Rukomet

Potencijalno četvrtfinale pobjedniku za "nagradu" donosi Francusku

Branimir Korać • subota, 19.01.2013.
Potencijalno četvrtfinale pobjedniku za "nagradu" donosi Francusku
Foto: Bruno Karadža

U posljednjem kolu skupine D Svjetskog rukometnog prvenstva Hrvatska igra protiv Španjolske. Bit će to dvoboj starih poznanika čiji se putovi često isprepliću na velikim natjecanjima, a pobjednik ovog dvoboja zauzet će prvo mjesto u skupini i u osmini finala će imati lakši posao...

Hrvatska rukometna reprezentacija u posljednjem susretu u skupini D Svjetskog prvenstva igra protiv domaćina koji će u punoj Caji Magici tražiti pobjedu za prvo mjesto u skupini.

Pobjeda donosi ujedno i lakšeg protivnika u osmini finala, prvoplasirani iz skupine D igrat će protiv četvrtoplasiranog iz skupine C, a on će biti odlučen također u međusobnom dvoboju. Bit će to Saudijska Arabija ili Bjelorusija, poželjni protivnici za nokaut fazu natjecanja. U slućaju neodlučenog, Španjolci će biti u prednosti, Hrvatskoj za prvo mjesto igra samo pobjeda.

Drugoplasiranog očekuje značajno teži posao jer ovisno o raspletu posljednjeg kola može igrati najvjerojatnije protiv Slovenije ili Srbije, redom značajno renomiranijih protivnika.

Poznata po tri sudionika iz skupina C i D

Posljednje kolo u skupinama C i D donijet će konačni rasplet i još uvijek nisu poznati svi sudionici osmine finala. U hrvatskoj skupini je jasno da Hrvatska i Španjolska prolaze s prve i druge pozicije dok će Mađarska osigurati treće mjesto u slučaju da uzme minimalno bod u dvoboju protiv Alžira. Alžirci također ne bi imali ništa protiv podjele bodova u tom dvoboju jer bi to i njima donijelo prolaz kao četvrtoplasiranima. Do osmine finala još uvijek mogu i Egipćani i to u slučaju poraza Alžira od Mađarske i njihove visoke pobjede protiv Australije. Kako su u međusobnom dvoboju Alžirci i Egipćani remizirali, u tom slučaju će odlučivati ukupna gol razlika, a uoči posljednje gola Alžir je na gol razlici 0 dok je Egipat na -18 i nije nerealno da dohvate osminu finala. Samo trebaju malu pomoć Mađara.

Ništa još nije poznato u skupini C. Slovenija, Poljska i Srbija se još aktivno bore za raspodjelu prve tri pozicije, zasad najbolje stoje Slovenci kojima remi u susretu s Srbijom već donosi prvo mjesto u skupini. Njihov poraz bi dosta toga zakomplicirao. Poljaci su osigurali drugu poziciju i vrlo su male šanse da se to promijeni. Važan je dvoboj između Bjelorusije i Saudijske Arabije koji izravno odlučuje o četvrtom mjestu. Obje reprezentacije imaju po dva boda s tim da Bjelorusi imaju bolju gol razliku i njima je dovoljan i remi za prolaz.

U svakom slučaju očekuje nas uzbudljiv rasplet u skupinama C i D.

Skupina C: Egipat - Australija 16:45, Mađarska - Alžir 21:15

Skupina D: Bjelorusija - Saudijska Arabija 15:45, Poljska - Južna Koreja 18:00, Srbija - Slovenija 20:15.

Situaciju je dodatno zakomplicirala Njemačka koja je svladala Francusku i tako Francuze ostavila na drugoj poziciji u skupini što će značiti da će Francuska ukoliko svlada Island za što ima jako dobre šanse, u četvrtfinalu na pobjednika dvoboja između prvoplasiranog iz skupine D i četvrtoplasiranog iz skupine C.

Sve to donosi i dobru i lošu vijest. Pobjeda osigurava prvo mjesto u skupini i lakši posao u osmini finala pa vatromet u četvrtfinalu dok poraz opet donosi vjerojatno izbjegavanje Francuza u četvrtfinalu, ali i teži put do četvrtzavršnice.

Iz hrvatskog tabora stižu najave kako neće biti nikakvog kalkuliranja, Slavko Goluža najavljuje da Hrvatska bez obzira na sve ide na pobjedu i želi sa stopostotnim omjerom zaključiti natjecanje u skupini.

"Bez obzira na to protiv koga igrali, ja želim da pobijedimo. Svi žele slabijeg protivnika, no to je manje bitno. Vidjeli ste da ni Egipat nije slaba ekipa. Razmišljamo o sebi", rekao je Goluža naglasivši kako ima dobar osjećaj i u slučaju da Hrvatska zaigra protiv Francuske u eventualnom četvrtfinalu.

No sve je to daleko, prvo treba odraditi posao sa Španjolskom, zatim i osminu finala, a jasno je da više nema laganih protivnika i sada će sve utakmice biti "na nož".

Uoči Španjolaca problema ima i dalje, Blaženko Lacković nije i ne može biti potpuno spreman, ali će dobiti priliku jer jednostavno više nema vremena. Problema s leđima ima drugi lijevi vanjski Damir Bičanić tako da Hrvatska u biti ostaje samo na Mandaliniću kao spremnom na lijevom vanjskom.

Dobra je vijest uzlazna forma Mirka Alilovića i spoznaja da se može računati u pojedinim trenucima i na Filipa Ivića. U nastavku natjecanja vratari će imati veliku ulogu i Hrvatska s raspoloženim vratarima može jako daleko. Igra u polju je ionako većinom bila manji problem, rijetke su bile utakmice da su naši vratari imali 15+ obrana, a da Hrvatska nije pobijedila.

U dosadašnjem dijelu turnira vidjeli smo i dobrih, ali i loših stvari u igri naše reprezentacije. Kada je na parketu ona udarna postava, Hrvatska izgleda jako dobro, s Duvnjakom u napadu dobiva jako puno kvalitetnih rješenja, međutim i očito je da njegovim izlaskom ostajemo bez ideje i napad je daleko od tečnog.

Obrana izgleda cijeli turnir jako dobro unatoč vrlo lošim izdanjima u pripremnim dvobojima s Norvežanima. Kada je postalo najpotrebnije, očito je da obrana još jednom Hrvatskoj donosi prevagu. Posebno je to bilo vidljivo u dvoboju s Mađarima koji su bili potpuno bez ideje i nisu imali nikakvog rješenja protiv pokretljive hrvatske obrane.

Za Hrvatsku je bolji izbor kalkuliranje ili pobjeda?

ANKETA#442

Španjolska nije protivnik kojeg Hrvatska ne može pobijediti, makar u izrazito domaćinskim uvjetima. U dosadašnjem dijelu natjecanja u skupini Španjolci su se više od Hrvatske "iživljavali" na slabijim protivnicima, no već u susretu protiv Mađarske koji je bio jedini pravi jaki dvoboj, nisu bili baš toliko uvjerljivi. Da nije bilo raspoloženog Arpada Šterbika i da Mađari ponovno nisu darivali protivnika brojnim izgubljenim loptama, pitanje je kako bi taj dvoboj završio.

Valero Rivera ima veću širinu nego Slavko Goluža, ima iskusnije igrače na klupi koje može kvalitetnije rotirati i nekolicinu obrambenih "specijalaca" protiv kojih neće biti lako igrati. Na krilima su kao i obično vrlo jaki, Šterbik poput Alilovića polako diže formu, a posebna opasnost dolazi s crte gdje će ordinirati jedan od najboljih pivota svijeta Julen Aguinagalde. Izuzetno neugodan, fizički jak i pokretljiv igrač za kojeg se ne govori bez razloga da kada dobije loptu da je to ili gol ili sedmerac.

Unatoč svemu i Španjolska je pokazala slabije strane, ima i ona dovoljno mana koje su zasigurno uočene i mogu se iskoristiti. Uostalom, Hrvatska je pokazala da zna igrati protiv Španjolaca i Španjolci trebaju biti zabrinutiji kako će se suprotstaviti Hrvatskoj ako ćemo gledati susrete kroz bližu povijest.

Svjetsko prvenstvo, skupina D, peto kolo:
Hrvatska - Španjolska 19:00 (HTV 2)

Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Egipat39:14Australija
Španjolska25:27Hrvatska
Mađarska29:26Alžir
1Hrvatska 5148:99+4910
2Španjolska 5160:98+628
3Mađarska 5147:120+276
4Egipat 5130:123+73
5Alžir 5123:126-33
6Australija 566:208-1420

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 18:08
    Mislim da je daleko bolje da danas pobijedimo ako je ikako moguće i izbjegnemo Srbe ili Slovence u osmini finala.
    Obrisan korisnik
  • ž n se kva19.01.2013. u 17:35
    Jedno je sigurno, novi sustav natjecanja je totalno podbacio. Ovo se nije moglo dogoditi da su se držali starog sustava. Tamo bi sve morao dobivati da sakupiš što više bodova, jer samo prva dva u skupini idu u finale. A ovdje kalkuliranja ko u priči. Ne samo mi, nego i Mađarima odgovara da izgube... [više na forumu]
    ž n se kva
  • Josip32119.01.2013. u 17:01
    Kao što smo mi mnogima (Španjolcima, Mađarima, ...) crne mačke tako su nama to Francuzi. Ali dva puta smo pokazali da ih možemo dobiti (ne računam ono u Splitu gdje su igrali nekakvi mix sastavi).I ja ne mogu vjerovati kakve komentare čitam. Izgubiti??Treba se ići na pobjedu i prvo mjesto. Pa što... [više na forumu]
    Josip321
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 16:17
    ajmo mi ljudi igrati!ako dobijemo Španjolce, dobit ćemo i sve ostale. oni su najveći favoriti jer igraju kod kuće.a ako ćemo iskreno, nisu me se dojmili ni francuzi ni danci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 15:18
    pa ti ako si pratio utakmice, mogao si zakljuciti da se omayer jucer nije pojavio. i opet je bilo "samo" plus 2 za njemce. e sad se zapitaj koliko se puta omayeru dogodi onakva vecer? njemci su zeleni, nestrpljivi i garantiram ti da su losiji od francuza. naravno da su francuzi u padu, prije godinu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik