Nogomet

HNS svečano proslavio 100. godišnjicu, Platini upozorio "lošeg učenika"

Ivor Krapac • utorak, 04.12.2012.
HNS svečano proslavio 100. godišnjicu, Platini upozorio "lošeg učenika"
Foto: FaH

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana akademija u povodu 100. godišnjice postojanja Hrvatskog nogometnog saveza, u sjećanje na 13. lipnja 1912. godine, kada je formirana sekcija za nogomet pri tadašnjem Hrvatskom športskom savezu. Na svečanosti u Zagrebu bili su i predsjednik Fife Sepp Blatter i čelnik Uefe Michel Platini, a Platini se pobrinuo da ne bude samo svečano...

S čestitkama za 100 godina nogometne organizacije u Hrvatskoj, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak navečer održana je svečana akademija kojom je zaključeno obilježavanje velikog jubileja, sa sjećanjem na 13. lipnja 1912., kada je osnovana sekcija za nogomet pri tadašnjem Hrvatskom športskom savezu, s dr. Milovanom Zoričićem na čelu. U povodu obljetnice, u HNK-u je bio prikazan film s retrospektivom od vremena dolaska prve nogometne lopte u Hrvatsku, što se dogodilo 1885. u Županji, pa do današnjeg stanja u hrvatskom nogometu.

Obraćajući se okupljenima, među kojima su bili i čelnik Fife Sepp Blatter i predsjednik Uefe Michel Platini, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker istaknuo je važnost nogometa u svijetu, pa i za Hrvatsku. "Nogomet je sport koji okuplja ljude neovisno s spolu, rasi, vjeroispovijesti i političkoj opredijeljenosti, stoga ne čudi što je FIFA brojnija od Ujedinjenih naroda", kazao je Šuker: "Nogomet zahtijeva odgovornost svih nas. Simbol našeg zajedništva je kockasti dres, simbol koji je prepoznatljiv u svijetu."

"Hrvatski se nogomet mora približiti europskim standardima", zaključio je predsjednik HNS-a: "Taj put nije nimalo lak i jednostavan, stoga vjerujem u potporu Fife i Uefe."

Michel Platini čestitao je na obljetnici i uspjesima hrvatskog nogometa, ali predsjednik Uefe došao je u Zagreb i s upozorenjem.

"Nedavno sam razgovarao s čelnicima hrvatske države o problemima huliganstva i nasilja u nogometu. Razumijemo da je nedavna povijest, sastavljena od ratova, nereda i predrasuda, ostavila traume na mladosti. Međutim, budući da je oružje odavno utihnulo, hrvatski nogomet mora opet biti izvor ponosa", kazao je Platini: "UEFA je pružila i pružit će vam svu pomoć, ali razočarani smo rezultatima koje ste postigli, poput jednog vašeg susjeda."

"Sve smo vam dali, pružili smo vam pomoć i savjete, a vi ste se pokazali kao loš učenik", dodao je čelnik Uefe, prije nego se osobno obratio i Davoru Šukeru: "Vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. No, vjerujem u tebe, Davore, da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, a potrebna je snažna podrška političke vlasti kako bi se pomoglo mladom i novom vodstvu."

"Nemojte me krivo shvatiti, nisam ja ovdje došao pokvariti slavlje, ali neke stvari koje su očite morao sam reći", zaključio je Michel Platini.

Uopćenije govoreći o problemima kojih se dotaknuo predsjednik Uefe, na ono manje dobro kratko se osvrnuo i Sepp Blatter. No, predsjednik Fife nije se previše udaljio od slavljeničkog i čestitarskog ugođaja, bez toliko jasnog upozorenja kakvo je uputio Platini. Blatter je poželio HNS-u svako dobro u nastavku posla sadašnjeg vodstva Saveza.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov07.12.2012. u 14:45
    "Vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. No, vjerujem u tebe, Davore, da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, a potrebna je snažna podrška političke vlasti kako bi se pomoglo mladom i novom vodstvu."ama ne buditevječno balava dica- ostavite se njegove priče o huliganstvu, on o tome mora... [više na forumu]
    irilov
  • irilov07.12.2012. u 14:44
    "Vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. No, vjerujem u tebe, Davore, da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, a potrebna je snažna podrška političke vlasti kako bi se pomoglo mladom i novom vodstvu."ama ne buditevječno balava dica- ostavite se njegove priče o huliganstvu, on o tome mora... [više na forumu]
    irilov
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 14:19
    Pa ne znam što se čudite kao da ne znamo da imamo problema i sa huliganima i brojnim problemima u HNL-u ( od licenciranja i mnogih drugih), ovo što je Platini rekao je istina ali nismo jedini sa takvim problemima.
    Obrisan korisnik
  • cameosis06.12.2012. u 12:36
    dokgod je sepp uz nas, platini nam može puhati u guzicu!
    cameosis
  • Hrvoje199005.12.2012. u 01:05
    čitav nogometni svit grca u problemima, eno oni nizozemci ubili suca, talijani namištaju od kad je boga i svita, englezi se ne mogu rasista rješit ni pod razno ni među igračima, dojucerasnji kapetan in kaznjen jer je rasistički vriđa brata od dugogodisnjeg suigraca iz reprezentacije, u francuskoj... [više na forumu]
    Hrvoje1990