Rukomet

Dujšebajev: "Samo kada svladaš suparnika velikog poput Barce možeš postati bolji"

Zvonka Keliš • nedjelja, 09.12.2012.
Dujšebajev: "Samo kada svladaš suparnika velikog poput Barce možeš postati bolji"
Foto: Mihaela Bradovski

Aktualni španjolski viceprvak za sam će se kraj kalendarske godine suprotstaviti svom najvećem i najljućem rivalu, španjolskom prvaku Barceloni. Odličan atmosfera vlada u taboru Atletico de Madrida koji će uz punu dvoranu Vistalegre pokušati slomiti katalonskog diva te tako preuzeti španjolski rukometni vrh. Riječ, dvije o velikom nedjeljnom derbiju stoga su kazali trener domaćina Talant Dujšebajev, kao i njegovi ključni igrači.

Rukometaši Atletico de Madrida, bivšeg Ciudad Reala, u nedjelju pred sobom imaju najzahtjevniju, ali i najvažniju utakmicu prvoga dijela sezone. U goste im u veliki Vistalegre stiže aktualni španjolski prvak Barcelona.

Nakon što su sezonu otvorili nešto manje dobrim predstavama, kao i porazom u Superkupu od istog protivnika, igra momčadi iz Madrida svakim se kolom dizala na sve višu razinu što pokazuju i sve bolji učinci u natjecanju za prvaka Europe, kao i uvjerljivo slavlje u osmini finala španjolskog Kupa kralja. Međutim, u cijelu se priči, upravo u posljednjem kolu Lige Asobal upleo i jedan remi u Zaragozi koji je igrače Talanta Dujšebajeva koštao prvenstvenog boda te samoga vrha ljestvice.

"Nećemo čekati nikoga, naime, u nedjelju imamo sve stvari u našim rukama i važno je da pobijedimo u susretu. Ukoliko izgubimo ostat ćemo tri boda iza Barcelone i bit će jako teško vratiti se u vrh. Moramo slaviti u nedjelju te se nadamo da će i atmosfera u Vistalegreu biti odlična", kazao je prije dvoboja s Barcelonom jedan od nositelja igre momčadi iz Madrida, Julen Aguinagalde.

S druge strane katalonski je div imao sjajnu polusezonu iza sebe u kojoj nije učinio pogrešku na nijednoj stepenicu te je stoga nakon osvajanja titule u Superkupu zaredao apsolutno sve pobjede kako u španjolskom rukometnom prvenstvu i Kupu kralja tako i u Ligi prvaka. Odlična izdanja na terenu kako u napadu tako i u obrani, gdje su momci Xavija Pascuala ususret novoj sezoni pojačani ponajboljim vratarom svijeta te ujedno bivšim članom Atletico de Madrida, Arpadom Šterbikom, odvela su Barcu na vrhove svih ljestvica uz stopostotni učinak.

Pred sam španjolski derbi domaći je trener i vizionar za El Pais kazao: "Mrzim Barcelonu, to je sasvim jasno. Naravno samo u sportskom smislu, ne osobnom", kazao je trener Atletica te je potom nastavio: "To je momčad koju najviše respektiram od svih, ona je jedina ostala tamo gdje je i bila. Nestali su i Teka, Bidasoa, Ciudad Real, Portland, ali Barca uvijek ostaje. Samo rival tako velik kao ona te može učiniti i natjerati da postaneš bolji kada ga uspiješ svladati. Bilo bi itekako tužno da ne postoji suparnik kao Barcelona."

"Moja momčad trenira mnogo bolje no što igra te se trenutno igrački nalazimo daleko od forme u kojoj bismo htjeli biti. Ne tražimo izgovore, ali nije nam preostalo još mnogo vremena", zaključio je pomalo nezadovoljno Dujšebajev.

Balić: "Treba nam podrška cijele dvorane"

"Smatram da smo dosta popravili i poboljšali našu igru i da će to biti dovoljno kako bi se ravnopravno suprotstavili Barceloni u ovom važnom susretu koji odlučuje o prvom dijelu sezone u Ligi Asobal. Trebamo biti na visokom nivou i moramo pokušati pobijediti svog suparnika sa što više pogodaka razlike kako bi nam u uzvrat u Blaugrani bilo mnogo lakši. Potrebna nam je, također, i podrška cijele dvorane kako bi uspjeli svladati Barcu", kazao je za službene klupske stranice hrvatski maestro Ivano Balić.

O važnosti susreta netom prije ogleda riječ, dvije kazao je i jedna od ključnih igrača španjolskog i europskog viceprvaka, Joan Canellas: "Za mene i moje suigrače ovo je posebna utakmica budući da o njoj ovisi ishod same Lige Asobal. Uz to, znamo kakva je situacija u Ligi, naime, unatrag dvije, tri godine nije bilo toliko ključno slaviti u španjolskim derbijima, no u posljednjih godinu dana itekako jest, posebice zbog gol razlike."

U razgovoru za Sportnet veliki derbi najavio je Makedonac Kiril Lazarov koji vjeruje kako njegova momčad može ponovno zasjesti na sam vrh španjolskog rukometa: "Sigurno da možemo do slavlja nad Barcelonom. U posljednja smo dva tjedna podigli svoj nivo igre, no isto tako znamo da za pobjedu protiv našeg vječnog rivala trebamo odigrati pravu utakmicu punih 60 minuta. Međutim, ukoliko ispravimo bar 50% grešaka koje smo učinili u Superkupu imamo velike šanse za slavlje."

Dvorana, ili kako je Španjolci vole zvati, palača Vistalegre u nedjelju će zasigurno biti puna te će bučna podrška publike doprijeti do njenih ljubimaca te im tako pomoći da nakon poraza u Superkupu pokažu svom najljućem rivalu što to sve oni znaju i umiju: "Protiv Barcelone će Vistalegre sigurno biti pun, imat ćemo podršku s tribina sada kada je i nogometni klub imao uspješnu sezonu, navijači su nabrijani te zato i igramo u 13 sati kako bi publika potom mogla i na nogometnu utakmicu. Bit će to dvostruki program za ljubitelje sporta", zaključio je Lazarov.

Španjolski rukometni derbi između Atletico de Madrida i Barcelone na rasporedu je u nedjelju u dvorani Vistalegre u 13 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.12.2012. u 11:58
    Bravo za Baliča-veliki rezultat i velika pobjeda gdje je tom uspjehu značajni obol dao i naš majstor
    Obrisan korisnik