Rukomet

Lazarov: "Igra se najjača Liga prvaka od njenog osnutka, to je odlično za sam rukomet"

Razgovarala:Zvonka Keliš • subota, 08.12.2012.
Lazarov: "Igra se najjača Liga prvaka od njenog osnutka, to je odlično za sam rukomet"

Makedonac na radu u Španjolskoj je jedan od ključnih igrača momčadi aktualnog europskog i španjolskog viceprvaka koja, iako u dosadašnjem dijelu sezone ne izgleda najbolje, može itekako iznenaditi. U razgovoru za Sportnet ovaj je desni vanjski osim na svoju momčad pogled bacio i na reprezentaciju, CO Zagreb, ali i rukometnu Europu.

Na Kirila Lazarova ne treba trošiti mnogo riječi. Na svom je putu od RK Ovče Pole pa sve do Ciudad Reala, odnosno, današnjeg Atletico de Madrida, popularno zvani Kiro uistinu osvojio mnogo te je pritom imao priliku pokazati sve što je naučio i pokupio od svojih suigrača, trenera i veličina s kojima je imao priliku surađivati.

Kao prvi rukometaš s titulom najboljeg strijelca europske i svjetske smotre Lazarov je također igrač koji je mnoge tijekom svoje karijere natjerao na divljenje zbog odličnog odraza, skidanja paučine s gornjeg lijevog kuta mreže suparničkog vratara, visokog postotka realizacije, siline šuta i naprosto veličine ljudine koja korača rukometnim terenom neke od brojnih dvorana. Upravo stoga ovaj je desni vanjski rukometaš našao svoje mjesto pod suncem u Madridu, pod trenerskom palicom sjajnog Talanta Dujšebajeva te je pred sam kraj prvog dijela sezone kazao ponešto o učinku i budućnosti njegove ekipe, kao i mnogo čemu drugome.

Pogled na Atletico de Madrid

Šterbik out, Balić i Gojun in

Pred sam početak nove sezone Atletico je svojim pomalo nenadanim odlaskom podosta oslabio vratar Arpad Šterbik, a Lazarov komentira: "Arpad je ekipu napustio u posljednji tren, trebao je, naime, doći na okupljanje za put u Katar, no nije se pojavio već je rekao da je sve dogovorio s Barcelonom. Obrana je navikla na njega, a čak i kada ona nije bila dobra, izgledala je dobro, zato što je on znao sakupiti sve lopte. Osim toga, dva tjedna nakon njega izgubili smo i Hombradosa te smo ekipu praktički ostavili bez duše. Upravo stoga nije ni čudno da smo toliko puta kiksali do sada, iako na to nismo bili navikli u prošlosti."

Međutim, u redove momčadi iz Madrida u ljeto 2012. stigli su hrvatski virtuoz Ivano Balić, kao i standardi obrambeni stup svake ekipe Jakov Gojun, obojica bivši Zagrebaši, za koje Lazarov smatra kako su povukli prave poteze: "Ivano je iskusan igrač koji će nam jako dobro doći, dok je Gojun napravio pravi potez dolaskom u Atletico te sam siguran da će za godinu dana biti 30 posto bolji nego što je sada, a do sada stvarno nije bio nimalo loš."

Nakon naslova viceprvaka Španjolske u prošloj sezoni, momčad Atletico de Madrida u novu je rukometnu godinu krenula odlično, slavljem na Svjetskom klupskom prvenstvu u Kataru, da bi tada uslijedio poraz od njenog najvećeg rivala Barcelone u Superkupu te nekoliko ne pretjerano uvjerljivih predstava kako na španjolskim tako i na europskom terenima.

"Krenuli smo neočekivano dobro osvojivši Super Globe u Kataru čime smo postali svjetski klupski prvaci. Međutim, zavaralo nas je to malo i pomislili smo na trenutak da smo s velikim promjenama već tada bolji nego ikada prije. Iako to tada nitko od nas nije rekao, realnost je da je upravo to prolazilo našim glavama", otkrio je za početak desni vanjski rukometaš momčadi iz Madrida.

U posljednjem je kolu ekipa Atletica bez četvorice svojih ključnih igrača pružila odličnu igru na europskom gostovanju kod Kiela, no remi u Zaragozi u sklopu domaćeg prvenstva i pad na drugo mjesto ljestvice nije bio nimalo ohrabrujući pred dolazak Barcelone u Vistalegre: "Nakon toga smo napravili niz propusta i slabih predstava, pogotovo u Ligi prvaka, dok je gotovo svaka utakmica u Ligi Asobal bila pravo mučenje te smo protiv svakog protivnika teško dolazili do bodova. Za Ligu prvaka još nije kasno i bit će prilike za popravak, u to sam uvjeren, a i mi već polako dolazimo k sebi stoga vjerujem u ekipu koju imamo."

Vizionar iza crte, a ispred klupe

Važna karika u cijeloj priči oko sada bivšeg Ciudad Reala zapravo nije samo odlična ekipa, momčadski duh ili, pak, sjajna podrška publike. Ona prava karika je čovjek koji je svoje fantastične i inovativne ideje preslikao na momčad koju je imao pred sobom, bez obzira na to koliko je jakih i poznatih ili onih manje sjajnih imena bilo pred njime. Talant Dujšebajev upravo je stoga zaradio titulu jednog od najboljih trenera današnjice.

Džomba kao stari lisac

Kiro Lazarov u svojoj je karijeri zaigrao s uistinom sjajnim rukometnim imenima i veličinama stoga nije ni čudno što mu je teško izdvojiti nekoga od njih kao onog najvećeg ili najdražeg, no za jednog se posebnog prisjetio anegdote: "Džomba je prava legenda. Imali smo iste puteve, Zagreb, Veszprem, Ciudad Real, a u dva od ta tri kluba smo i igrali zajedno. No, uvijek se žalio i plakao da lopta ne dolazi dovoljno do njega. Na trenutke sam pomislio da je stvarno tako da bi na kraju shvatio da je to radio sa svim desnim vanjskima s kojima je igrao. Stari je to lisac."

"Talant Dujšebajev je uistinu vrhunski trener. Međutim, i njega je pomalo iznenadila situacija s ekipom ove sezone, mislio je da će cijelo uigravanje ići mnogo brže, no sad je svjestan da će za to trebati više vremena jer treba sklopiti mozaik sa sedam, osam novih igrača" , kazao je Makedonac o svom treneru za kojeg tvrdi da svaki puta u momčad unese nešto novo zbog čega zna da ova ekipa izgleda sve bolje.

"Od našeg se trenera svakodnevno može naučiti nešto novo, posvećen je rukometu uistinu 24 sata dnevno, uvijek ima novih ideja, a mi vjerujemo u njega te ga respektiramo. Iako je on relativno nov čovjek u ovome poslu, već je mnogo toga učinio te ga očekuje velika trenerska karijera i u budućnosti."

Taktika i znanje vs. run and gun

Financijske poteškoće su ovoga ljeta zadesile brojne klubove u Europi pa tako i one u Španjolskoj, pa ne čudi kako su neke momčadi radije zaigrale u nižoj ligi ili prepustile svoja europska mjesta nekim drugim i bolje stojećim ekipama. Međutim, sjajno nije bilo ni u rukometnoj Bundesligi koja je ipak uspjela zadržati višu razinu te ispuniti svoje dvorane.

Svoje viđenje cijele situacije stoga je ponudio i sam Lazarov koji je pojasnio i koja je po njemu glavna razlika između dvije najbolje rukometne lige svijeta: "Asobal je kvalitetom malo pao zbog financijskih problema u državi, no tvrdim da se u Španjolskoj još uvijek igra najtaktičkiji i najpametniji rukomet, za razliku od Njemačke gdje se igra run and gun. Dvorane su tamo pune zato što Nijemci marketinški dobro poslože stvari te im je država u mnogo boljem financijskom stanju."

"Nadam se da će se stanje u samom Asobalu popraviti nakon Svjetskog prvenstva u Španjolskoj u siječnju te da će se on vratiti na svoje stare staze", nadodao je potom član španjolskog viceprvaka.

"Igra se najjača Liga prvaka od njenog osnutka"

Aktualni europski viceprvaci u novoj sezoni Lige prvaka ne izgledaju sjajno, no u nimalo lakoj skupini koja ih je dočekala ove godine smjestili su se na treću poziciju s tri ostvarene pobjede te četiri poraza s kojima gledaju u leđa Veszpremu i Kielu te na taj način dočekuju proljetni dio sezone: "Pomirili smo se s time da ćemo završiti treći u našoj skupini u Ligi prvaka, no ako se želi do vrha treba proći i preko onih najboljih. Polako se stoga već spremamo za odlučujuće dvoboje osmine finala, no najvažnije je da smo zdravi i da vjerujemo u ono što radimo."

Sjajni Čehovski Medvjedi i HSV Hamburg, kao i Barcelona, pokazali su se odličnima u dosadašnjem dijelu europskog natjecanja, no sva svjetla pozornice ipak su ukrale ekipe Veszprema i Kielcea koje su se pokazale kao klasa za sebe: "Ove se godine, po mom mišljenju, igra najjača Liga prvaka od njenog osnutka. Imamo mnogo ekipa koje pretendiraju, kako kvalitetom tako i budžetom, na Final Four. To je izuzetno dobro za naš sport", prokomentirao je Lazarov, iako nije želio otkriti koga on vidi među najboljom četvrtkom u Kölnu.

Zagrebova je budućnost u rukama mladih snaga

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Pomlađena ekipa Croatia osiguranja Zagreb nije ostala nezamijećena ove sezone ni u Europi ni u Regionalnoj ligi, a upravo rad s mladim igračima ono je što bivši Zagrebaš Lazarov smatra izuzetno kvalitetnom i dobrom stvari u hrvatskom rukometu: "Zagreb je, s obzirom na svoju financijsku situaciju, napravio pravi korak naprijed. Hrvatska i RK Zagreb oduvijek su bili institucije za kovanje mladih igrača, stoga po mom mišljenju u Europi ne postoji bolji klub od Zagreba za mlade rukometaše."

SEHA liga donijela je mnogo dobroga ekipi CO Zagreba, a kako i sam Makedonac priznaje, veći broj jačih i važnijih utakmica ključan je za napredak: "Siguran sam da će Regionalna liga mnogo koristiti mladim igračima. Da je u naše vrijeme igrana SEHA liga i mi bismo bili mnogo kvalitetniji. Nedostajale su nam tada jake utakmice te smo znali mjesecima čekati da nam dođe utakmica Lige prvaka, i onda naletjeti na Ciudad Real ili Kiel. Koliko god da si kvalitetan nedostatak jakih utakmica uvijek se odrazi na samom rezultatu i ciljevima."

Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija

Makedonija je na reprezentativnom planu u posljednjih nekoliko godina napravila velike pomake. Naime, nakon što je dugi niz godina, još od 1998., nije bilo na velikim natjecanjima, pojavila se na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj da bi potom početkom ove godine na Euru u Srbiji osvojila odlično peto mjesto. Jedan od nositelja makedonske reprezentacije te njen najbolji strijelac upravo je Kiro Lazarov koji se ne sumnja u kvalitetu i iskustvo svoje nacionalne vrste.

"Najvažnije nam je održati kontinuitet velikih natjecanja, samo tako ovaj sport u našoj zemlji može ostati na visokoj razini. Imali smo post od deset dugih godina bez velikih natjecanja, no sada imamo kvalitetnu i iskusnu reprezentaciju s kojom ćemo ići korak po korak."

Nove makedonske podvige svi će zaljubljenici u rukomet moći gledati i u siječnju gdje će Lazarov i društvo pokušati ostvariti što bolji rezultat: "Ukoliko nam se ukaže prilika za nešto viši plasman, imamo dovoljno iskustva da je ugrabimo. Prije svega trebamo biti zdravi i dobro pripremljeni jer je ipak Svjetsko prvenstvo najveća smotra našega sporta."

Kako to uvijek biva na reprezentativnom planu, ni pitanje hrvatskog sastava nije se moglo zaobići. Lazarovu se posebice svidjela igra Hrvatske na Olimpijskim igrama u Londonu te je najavio što sve ona može na svjetskoj smotri u Španjolskoj, koja već dobrano kuca na vrata: "Jako mi se svidjela igra Hrvatske u Londonu te je stvarno šteta zbog utakmice s Francuzima. Tamo ne pobjeđuje onaj koji je bolji već onaj koji ima manje respekta prema protivniku. Ukoliko Hrvatska ponovi igru s Olimpijskih igara polufinale joj je zagarantirano, dok će se za stepenicu više ipak trebati posložiti neke kockice", zaključio je Makedonac na radu u Španjolskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!