Nogomet

Gradski spektakl u Manchesteru, veliki obračun iza Juventusovih leđa

Sportnet • petak, 07.12.2012.
Gradski spektakl u Manchesteru, veliki obračun iza Juventusovih leđa
Foto: EPA

Utakmica vikenda u ligama petice svakako je gradski okršaj u Manchesteru, između dvije vodeće momčadi Premiershipa, a važna bitka vodit će se i između drugoplasirane i trećeplasirane momčadi Italije...

Derbi na Etihadu u nedjelju bit će središnji događaj nogometnog vikenda uopće, a ne samo 16. kola Premier lige. Manchester United dolazi kod bučnih susjeda s tri uzastopne pobjede u prvenstvu nakon što je City izletio iz europskih natjecanja. Obje momčadi imaju sjajne napade, ali City ima mnogo bolju obranu. Obrana je bolna točka Fergusonove momčadi ove sezone, ali je zasad izvlači napad. Ne treba zanemariti da i jedni i drugi imaju dvije odlične zamjene: Džeku odnosno Hernandeza.

I Arsenal i WBA ulaze u međusobni dvoboj poslije dva poraza u nizu, a Topnici će uz to biti bez Walcotta, Podolskog, Koscielnyja i Sagne. Chelsea će pokušati smanjiti zaostatak za Manchesterima ili barem jednim od njih protiv momčadi koju krasi jedna od najlošijih formi u ligi, Sunderlanda.

Luis Suarez zbog pet žutih kartona s tribina Upton Parka promatrat će je li itko drugi u Liverpoolovoj momčadi sposoban zabiti gol West Hamu s kojim bi se gosti u slučaju pobjede bodovno izjednačili. Tottenham je u naletu i pokušat će ugroziti Chelsea s obzirom da mu je protivnik Everton koji već četiri utakmice zaredom ne zna za pobjedu.

Španjolska Primera stigla je do 15. kola koje se ponovno igra u rasponu od četiri dana i treba li naglašavati u različitim terminima, što je svakom slučaju plus za one pasionirane ljubitelje loptanja na tom dijelu Pirinejskog poluotoka. Težak ispit čeka vodeću Barcelonu koja mora u goste kod Betisa, na stadion gdje je "skalp" uzet i Real Madridu u 13. kolu, a nema sumnje da će domaćim učiniti sve da "riješi" još jednog velikana.

Trećeplasirane Kraljeve, nakon slavlja u gradskom derbiju, ovaj put očekuje gostovanje kod vrlo dobrog Valladolida koji se nalazi u seriji od dvije pobjede, dok će poraženi Atletico Madrid svojih pet bodova prednosti ispred Reala braniti na svom stadionu protiv Deportiva kojem baš i ne cvatu ruže.

Bit će zanimljivo za popratiti i može li Getafe stići do četvrte pobjede u nizu, protivnik je Real Sociedad koji je u prošlom kolu deklasirao Valenciju na Mestalli, a povratak na pobjedničke staze tražit će Levante protiv Mallorce. Treba također vidjeti može li novi trener razdrmati nogometaše Valencije, protivnik je istina kvalitetom skromniji, no u boljoj je formi i bilježi tri utakmice bez poraza.

Prošlo kolo Bundeslige obilježio je veliki derbi Bayerna i Borussije iz Dortmunda koji je završio rezultatom 1:1 i omogućio Bayernu da pred aktualnim prvacima zadrži velikih 11 bodova prednosti. Bavarci su u prvenstvu neporaženi već šest kola, a seriju će imati priliku nastaviti na gostovanju kod pretposljednjeg Augsburga. Borussija je bez poraza sedam kola, a potjeru za Bayernom nastavit će na svom stadionu protiv Olićevog i Lakićevog Wolfsburga.

S osam bodova manje od Bayerna, drugo mjesto na tablici drži Bayer iz Leverkusena koji je nanizao četiri prvenstvene pobjede, a do pete će pokušati doći u nedjelju na gostovanju u Hannoveru. Od vodećih momčadi kriza trenutno trese Schalke, koji je bez pobjede četiri kola, a slijedi mu vrlo teško gostovanje kod probuđenog Stuttgarta. Momčad s Mercedes-Benz Arene u posljednja je četiri kola osvojila devet bodova, a eventualnom pobjedom bodovno bi se izjednačila sa Schalkeom.

Nakon otkaza treneru Babbelu, Hoffenheim će protiv Badeljevog i Iličevićevog HSV-a voditi privremeni trener Kramer, a vrlo zanimljivi mogli bi biti okršaji klubova iz gornjeg dijela ljestvice, Borussije iz Mönchengladbacha i Mainza te Eintrachta i Werdera.

U prošlom kolu Juventus je zadržao dva boda prednosti ispred svoje pratnje, odnosno ispred drugoplasiranog Napolija. Nadolazećeg vikenda aktualni prvak ponovno ima jednak cilj, osvajanje sva tri boda, a njega će pokušati ispuniti na Siciliji, kod Palerma koji ove sezone ne prikazuje izdanja koja bi mogla oduševiti njegove navijače.

Iza leđa torinskog velikana vodit će se bitka za drugu poziciju jer u nedjelju na San Siro stiže Napoli i eventualnom pobjedom domaćin Inter može doći u poziciju prvog pratitelja aktualnog lidera. Svakako je riječ o najzanimljivijoj utakmici kola, mada i ogled šestoplasirane Rome i četvrtoplasirane Fiorentine na Olimpicu također privlači veliku pažnju.

Slično kao i Juventus, i Lazio ima zadatak uzeti gostujuće bodove kod momčadi kojoj očito predstoji borba za ostanak u prvoligaškom društvu, Bologne. Pescara Ante Vukušića za bijeg sa začelja mora svladati izravnog konkurenta Genou i sigurno je da taj susret nosi nešto više od samo moguća tri boda, dok Milan svoju uspješnu seriju u domaćim natjecanjima može produžiti u Torinu, kod istoimenog domaćina.

Vodeći Lyon, za čiji sastav još uvijek ne konkurira Dejan Lovren - koji se polako oporavlja od ozljede i vraća treninzima - ovoga vikenda mora na noge još jednom ovosezonskom kandidatu za visoke pozicije. Slavni Saint Etienne imat će priliku dokazati se protiv momčadi s Gerlanda, a nakon propuštenog prošlog kola vraća mu se najubojitiji igrač, Pierre-Emerick Aubameyang. "Borit ćemo se kao muškarci", poručio je.

Lyonov trener Remi Garde izjavio je pak kako rasplet prvenstva ovisi isključivo o - Paris Saint Germainu. Momčad Carla Ancelottija nakon poraza kod Nice igra kod kuće s Evianom i ništa osim pobjede ne dolazi joj u obzir. Dodatni su poticaj Parižani dobili u posljednjem kolu Lige prvaka, kada su uspjeli svladali Porto i osvojiti prvo mjesto u svojoj i Dinamovoj skupini.

Drugoplasirani Marseille također ima na papiru relativno lagan zadatak, domaći okršaj protiv Lorienta, a Žirondinci iz Bordeauxa moraju na gostovanje kod Reimsa. Valenciennes, koji se još uvijek zajedno s Lyonom može pohvaliti najboljim napadom lige, gostovat će kod fenjeraša iz Nancyja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2012. u 01:43
    + uzmi za primjer prošlu sezonu hehe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 20:34
    Ne bih se složio s tim dijelom da ako United pobijedi,da potvrđuje naslov.Pa još su 22 kola do kraja + to je Engleska gdje svatko svakoga može pobijediti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 19:58
    united potvrđuje naslov, tako da su riješena prvenstva italije, fra, njem i španj. do kraja će biti dosadno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 19:13
    Još jedan odličan nogometni vikend,pogotovo u Premier Ligi.Derbi vikenda zasigurno Bučni Susjedi-United
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 19:06
    jedino sta ce city spustit je bodovni zaostatak za Unitedom
    Obrisan korisnik