Rukomet

Norvežani u Umagu uzvratili Hrvatskoj za poraz u Puli, unatoč simultanki Ivana Čupića

Ivan Dominik • ponedjeljak, 07.01.2013.
Norvežani u Umagu uzvratili Hrvatskoj za poraz u Puli, unatoč simultanki Ivana Čupića
Foto: Marlon Janiček

Drugi prijateljski ogled Hrvatske i Norveške u samo dva dana, koji se ovaj puta igrao u Umagu, otišao je na stranu Skandinavaca. Izabranici Roberta Hedina nadigrali su Kauboje te su zasluženo slavili u utakmici u kojoj su većim dijelom bili u rezultatskoj prednosti...

Nakon tijesno i gusto izvojevane pobjede hrvatskih rukometaša protiv Norvežana u Puli rezultatom 37:36, dok su na poluvremenu gubili 24:18, izabranici Slavka Goluže i Šveđanina Roberta Hedina odigrali su još jedan prijateljski susret. Samo dan nakon prvog dvoboja rukometaši Hrvatske i Norveške predstavili su svoj rukomet i publici na samom zapadu Lijepe naše, gradu Line Červara Umagu, i to u sklopu pripremnih utakmica za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

Prijateljska je utakmica u Umagu počela brzom igrom s obje strane, turbulentno, otvoreno i efikasno, a Kauboje je prvi s dva vezana pogotka na otvaranju susreta povukao Domagoj Duvnjak. No, i Norvežani su odgovorili pogocima svojih najboljih igrača, pivota Bjartea Myrhola i vanjskog pucača te velikog potrošača, Christoffera Ramba.

Najbolji u 2012. godini

U poluvremenu utakmice održan je standardni i tradicionalni izbor Sportskih novosti i HRS-a za najbolje rukometne djelatnike Hrvatske u minuloj 2012. godini. Nagradu za najboljeg rukometaša odnio je Ivan Čupić, dok je najbolji hrvatski rukometni trener bio Slavko Goluža, izbornik reprezentacije i strateg CO Zagreba. Andrea Penezić proglašena je po peti put zaredom najboljom hrvatskom rukometašicom, čime se upisala i u povijesne knjige, dok su ponovno kao i lani te zadnjih nekoliko godina najbolji suci u Lijepoj našoj Matija Gubica i Boris Milošević, ponajbolji ne samo hrvatski, već i europski sudački par.

Hrvati nisu igrali ništa posebno u napadu; standardna križanja i dupla križanja, odvlačenja za Duvnjaka i Damira Bičanića na lijevom vanjskom te prebrojavanja za krila, Ivana Čupića na desnoj, odnosno Manuela Štrleka na lijevoj strani - bila je tada čitava igra Kauboja. Norveška je odgovorila brzom igrom s malo dodavanja, tendencijom dodavanja na pivota te brzim centrom i realizacijom. U takvoj se igri bolje u početku snašla Hrvatska koja je ponajviše zahvaljujući Duvnjaku, krilima, Igoru Voriju na crti te solidnoj obrani predvođenoj desnim vanjskim, Markom Kopljarom i "trećim" u obrani, Jakovom Gojunom, povela i vodila do sredine prvog dijela s jednim do dva pogotka razlike.

Međutim, kako je Hedin usporio igru svoje ekipe, zaustavio Rambovu potrošnju lopti i usmjerio igru na raznovrsnost te pojačao obranu, tako je Goluža ostao bez rješenja za bolju igru gostiju. Koji su se vratili u susret te u drugom dijelu prvih pola sata prešli i u rezultatski povoljniju situaciju. Kada su Norvežani poveli, Kauboji se više nisu mogli vratiti. Igralo se tada, u posljednjih deset minuta prvog dijela, gol za gol, kao i većinom prvog poluvremena, a Norvežani su učvrstili svoje vodstvo. U izrazito efikasnoj su utakmici do isteka 30. minute stigli do rezultata 20:18, kojim je počeo drugi dio utakmice, dok je Hrvatska na odmoru morala pronaći igru s početka utakmice kako bi se vratila iz očitog pada u obrambenoj i napadačkoj igri.

U nastavku, kao i tijekom prvog dijela, Hrvatsku su predvodili po efikasnosti i igri boljoj od ostalih Ivan Čupić, Domagoj Duvnjak i Igor Vori, a priliku su dobivali i igrači s klupe. Među njima su bili i Luka Stepančić, Stipe Mandalinić i Drago Vuković, međutim, iako su svi oni igrali solidno, nitko se nije posebno istaknuo. Za to vrijeme je hrvatska obrana bivala sve propusnija, a Norvežani su kažnjavali sve greške, osobito šuter Espen Hansen, koji je svoju reprezentaciju već na startu drugog dijela odveo na "plus četiri".

Iako je fantastični Ivan Čupić sredinom nastavka još jedini svojom odličnom igrom Hrvate držao u igri, raspad je uslijedio ravno 20 minuta prije kraja. Tada su Norvežani s dva vezana i laka pogotka s igračem manje na parketu otišli na 29:22, najveću prednost do tada, a Goluža je bio primoran pozvati minutu odmora. Međutim, ništa se drastično u igri Hrvatske nije pomaknulo na bolje, Norvežane je, doduše, u nekim situacijama poslužila i sreća, a prednost im je narasla i do prije utakmice slabo vjerojatnih "plus osam".

Zabrinjava li vas ova utakmica?

ANKETA#392

Tek tada se Hrvatska počela dizati u igri i igrati bolje od gostiju, kao i na početku samog susreta, a već do ulaska u posljednjih deset minuta utakmice domaći rukometaši razliku pogodaka smanjili na samo dva pogotka. Međutim, nakon što je i Hedin natjeran na time-out Norveška je ponovo proigrala i podredila Hrvatsku te se nakon nekog vremena vratila u mirniju prednost od 35:30 u 52. minuti dvoboja.

Do kraja ogleda Norvežani su samo iskontrolirali utakmicu; Hedin je nadmudrio Golužu "miksanjem" brze i spore napadačke igre, duboke 3-2-1 i plitke 6-0 obrane, agresivnošću te pametnim čuvanjem individualno jakih hrvatskih rukometaša. Kauboji, pak, nisu pronašli rješenja za Norvežane, premda su na mahove igrali vrlo dobro, osobito u napadu. Međutim, previše toga u utakmici i igri Hrvatske nije "štimalo" pa je reprezentacija sa sjevera Starog kontinenta potpuno zasluženo trijumfirala rezultatom 38:35.

Najbolji igrač utakmice, i to daleko, ipak dolazi iz redova Hrvatske. Ivan Čupić imao je simultanku te je zabio čak 12 golova iz 15 pokušaja, a sedmerce je pucao 5/6. Slabo su, ukupno gledajući, branili Alilović i Šego, dok previše drugih raspoloženih Hrvata također nije bilo. Kod Nordijaca je bolji od ostalih bio Hansen s deset golova, jednim manje od utakmice u Puli, a pratili su ga sa šest zgoditaka krilo Barthold i Bjarte Myrhol.

Pripremni susret za SP 2013., Umag, 7. siječnja 2013.:
Hrvatska - Norveška 35:38 (18:20)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 17:27
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 16:39
    A na isti takav način je Alexandra do Nascimento proglašena najboljom rukometašicom svijeta pored jedne Bojane Popović,pored Katarine Bulatović i Heidi Loke...ove godine cura nije ništa osvojila a najbolja na svijetu.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 12:50
    Zabrinjavaju samo vratari koji su van forme kao što su bili i 2011 u Švedskoj. Napad odličan jer treba uzet u obzir cijeli niz činjenica( umor, kombinirani sastav, dvadesetak minuta utakmice na terenu u istom trenutku su bili Mandalinić, Stepančić, a na sredini Vuković ili Valčić), a zabili smo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 12:30
    Ma nikako se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je Penka ponovo rukometašica godine.Zar igrač koji odigra pola sezone i to ne na vrhunskom nivou postaje igračica tj. rukometašica godine. Šta je sa Zebićkom koja je ove godine fakat bila na vrhunskom nivou za razliku od Andreje . Postavljamo si mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 11:19
    dečki su u vrhuncu priprema a i ove 2 tekme su vj. odigrali preko kurca, pazeći da se ne ozlijede! ne brinu me uopće ove 2 tekme, jer to je jednostavno naš mentalitet....za razliku od francuza koji nagaze argentince, ubiju ih obranom i dopuste ima samo 10 golova u cijeloj tekmi (a ti argentinci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik