Nogomet

Ispunjena Platinijeva želja. Euro 2020. u više država i gradova.

Mišo Gulić • četvrtak, 06.12.2012.
Ispunjena Platinijeva želja. Euro 2020. u više država i gradova.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Želja Michela Platinija o odigravanju Europskog prvenstva u više država na Starom kontinentu, odlukom Izvršnog odbora Uefe postala je i stvarnost, a revolucionarna ideja trebala bi biti upriličena 2020. godine...

Na zasjedanju Izvršnog odbora Uefe u Laussani, donesena je odluka da će se Europsko nogometno prvenstvo 2020. održati u nekoliko država i gradova, što je i "točka na i" ideji koju je u javnost prvi plasirao predsjednik Europske nogometne federacije Michel Platini.

Zadovoljstvo donesenom odlukom pred medijima je izrazio glavni tajnik Uefe Gianni Infantino: "Europsko prvenstvo 2020. igrat će se na cijelom kontinentu, što znači da će različiti gradovi i zemlje bit će domaćini. Drago mi je što će ideja Michela Platinija biti ostvarena."

Prijedlog su poduprle gotovo sve članice Uefe, a kandidaturu Hrvatske za neke utakmice najavio je i Damir Vrbanović prije nekoliko dana. Također, kandidaturu za finale su istaknuli Englezi, no takve teme nisu se našle na dnevnom redu.

No, nisu svi bili oduševljeni tom idejom. Naime, protiv je bio predstavnik Turske, Şenes Erzik, koja je već ranije najavljivala ozbiljnu samostalnu kandidaturu, a ovom odlukom njihov uložen trud u pripremu bio bi praktički uzaludan.

Jedan od protivnika takve ideje bio je i glavni tajnik Fife, Jerome Valcke, koji je jasno dao do znanja kako ta ideja kod njih nema budućnosti: "Ne želim biti kritičan, jasno je da to Uefa čini zbog ekonomske krize, ali to nije najbolje za samo natjecanje, jer će se izgubiti čar. To se sa Svjetskim prvenstvom nikada neće dogoditi".

Također iz Uefe su najavili još veću borbu protiv kladioničarske mafije i namještanja utakmica te korupcije u nogometu općenito, a određeno je i kako će na U21 Euru biti dodijeljeni dodatni suci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis07.12.2012. u 07:20
    zasto ne? bolja je klima.
    cameosis
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 22:13
    Sramotna,glupa i nepotrebna odluka... 2024. će se igrati na Marsu?
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH06.12.2012. u 21:11
    Ma, Australski kontinent je najpogodniji za odigravanje jer bi tamo svaka reprezentacija imala svoje navijače i svi bi se osjećali kao da igraju na domaćem terenu.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 21:04
    Ma kako su posli ovi, nece me zacudit da za 30tak godina Euro odigrava u Africi... :)
    Obrisan korisnik
  • baseggio06.12.2012. u 20:58
    hhahahhahhaha
    baseggio