Ostali sportovi

Pet najvećih iznenađenja 2012. godine

Piše:Maj Gašparac • srijeda, 26.12.2012.
Pet najvećih iznenađenja 2012. godine
Foto: EPA

U godini koja se bliži svojem kraju bilo je puno lijepih sportskih priča, izvrsnih uspjeha, odličnih ekipa, sportaša i sportašica koji su po mnogo toga oduševili sportsku javnost. No, tijekom 2012. bilo je i nekih velikih iznenađenja, koja su izdvojena u tekstu koji slijedi...

Sportaši su nas tijekom 2012. godine mnogo puta oduševili, ali i razočarali svojim individualnim i momčadskim (ne)uspjesima. Ipak, neka njihova dostignuća malo tko je očekivao, zbog čega su i privukla na sebe još veću pozornost javnosti.

Osvajanje medalja, prvenstva i obaranje rekorda od strane nekih sportaša možda se i moglo pretpostaviti, no u nastavku su istaknute priče o momčadima i pojedincima koji su tijekom godine iznenadili, kako na dobar, tako i na loš način.

5. Ruta Meilutyte

Litavka Ruta Meilutyte, 15-godišnje plivačko čudo od djeteta, na Olimpijskim igrama u Londonu iznenadila je cijelu javnost svojim izvrsnim nastupima i osvajanjem zlatne medalje na 100 metara prsno. Uspjeh mlade Litavke još je veći ako se uzme u obzir da je na putu do najvišeg postolja rušila još nekoliko rekorda.

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

Ta 15-godišnjakinja samim pojavljivanjem na Olimpijskim igrama postala je najmlađa plivačica iz Litve koja je ikad nastupila na tom natjecanju. Zatim je u kvalifikacijama postavili novi litavski nacionalni rekord na 100 metara prsno, da bi u polufinalu postavila novi europski rekord u istoj disciplini. No, litavsko čudo od djeteta tu nije stalo. U finalu je pobijedila favoriziranu Amerikanku Rebeccu Soni i popela se na najvišu stepenicu postolja.

Mlada Ruta Meilutyte odličnu godinu zaključila je nastupom na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, koje se održalo u prosincu u Turskoj. I na tom natjecanju 15-godišnjakinja nastavila je s obaranjem rekorda. Oborila je europski rekord u disciplini 50 metara prsno, nacionalni rekord na 100 metara slobodno, nacionalni rekord na 100 metara mješovito te nacionalni i europski rekord na 100 metara prsno.

Na Svjetskom prvenstvu 15-godišnjakinja je osvojila dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Rita Meilutyte je tako u samo jednoj godini učinila više nego velika većina plivača u cijeloj karijeri i poručila cijelom svijetu da se od nje u budućnosti mogu očekivati značajna dostignuća.

4. Prvi Stanley Cup za Los Angeles Kingse

Prošla sezona NHL-a ostat će zlatnim slovima upisana u povijest Los Angeles Kingsa. Hokejaški klub iz velegrada na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država ove godine je prvi put u svojoj 45-godišnjoj povijesti osvojio Stanley Cup i postao prvakom najsnažnijeg klupskog hokejaškog natjecanja na svijetu. Već su jednom u prošlosti igrali u finalu, bilo je to 1993. godine kada ih je predvodio veliki Wayne Gretzky, ali tada su uspješniji bili Montreal Canadiensi. Ove godine sreća je bila na njihovoj strani i ostvarili su uspjeh koji je malo tko očekivao.

Raspored tekstova u "retrospektivi 2012.":

20.12. Pet ekipa godine
21.12. Pet sportaša godine
22.12. Pet utakmica godine
23.12. Pet sportašica godine
24.12. Pet lijepih sportskih priča
25.12. FOTO: Pregled 2012. u fotografijama
26.12. Pet iznenađenja godine
27.12. Oni će nam nedostajati
28.12. 10 osoba hrvatskog sporta
29.12. 10 događaja hrvatskog sporta
30.12. VIDEO: 10 poteza godine
31.12. Sportska 2012. na Sportnetu

No, do njega Kingsi nisu došli nimalo lagano. Svoje mjesto u doigravanju izborili su kao osmoplasirana momčad lige, a zatim su velikom serijom došli do samog vrha. U svojem putu prema velikom finalu rušili su favorizirane Vancouver Canuckse, St. Louis Bluese te Phoenix Coyotese.

U borbi za Stanley Cup u finalnoj seriji su bili uspješniji od New Jersey Devilsa 4-2 i svojim navijačima donijeli najznačajniji trofej za kraj odlične sezone. Kingsi su konačnu pobjedu izborili na svojem ledu, u Staples Centru, gdje su slavili s uvjerljivih 6:1. Jedan od najzaslužnijih za trijumf momčadi iz Los Angelesa bio je vratar Jonathan Quick, koji je proglašen i najkorisnijim igračem doigravanja.

Kingsi su tijekom svojeg osvajanja Stanley Cupa prošle sezone srušili i nekoliko rekorda. Zbog toga što su u doigravanje ušli kao osmoplasirana momčad lige, postali su ekipa s najslabijim renkingom koja je osvojila to natjecanje. Također, izjednačili su i rekord po omjeru pobjeda na gostovanjima u doigravanju.

3. Linomanija

Jeremy Lin, 24-godišnji američki košarkaš azijskog podrijetla ove godine je bio jedna od glavnih priča u NBA-ju. U momčad New York Knicksa doveden je kako bi bio zamjena nekim poznatijim igračima, a njegovu prijašnju karijeru obilježilo je to što nije bio izabran na draftu i sjedenje na klupi. No, prošle sezone uspio je prirediti veliko iznenađenje.

Taj student s Harvarda, sveučilišta koje nije poznato po stvaranju košarkaša za najveće domete, gotovo preko noći postao je svojim izvrsnim igrama, ali i svojom skromnošću, glavna priča najjače košarkaške lige na svijetu. Lin je svojim odličnim učinkom na terenu predvodio Knickse, i izvrsnim nastupima iz utakmice u utakmicu potvrđivao da njegova dobra forma nije slučajna.

Lin je u Knicksima postao prvi igrač u povijesti NBA-ja koji je u svoje prve četiri utakmice u karijeri postigao više od 20 koševa u prosjeku, a dres s njegovim imenom bio je svojedobno prodavaniji preko interneta od onih Kobea Bryanta, LeBrona Jamesa, Dirka Nowitzkog i Carmela Anthonyja. Čak ga je i ugledni New York Times prozvao najpopularnijim igračem Knicksa u desetljeću.

2. Ye Shiwen

U ovom pregledu našlo se mjesta za još jednu plivačicu koja se nalazi u svojim tinejdžerskim godinama. Radi se o 16-godišnjoj Kineskinji Ye Shiwen koja je, baš poput Litavke Rute Meilutyte, iznenadila svojim izvrsnim rezultatima na Olimpijskim igrama. Mlada plivačica u Londonu je osvojila zlatne medalje u disciplinama 200 i 400 metara mješovito. Njen uspjeh je još veći kada se uzme u obzir da je na 200 metara postavila novi olimpijski, a na 400 metara novi svjetski i olimpijski rekord.

Mlada Kineskinja je tom prilikom posljednjih 50 metara utrke otplivala brže nego američki olimpijac Ryan Lochte, koji je osvojio zlato u istoj disciplini. Njen uspjeh podigao je mnogo prašine, a cijenjeni plivački trener John Leonard nazvao je to njeno dostignuće "teškim za povjerovati".

Ye Shiwen je zahvaljujući svojim rezultatima u Londonu ubrzo postala jedna od glavnih priča Olimpijskih igara. Na svojim prvim Igrama pomela je konkurenciju i zabilježila vrijeme koje je čak pet sekundi bolje od njenog prijašnjeg najboljeg rezultata. Mnogima nije bilo jasno kako netko iznenada može plivati mnogo brže nego prije i počela su nagađanja o dopingu. No, korištenje takvih sredstava kod Kineskinje nije potvrđeno pretragama te su sve sumnje oko njenog trijumfa otklonjene.

1. Lance Armstrong i doping

Autor najvećeg (neugodnog) iznenađenja ove godine bio je proslavljeni biciklist Lance Armstrong. Amerikanac je već neko vrijeme bio suočen s optužbama o dopingu, a u kolovozu je odlučio odustati od svoje obrane. Na taj način je trofejni biciklist i legenda sporta kojim se bavio prekinuo pokušaje dokazivanja svoje nevinosti i bio prisiljen snositi posljednice priznavanja krivnje.

A te posljednice su bile jako velike. Američka antidopinška agencija (USADA) objavila je veliko izvješće u kojem se dokazuje da je Armstrong bio predvodnik "najsofisticiranijeg i najvećeg profesionalnog doping programa kojega je svijet sporta ikada vidio". U tom izvješću, koje je dugačko preko 1000 stranica, objavljeni su laboratorijski nalazi, svjedočanstva nekoliko desetaka osoba i dokazi da je američki biciklist svoje uspjehe ostvario na nedozvoljen način. Zbog dopinške afere Armstrongu se neće priznati rezultati od 1. kolovoza 1998. godine, što znači da će Amerikanac ostati bez svih sedam naslova pobjednika Tour de Francea, najprestižnije svjetske biciklističke utrke.

"Armstrongov cilj i cilj njegovih pomoćnika bio je postizanje ambicija kroz masovnu prevaru i sada je u većoj mjeri otkriven. Time završava jedno od najprljavijih i najodvratnijih poglavlja u sportskoj povijesti", piše u priopćenju Američke antidopinške agencije u kojem se pojašnjava velika prevara od strane čovjeka koji je tijekom cijele svoje karijere bio sinonim za veliki sportski uspjeh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 15:43
    Ruta Meilutyte je za mene jedno od najvećih iznenađenja koje sam u životu svome vidio, uvijek mi je drago vidjeti tu zelenu kapicu u bazenu kako šija i ruši rekorde, mala je kraljica, svaka joj čast, za ostale ne znam, ipak je i Chelsea iznenadio sve osvajanjem svoje prve Lige prvaka u povijesti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 12:46
    A zasto ne? Ja sam im prije sezone prognozirao ulazak u playoff makar vecina ljudi nije-to naravno ne znaci da ce oni na kraju biti medu 8 momcadi. Moras uzeti u obzir da su dobili 3 nova igraca koji igraju u prvoj 5orci. Asik-podcjenjen igrac ali obrambeno jako dobar igrac (nije top klasa ali je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2012. u 21:51
    houston nije playoff ekipa.
    Obrisan korisnik
  • balaspo26.12.2012. u 21:38
    Lin igra solid no u solidnoj ekipi.
    balaspo
  • Obrisan korisnik26.12.2012. u 21:26
    a sad je lin netko i nesto..lik bi u nekom respektabilnom klubu bio klupa..imo 10 min po utakmici da odmori prvotimce.
    Obrisan korisnik