Košarka

Hrvati potegnuli ručnu, Tomić prvi među jednakima

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 14.01.2013.
Hrvati potegnuli ručnu, Tomić prvi među jednakima
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski košarkaški legionari proteklog tjedna, za razliku od onih prijašnjih, nisu osobito briljirali, dakako, s izuzetkom nekolicine koja i dalje neumorno baca osmjeh na lica svojih navijača. Prvi među jednakima ovaj tjedan je bio Ante Tomić koji je u euroligaškoj pobjedi svoje momčadi nad aktualnim europskim prvakom naprosto briljirao...

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona i dalje igra značajno bolje u Europi protiv jačih protivnika nego u Ligi Endesi. Prošli tjedan je u Euroligi svladala Olympiakos da bi nakon toga doživjela katastrofu protiv Estudiantesa. Ante Tomić je bio iznimno raspoložen u novom euroligaškom slavlju gdje je za 30 minuta na parketu predvodio Barcelonu s 15 poena (7/13 za dva, 1/2 slobodna) i 12 skokova da bi odigrao vrlo skromno na gostovanju u Madridu gdje je za 24 minute ubacio četiri poena (2/5 za dva), uhvatio četiri skoka i izgubio tri lopte.

Ugodno iznenađenje

Goran Suton (Cedevita): Suton je bio među raspoloženijim Cedevitinim igračima i u pobjedi nad šibenskim Jollyjem u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića (88:55) i u porazu od Crvene zvezde u Beogradu (90:65) u ABA ligi. U Šibeniku je završio sa 17 poena, najviše u momčadi, bez promašaja iz igre (4/4 za dvicu, 1/1 s trice) i s crte slobodnih bacanja (6/6). Za 19 minuta, koliko je proveo na parketu, dodao je i četiri skoka. Na putu do uvjerljivog poraza od Crvene zvezde mučio se s osobnim pogreškama, zbog kojih nije dočekao kraj utakmice na terenu, a svojih 28 minuta iskoristio je za 13 poena (5/7 iz igre) i pet skokova.

Rok Stipčević (Scavolini): Preseljenje u Scavolini na zadarskog razigravača očito je djelovalo jako dobro, a nova odličnu partiju ubilježio je u posljednjem kolu kada je njegova momčad upisala gostujuću pobjedu protiv Avelina. Stipčević je na parketu proveo 35 minuta, što je iskoristio za 22 ubačaja (za dva 4/9, za tri 4/5), a sjajan nastup zaokružio je s pet asistencija.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Fran Pilepić je dočekao svojih malo više od pet minuta i u dvije prošlotjedne utakmice napokon je dobio pristojniju minutažu. Njegov Bilbao ih je odradio promjenjivo, slavio je u prvenstvu protiv Canariasa, međutim u Eurokupu je poražen od Nymburka. U europskom porazu Pilepić je za 12 minuta ubacio šest poena (2/2 za dva, 0/1 za tri, 2/2 slobodna) uz dvije asistencije. Protiv Canariasa je imao još veću minutažu jer je i njegova momčad igrala bolje dok je on bio u igri. Tu je odradio 17 minuta i ubacio osam poena (1/2 za dva, 2/2 za tri) uz dva skoka i dvije izgubljene lopte.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Bio je jedan od najzaslužnijih za veliku pobjedu protiv Partizana. Igrao je 29 minuta i upisao sedam poena (2/5 iz igre), osam skokova, tri asistencije, jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte.

Visoka forma

Mario Hezonja (Barcelona): Nakon pet utakmica u tjednu ranije, Mario Hezonja je mogao predahnuti i odraditi jedinu utakmicu u prošlom tjednu. Barcelonina B momčad je svladala Breogan 75:58, a Hezonja je bio prvo ime kod pobjednika. Igrao je 30 minuta i ubacio 24 poena (2/6 za dva, 5/9 za tri, 5/5 slobodna) uz pet skokova, dvije asistencije i dvije ukradene lopte. Broj izgubljenih lopti je smanjio u odnosu na prijašnje utakmice i sada ih je imao tek tri.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Sjajan učinak imao je bivši igrač Zagreba u uvjerljivoj gostujućoj pobjedi svoje momčadi nad Angelico Biellom. Za 33 minute na parketu Perić je uz 11 skokova upisao 26 koševa (za dva 7/14, za tri 0/3, bacanja 12/14), od čega veći dio u trenutcima kada se susret lomio, a ovo mu je jedna od boljih predstava od kada je iz A-1 preselio u Legabasket ligu.

Marko Popović (Žalgiris): Popović je u Žalgirisovom euroligaškom porazu od Reala u Madridu (75:74) bio najbolji u svojoj momčadi, s 21 poenom, tri asistencije i po dvije osvojene i izgubljene lopte za 23 minute na parketu. Osobito dobro išlo mu je za tricu (5/9), no jedna od četiri promašene bila je ona koja je mogla osigurati slavlje momčadi iz Kaunasa. Nakon što je Sergio Rodriguez zabio tricu za Realovih 75:74, hrvatski reprezentativac je u posljednjoj sekundi imao dalekometni šut za pobjedu koji nije ušao.

Luka Žorić (Unicaja): Kod Luke Žorića i dalje je borbenost u prvom planu, a s njom dolaze i problemi s osobnim pogreškama. I protiv Panathinaikosa i protiv Cajasola je igru napuštao zbog pet osobnih pogrešaka, no u oba susreta je bio dvoznamenkast. U Ateni je za 24 minute ubacio 11 poena (4/8 za dva, 3/5 slobodna) uz pet skokova i tri izgubljene lopte, a protiv Cajasola je za 28 minuta ubacio 16 poena (7/11 za dva, 2/3 slobodna) uz pet skokova i četiri asistencije.

Na standardnoj razini

Drago Pašalić (Turk Telekom): U sklopu 15. kola turskog košarkaškog prvenstva Turk Telekom je u svojoj dvorani ugostio Galatasaray. Poražen je sa 76:70, a Drago Pašalić odigrao je 19 i pol minuta. Vrlo rano se opteretio osobnim pogreškama, što mu je utjecalo na minutažu. Za dva poena je šutirao 1/4, za tri poena 2/5 te je utakmicu okončao s osam poena. Pridodao je tome dva skoka i dvije asistencije.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Na euroligaškom gostovanju u Tel Avivu na parketu je proveo nešto više od 27 minuta i ponovno bio među najboljim strijelcima svoje momčadi. Za dva je šutirao 3/6, za tri 2/7, a slobodna bacanja 3/4 te završio susret s 15 postignutih poena. Pridodao je tome četiri skoka i jednu blokadu, a posebno se istaknuo u završnici prve četvrtine kada je sa zvukom sirene pogodio tricu s centra. Sve to ipak nije bilo dovoljno Fenerbahčeu koji je poražen s uvjerljivih 91:73. Gorak okus poraza Fenerbahče je isprao u domaćem prvenstvu uvjerljivom pobjedom nad Olin Edirneom rezultatom 98:61. Bogdanović je u toj utakmici dobio samo 17 minuta te je upisao sedam poena. Iz igre je šutirao 3/6, a upisao je još i dva skoka.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja je posljednjih tjedana u velikom padu forme, a prošli tjedan je upisala dva poraza. Onaj u Euroligi protiv Panathinaikosa je još i shvatljiv, ali krucijalni domaći protiv Cajasola je iznenađujuć. Kruno Simon je u oba susreta uzimao dosta odgovornosti i unatoč solidnim brojevima dojam nije bio baš toliko dobar. Protiv Panathinaikosa je za 19 minuta ubacio 11 poena (2/3 za dva, 1/6 za tri, 4/4 slobodna) i uhvatio tri skoka dok je protiv Cajasola već bio bolji i za 21 minutu je ubacio 15 poena (5/7 za dva, 1/6 za tri, 2/2 slobodna), uhvatio četiri skoka i podijelio tri asistencije.

Marko Tomas (Cedevita): Tomas se trudi, ali i dalje mu ne ide kako bi volio, barem u napadu. U dolasku do 88:55 protiv Jollyja u Šibeniku u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića imao je jako veliku minutažu (31), iskoristivši je za 12 poena (3/4 za dvicu, 2/6 za tricu), pet skokova, četiri asistencije i dvije blokade. U porazu od Crvene zvezde u Beogradu (90:65) u ABA ligi ubilježio je sedam poena, četiri skoka i dvije osvojene lopte, mučeći se sa šutom iz igre, s 1/6 za dvicu i 1/4 za tricu.

Luka Babić (Cedevita): Poslije stanke zbog ozljede koljena, Babić se vratio na parket u dvije prošlotjedne utakmice momčadi Ace Petrovića. Na putu do gostujućih 88:55 protiv šibenskog Jollyja u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića igrao je 12 minuta i upisao dva poena i obrambeni skok, dok je u visokom porazu od Crvene zvezde u Beogradu (90:65) u ABA ligi bio u akciji samo u završnici susreta. Za tri minute na parketu stigao je upisati tek po jedan promašaj za dvicu i skok u obrani.

Lukša Andrić (Cedevita): U dolasku do pobjede nad Jollyjem u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, s 88:55 u Šibeniku, Andrić se istaknuo s 10 poena, po četiri skoka i asistencije. U porazu od Crvene zvezde u Beogradu, sa 90:65 za suparničku momčad u 17. kolu ABA lige, nije mu išlo po željama. Odigrao je 18 minuta i za to vrijeme ubilježio pet poena i dva skoka, sa slabim šutom iz igre, 1/5 za dvicu i 1/2 za tricu.

Pavle Marčinković (Cibona): Ogled sa Zagrebom u Trnskom u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića donio je nešto veću priliku za Marčinkovića, koji je u pobjedi s 87:76 odigrao 19 minuta, koje je iskoristio za 10 poena bez promašaja iz igre, s 3/3 za dvicu i 1/1 za tricu. U domaćem porazu od Krke u ABA ligi (86:78) Danijel Lutz držao ga je na parketu samo u kratkom razdoblju u završnici treće četvrtine. Za tri minute u igri, 23-godišnji Zadranin je bio bez poena (0/1 za dvicu), uz po jedan obrambeni skok i izgubljenu loptu.

Dario Šarić (Cibona): U dolasku do 87:76 protiv Zagreba u Trnskom u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića Šarić nije bio daleko od triple-doublea protiv svojeg nekadašnjeg kluba, predvodeći Cibonu sa 17 poena, 10 asistencija i osam skokova za 32 minuta u igri. No, u susretu u kojem je dosta vremena proveo na poziciji organizatora igre mladi Šibenčanin nije bio dvoznamenkast samo u poenima i skokovima, već i u izgubljenim loptama (10). U domaćem porazu od Krke iz Novog Mesta (86:78) u 17. kolu ABA lige, Šarić je svojih 25 minuta iskoristio za 10 poena i šest skokova, bez toliko odgovornosti u napadu dok se utakmica lomila - što se nije pokazalo kao najbolja varijanta za Cibonu.

Krešimir Lončar (Himki): U gostujućem porazu od Astane (92:77) u VTB ligi Lončar je bio u akciji nepunih 14 minuta, ubilježivši osam poena i dva skoka. Ruski klub je proteklog tjedna izgubio i euroligašku utakmicu, s 82:76 u korist Montepaschija u Sieni, a njihov hrvatski adut je u tom susretu imao 12 poena i četiri skoka za 21 i pol minuta u igri.

Mario Delaš (Žalgiris): Žalgiris je u Euroligi doživio poraz od Reala u uzbudljivoj utakmici u Madridu (75:74), s 13 Delaševih minuta u toj utakmici. 22-godišnji Splićanin je za to vrijeme ubilježio četiri poena i po jednu blokadu i izgubljenu loptu.

Darko Planinić (Maccabi Electra): Mladi hrvatski reprezentativac Darko Planinić u pobjedi svoje momčadi na Fenerbahčeom sudjelovao je s pet minuta provedenih u igri, koje je iskoristio za četiri koša (šut 2/3). Prvenstveni ogled njegova momčad ima zakazano u ponedjeljak navečer.

Forma u padu

Stanko Barać (Anadolu Efes): U pobjedi svog kluba protiv Albe iz Berlina u sklopu Topa 16 Eurolige dobio je deset minuta na parketu, ali se nije uspio upisati u strijelce. Iz igre je šutirao 0/2, a ostvario je učinak od tri skoka, jedne asistencije i dvije izgubljene lopte. U turskom prvenstvu Anadolu Efes svoju će utakmicu 15. kola odigrati u ponedjeljak navečer protiv Gaziantepa.

Boris Barać (Široki WWin): Forma Širokog se diže, ali mlađeg Baraća nije. Novi trener Damir Vujanović u pobjedi protiv Partizana u 17. kolu ABA lige zakovao ga je za klupu. Dobio je svega pet minuta i zabio jednu tricu dodavši po skok i asistenciju.

Damir Markota (Bešiktaš): Loš je tjedan iza Damira Markote. Njegov Bešiktaš u Euroligi je teško poražen od Caje Laboral, a on je u toj utakmici uspio upisati učinak od tek dva poena, tri skoka i jedne asistencije. Na parketu je proveo 20 minuta i iz igre šutirao 1/4. U utakmici 15. kola domaćeg prvenstva Bešiktaš je uspio nadigrati Mersin rezultatom 83:57, no Markota je imao još jednu razočaravajuću večer. Igrao je samo 14 minuta te upisao tri poena i tri skoka. Za dva poena je šutirao 1/2, a za tricu 0/4.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos):U trećem kolu košarkaške Eurolige Panathinaikos je slavio na gostovanju kod Unicaje te je došao do svoje druge pobjede. Roko Leni Ukić na parketu je proveo 19 minuta pri čemu je postigao pet poena te zabilježio četiri asistencije. U domaćem prvenstvu Zeleni su pobijedili na gostovanju kod Kolossosa, a Ukić je s 28 minuta provedenih u igri bio među igračima s najvećom minutažom. Ipak osam pogodaka i nije pretjerano zapažen učinak.

Dontaye Draper (Real Madrid): Iza Reala su dvije utakmice u kojima je kao što je već naviknuo upisao dvije pobjede. Dontaye Draper je sudjelovao tek u euroligaškom ogledu protiv Žalgirisa u kojem je Real tijesno slavio, a hrvatski reprezentativac je za devet minuta ubacio tri poena (0/1 za dva, 1/1 za tri). U prvenstvenom demoliranju Gran Canarije nije ulazio u igru zbog lakše ozljede.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Poraz u produžetku upisala je Zaragoza na gostovanju kod Valladolida, a skromniji nastup je imao Damjan Rudež koji je proteklih nekoliko tjedana igrao napadački značajno bolje. Protiv Valladolida je imao i dalje dobru minutažu, odigrao je 24 minute, ali je ubacio svega pet poena (1/4 za dva, 1/2 za tri) uz tri izgubljene lopte, ali i dva skoka i dvije ukradene lopte.

Zoran Planinić (Himki): Najboljem ovosezonskom Himkijevom igraču je unatrag sedam dana išlo nešto slabije nego inače. Na putu do gostujućeg poraza od Astane (92:77) u VTB ligi, Planinić je za 20 minuta imao osam poena, s 1/4 za dvicu, 1/1 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja, a dodao je i po tri skoka i asistencije, uz dvije osvojene lopte. U euroligaškom porazu od Montepaschija u Sieni (82:76), hrvatski razigravač imao je 10 poena, sedam asistencija i četiri izgubljene lopte za 32 minute na parketu. Šut iz igre nije mu bio najbolji, s 3/8 za dvicu i 0/2 za tricu, dok je s crte slobodnih pucao 4/6. .

Miro Bilan (Cedevita): Gostujući kod Jollyja u svojem Šibeniku, Bilan je u Cedevitinoj pobjedi u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića (88:55) upisao 11 poena, tri skoka i dvije osvojene lopte za 18 minuta u igri. U porazu od Crvene zvezde u Beogradu (90:65) u 17. kolu ABA lige ostao je bez većeg učinka, ali nije previše ni vidio loptu. Za osam minuta na parketu nije ubacio poen, promašivši oba šuta iz igre, a imao je tri skoka.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Radoševićeva momčad je proteklog tjedna pretrpjela poraz od Krasnje Krilje u Samari u VTB ligi (89:72), a hrvatski centar nije se previše istaknuo u toj utakmici. Za 16 minuta na parketu ubilježio je četiri poena, dvije asistencije i obrambeni skok.

Klupa, tribine, doktori

Toni Katić (Split): Još uvijek s problemima s ozlijeđenim koljenom, propustio je obje prošlotjedne utakmice Žutih, gostujuću pobjedu nad Osječkim sokolom (93:69) u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića i domaći poraz u ogledu s Igokeom (68:60) u ABA ligi.

Goran Vrbanc (Zadar): Šuter Zadrana je zbog ozljede ruke morao preskočiti pobjedu svoje momčadi u gradskom ogledu sa Sonikom (83:54) u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, kao i poraz od Union Olimpije u Ljubljani (88:81) u 17. kolu ABA lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 10:36
    i dalje se u ovoj rubrici prate poluigrači tipa suton, andrić, marčinković, stipčević, vrbanc, markota, rudež, ramljak i STRANAC draper! tko prati ovu rubriku stalno, vidi da će naši udarni igrači na EP-u biti tomić, planina i bogdanović.
    Obrisan korisnik
  • litleben14.01.2013. u 19:13
    točno tako . D Planinića nema, ali su tu neki koji su kilometrima udaljeni od reprezentacije, kao Pašalić, B. Barać, Vrbanc, Delaš, Suton, Perić, Marčinković
    litleben
  • pikepiletina14.01.2013. u 18:48
    a gdje se pogubio učinak Darka Planinića?
    pikepiletina