Košarka

Vujčić: "Da se nisam vratio u Split bio bih bogatiji za milijun eura, ali siromašniji za milijun emocija"

Razgovarao:Bernard Jurišić • nedjelja, 06.01.2013.
Vujčić: "Da se nisam vratio u Split bio bih bogatiji za milijun eura, ali siromašniji za milijun emocija"
Foto: Kristijan Komarica

Za KK Split nije moglo biti bolje otvaranje 2013. godine od onoga koje im je donijelo spas od stečaja i prvu gostujuću pobjedu u ABA ligi i to kod jednog od favorita natjecanja - Cedevite. Uz to, na Gripe je u prvim danima siječnja stigao 18-godišnji zlatni junior Dominik Mavra, a žuti juniori skrenuli su pažnju europske košarkaške javnosti na NIJT turniru u Barceloni...

Zakucavanje "u tijelo" Lukše Andrića u drugom poluvremenu utakmice protiv Cedevite otkrilo je sav žar i žestinu s kojima je Nikola Vujčić ušao u novu godinu u dresu Splita. Prva gostujuća pobjeda stigla je kao naručena za otvaranje 2013. godine, za koju na Gripama žele samo jedno. Manje stresa.

"Htjeli smo Gradu još jednom pokazati da nisu uzalud bacili novac... Šalu na stranu, ali puno nam znači što je Grad prepoznao sav naš trud i muku i što konačno osjećamo da više nismo sami. Gripe su pune, a protiv Cedevite u Zagrebu barem pola dvorane je navijalo za nas. To ovaj klub odavno nije doživio", kazao je Vujčić za Sportnet jutro nakon velikog trijumfa u Zagrebu.

"Želimo Final Four kupa, ali najprije moramo proći Osijek"

Splićani se nakon pobjede kod Cedevite nisu vraćali kući jer ih već u ponedjeljak (17h) čeka utakmica četvrtfinala Kupa Krešimia Ćosića kod novog prvoligaša Osječkog sokola:

"To nam je iznimno važna utakmica i shvaćamo je maksimalno ozbiljno. Nikoga se ne smije podcijeniti, a posebno ne momčad u kojoj ima nekoliko Splićana, haha..."

U Osječkom sokolu su dvojica s kojima Vujčić ima čvrste veze. S Ivanom Tomeljkom je odrastao na Gripama, a s Brunom Šundovom je nekoliko mjeseci igrao u Maccabiju i osvojio naslov prvaka Europe. Pobjedom u Osijeku Splićani bi istaknuli kandidaturu za domaćinstvo Final Foura kupa:

"Prođemo li Osijek vjerujem da ćemo se kandidirati za domaćinstvo Final Foura koji na Gripama nije bio 'sto godina'. Ali otom potom, sad razmišljamo samo o Osječkom sokolu."

Za Cedevitu Split postaje prava "crna mačka", iako Vujčić ne krije da "splitski žuti" sa "zagrebačkim crvenima" imaju iznimno dobre odnose. Potvrdio je to i njegov dolazak na otvaranje Cedevitinog košarkaškog centra u Zagrebu, ali i igračka "razmjena dobara" u kojoj su dresove promijenili Vedran Vukušić, Luka Babić i Filip Kraljević:

"S Cedevitom imamo vrlo korektne odnose, nekoliko puta su nam pomogli otkako sam ja u Splitu i to ćemo uvijek pamtiti i cijeniti. Osobno imam veliko poštovanje prema svemu što su u zadnjih nekoliko godina napravili. Realno, oni su jedini naš klub koji može izboriti Euroligu preko ABA lige ove sezone i iskreno se nadam da će uspjeti. Važno je za hrvatsku košarku da ima predstavnika u Euroligi. Znam da smo ih malo usporili s dvije pobjede ove sezone, ali vratit ćemo im tako što ćemo pobijediti i neke njihove konkurente".

Osim pobjede protiv Cedevite, Gripe su se ovog vikenda veselile i nastupu juniora na euroligaškom NIJT turniru u Barceloni. S dvije pobjede (Cajasol i L'Hospitalet) i dva poraza (Joventut i Union Olimpija) Europi se predstavila nova plejada žutih talenata. Brojne skaute su posebno oduševila braća Ivan (17) i Dragan Bender (15):

"Za naš klub je vrlo važno da se nalazimo među elitom, da se naši igrači natječu s Barcelonom, Realom, Maccabijem i ostalima. Da je dres Splita opet uz dres najvećih klubova u Europi. Pobjede su uvijek dobre, ali pritisak rezultata nam nije najvažnija stvar u našem omladinskom pogonu. Puno je važnije natjecati se s najboljima i vidjeti gdje si u odnosu na njih. I jako puno individualno raditi s djecom i usavršavati njihove vještine."

2012. godina za KK Split bila je iznimno stresna, pa iako je 2013. počela lijepim vijestima - još je puno borbe pred Vujčićem i njegovom ekipom za potpunu sanaciju i stabilizaciju kluba. "Vujo" ne krije da je s podrškom Grada i navijača opet ojačao i njegov entuzijazam i energija koja je u prosincu opasno dodirivala "crveno":

"Da se nisam vratio u Split bio bih bogatiji za milijun eura, ali siromašniji za milijun emocija. Često se sjetim suza Bukle Hlevnjaka iz filma za stoti rođendan Hajduka i njegove kultne rečenice 'Emocije su zajebane'. To je i moj odgovor na pitanje zašto se toliko borim za ovaj klub."

Kup Krešimira Ćosića

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 16:34
    Vujo svaka čast i dobro što nisi dao svoje novce za šarića jer to je samo jedan u nizu medijski izvarednih igrača.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 11:53
    jest da je onomad ostavio reprezentaciju na cjedilu, ali tko se jos toga sjeca :)svakom treba odmor, mozda vise ne bi ni igrao da je odradio to ljeto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.01.2013. u 09:53
    Svaka ti čast Vujo! A bruno kovačeviću-smeće jedno, pištećeg glasa-crkni od muke i sjeti se kako si pljuvao po vuji, kada samo 1 ljeto (nakon 12 godina u raznim reprezentativnim akcijama) nije igrao za repku! sram te može biti, ali srama nemaš. što se vuje-igrača tiče....i s 35 god. na leđima i bez... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 14:34
    Bravo, Lave!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 08:43
    a šta reč na ovakav naslov. veliki ljudi vuku velike poteze u pravom trenutku. svi ostali jednostavno to nisu. to je razlika između vujčića i ostalih, rađe i ostalih...
    Obrisan korisnik