Skupina D, 4. kolo, 17.01.2013, 21:15 h
Hrvatska
Hrvatska 24:20(11:9) Egipat
Egipat

Egipćani uspješno apsolvirani, sa Španjolskom za prvo mjesto u skupini

Branimir Korać • četvrtak, 17.01.2013.
Egipćani uspješno apsolvirani, sa Španjolskom za prvo mjesto u skupini
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija uspješno je položila i četvrti ispit na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Protiv Egipćana je odigrano onoliko koliko je bilo potrebno za pobjedu, u završnici susreta Egipćani su smanjili zaostatak, ali do nekog čuda nisu uspjeli doći...

Hrvatska - Egipat 24:20 (11:9)

Svjetsko prvenstvo, skupina D, četvrto kolo

Suci: Đorđi Načevski (Makedonija), Slavčo Nikolov (Makedonija)

Hrvatska: Mirko Alilović (15 obrana), Filip Ivić (2 obrane), Domagoj Duvnjak 2, Blaženko Lacković, Luka Stepančić, Marko Kopljar 4, Igor Vori 1, Jakov Gojun 2, Zlatko Horvat 2, Drago Vuković, Lovro Šprem 1, Damir Bičanić 2, Stipe Mandalinić 2, Manuel Štrlek 4, Ivan Čupić 4(2), Željko Musa.
Izbornik: Slavko Goluža

Egipat: Hady Mohamed (10 obrana), Mohamed Mahmoud El Nakib, Karim Mostafa, Islam Hassan 3, Mohamed Ahmed, Ahmed Abou Elfetouth, Ahmed Essam, Mohamed Abdelrahman, Omar Elsweidy, Mohamed Hesham, Mohamed Ibrahim, Omar Gamal, Mohamed Alaa 2, Mohamed Mamdouh 5, Ahmed Mostafa 8(2), Ali Zein 2, Mohamed Hisham
Izbornik: Assem Abdeltawab

Sedmerci: Hrvatska 2/2, Egipat 2/2

Isključenja: Hrvatska 8 minuta (Vuković 2, Stepančić, Musa), Egipat 10 minuta (Elsweidy, Ahmed, Mamdouh, Zein, Hisham).

Izabranici Slavka Goluže nastavljaju bilježiti pobjede na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Očekivana pobjeda je upisana protiv borbenih Egipćana koji su se predstavili u boljem svjetlu nego Australci i Alžirci, međutim niti oni nisu bili neka velika prijetnja hrvatskoj reprezentaciji.

Ponovno su priliku dobili i oni mlađi igrači, nositelji igre mogli su predahnuti u završnici susreta i to je još jedna od dobrih vijesti uoči subotnjeg dvoboja za prvo mjesto u skupini protiv jednako uvjerljive Španjolske.

Egipćani su u utakmicu ušli rastrčano s pomalo divljom obranom u prvih nekoliko napada, s puno izlazaka, bez klasične zone i trebalo je nekoliko minuta da se Hrvatska prilagodi.

Uz pomoć Alilovića koji je dobro otvorio utakmicu, naši rukometaši su uspjeli doći do dva gola prednosti i povesti 4:2 u devetoj minuti i već u tom kratkom razdoblju ire bilo je vidljivo da je Hrvatska dosta bolja i ne bi smjela imati problema.

Ključni trenutak

Kao i u susretu protiv Mađarske, presudio je ulazak u drugo poluvrijeme. Ovaj put Hrvatska nije krenula tako silovito da je odmah razbila protivnika i pobjegla na nedostižnu prednost, išlo je to malo polaganije, ali od 11:9 na poluvremenu, našoj reprezentaciji nije trebalo puno vremena da se odvoji na 20:12 i riješi pitanje pobjednika.

Ključ je bila pokretljiva obrana koja Egipćanima nije ostavljala prostora niti za kontru, niti za prodor i Afrikanci su bili prisiljeni šutirati iz teških pozicija što je ili završavalo u bloku ili kod Alilovića. Tako je već u prvih 15 minuta Alilović skupio pet obrana, a Gojun dvije blokade.

Nakon dobro odrađenog posla u obrani, otvarao se prostor za brzi napad te je u 19. minuti Hrvatska imala već 8:3 uz još nekoliko promašenih čistih situacija te je prednost mogla biti i viša.

U narednim minutama Egipćani su malo pokušali iskoristiti košarkašku taktiku, u obrani su u tri navrata iznudili prekršaj u napadu postavljanjem bez ikakvih pokušaja presijecanja lopte ili blokiranja šuta. Ta im je taktika funkcionirala i približili su se na 9:7 i samo zahvaljujući raspoloženom Aliloviću nisu potpuno uhvatili priključak.

Do odlaska na odmor Hrvatska se nije uspjela odvojiti i na poluvremenu je imala malu prednost 11:9. Alilović je predvodio Hrvatsku u prvih 30 minuta s čak 11 obrana dok su s napadačke strane po tri gola zabili Štrlek, Kopljar i Čupić.

Igrač utakmice

Prvo ime u hrvatskom slavlju protiv Egipta bio je bez dvojbe Mirko Alilović. Vratar hrvatske reprezentacije je odradio odličnu utakmicu, skupio je 15 obrana, no ključne su bile one u prvom poluvremenu koje su održavale hrvatsku prednost. I kada nije sve išlo baš najbolje u napadu, bio je tu Alilović koji je držao Egipćane na sigurnom odstojanju i davao sigurnost hrvatskoj obrani. Alilovića u ovakvom izdanju trebamo i u nastavku SP-a i sve će biti puno lakše.

Ulazak u drugo poluvrijeme bilo je puno bolje, Hrvatska je zaigrala angažiranije i koncentriranije i to se osjetilo na rezultatu. Kao protiv Mađara, svega tri minute bile su dovoljne Hrvatskoj da se odvoji, ovaj puta serijom 3:0 za bijeg na 14:9.

Prvi gol u nastavku Egipćani su postigli tek u 36. minuti kada je Mostafa smanjio na 15:10 iskoristivši rupu u hrvatskoj obrani, no nisu se tu Egipćani počeli vraćati, Hrvatska je nastavila igrati u jačem ritmu u obrani i čuvati prednost.

Na polovici drugog poluvremena prednost Hrvatske je narasla na 19:12, ubrzo je Horvat povisio na 20:12 i izbornik Goluža je mogao započeti s rotacijama i dati priliku onim mlađim igračima.

Brojne promjene dovele su do problema u hrvatskom napadu, lopta nije bila tečna, Stepančić i Mandalinić se nisu mogli izboriti za šut i Egipat je uspio serijom 4:0 smanjiti na 22:18.

Seriju Egipta prekinuo je u 57. minuti Lovro Šprem golom za 23:18 što je potvrdilo hrvatsku pobjedu i onemogućilo Egipat u bilo kakvom razmišljanju o eventualnom čudu u završnici susreta.

Završilo je pobjedom Hrvatske 24:20 u koju je Mirko Alilović ugradio 15 obrana dok su po četiri gola upisali Marko Kopljar, Manuel Štrlek i Ivan Čupić. Najbolji Egipćanin bio je Ahmed Mostafa s osam golova. Bilo je lijepo vidjeti da su na tribinama podršku hrvatskoj reprezentaciji davali i Ivano Balić i Luka Modrić.

Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Australija15:39Alžir
Mađarska22:28Španjolska
Hrvatska24:20Egipat
1Hrvatska 5148:99+4910
2Španjolska 5160:98+628
3Mađarska 5147:120+276
4Egipat 5130:123+73
5Alžir 5123:126-33
6Australija 566:208-1420

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 09:18
    rekao sam jučer +7 za nas...tako bi bi i bilo da nije bilo totalnog opuštanja na kraju. svi arapi su nezgodni jer igraju čudne 4-2 ili 3-3 obrane, a u napadu uvijek imaju 2-3 nezgodna, vižljasta igrača, koji čudnim, 'spiganim' šutevima iz horizontalnog položaja tijela mogu iznenaditi obranu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 07:14
    Vugi 7 - sve potpisujem!
    Obrisan korisnik
  • zovche18.01.2013. u 02:10
    nikakva euforija... uvijek isto svake godine... na pocetku odlicnu, izvanredno, kada dodje gusto mi propadnemo... svi mi znamo da imamo vjerojatno najbolju reprezentaciju na svijetu... nista novo.. pa zato to pokazite ali ovaj puta do kraja kada je bitno, ne do francuza...
    zovche
  • Vugi718.01.2013. u 00:45
    Ma za sad to izgleda vrlo dobro, međutim... šta je... Sve to odlično ide dok svi igraju kako treba, ali šta će biti ako recimo Kopljara ne krene, ako Duvnjaka neutraliziraju, Lac je isto ozlijeđen. Tko će ih zamijeniti. Nažalost, mislim da imamo kratku klupu na ovom prvenstvu i to se danas vidjelo... [više na forumu]
    Vugi7
  • narada10818.01.2013. u 00:29
    Pa mene zanimaju Mirkine obrane tek od sljedeće tekme pa nadalje. Mene zanima da li je on u stanju parirati pod pritiskom, kad mu na drugoj strani vrhunski vratar poput Šterbika, Omeyera, ali i Stanića ude u seriju obrana, znači kad ga trebamo najviše. Da je on dobar golman, to svi znamo. Još mi od... [više na forumu]
    narada108