea, Matthias je igrao i za Belleville Bullse u OHL-u, Rochester Americanse u AHL-u te na dva juniorska SP-a za reprezentaciju Kanade, s kojom je u 14 susreta izgradio konto od pet bodova u što ulaze četiri gola. Matthias je više igrač defenzivac, za treću i četvrtu napadačku liniju, no, u svakom će slučaju donijeti kvalitetu više za Linz.

Izuzev novog pojačanja za Linz i EBEL, put Europe su u posljednje vrijeme krenuli još neki zvučni NHL-ovci. Tako je bivši perspektivni kanadski napadač Pittsburgh Penguinsa, a danas ponajbolji igrač Columbus Blue Jacketsa, Mark Letestu, sreću odlučio potražiti u momčadi Almtune u švedskoj drugoj ligi, Allsvenskanu, gdje već igraju NHL igrači Mike Lundin i vratar Jhonas Enroth.

Osvajač Stanley Cupa iz 2011. godine i još uvijek napadač Boston Bruinsa, Daniel Paille, otišao je u finski Ilves iz Tamperea, koji se natječe u najelitnijem razredu finskog hokeja, SM-liigi. Napadač Montreal Canadiensa, Ian Schultz premješten je iz Habsa u Utah Grizzliese iz ECHL-a.

Ponajbolji napadač San Jose Sharksa, povremeni kanadski reprezentativac i jedan od najboljih mladih hokejaša današnjice, Logan Couture, napustio je švicarski NLA momčad Geneve-Servette, u koju bi prema posljednjim ozbiljnijim informacijama mogao doći i sam Sidney Crosby, najbolji hokejaš svijeta. Već je dulje vrijeme poznato kako Crosby cilja na Švicarsku i kako bi tamo mogao završiti, a dok su se spominjali Bern, ZSC Zürich i Lugano, trener Geneve-Servettea, Chris McSorley, izjavio je kako je Couturea - koji je, usput rečeno, napustio klub zbog svađe s trenerom i nostalgije za obitelji - moguće nadomjestiti kapetanom Penguinsa, i da on nema ništa protiv toga.

Osim tih glasine još se ozbiljno spominju Jason Pominville, kapetan i ponajbolji ofenzivac Buffalo Sabresa, u kontekstu odlaska u njemački DEL klub Adler Mannheim, te još jedan Pittsburghov napadač, Tanner Glass, koji bi trebao dres "Pingvina" zamijeniti onim HC Banske Bystrice u slovačkoj ligi. U tom klubu već igraju NHL-ovci Clayton Stoner i domaći hokejaš, Michal Handzus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.12.2012. u 11:35
    jel mi može netko, preferiram autor objasniti zašto je to hokejska liga, a ne hokejaška? hokejske lige i stvari se odnose na hokej na travi, za led se govori hokejaška liga
    Obrisan korisnik