Tenis

Azarenka ostala koncentrirana i obranila naslov pobjednice Australian Opena

Tea Lokas • subota, 26.01.2013.
Azarenka ostala koncentrirana i obranila naslov pobjednice Australian Opena
Foto: EPA

Na Dan Australije Victorija Azarenka upisala je svoju drugu pobjedu na Grand Slamu, obranivši naslov pobjednice u Melbourneu iz 2012. Protivnica Li Na imala je svoje prilike u meču koji je imao mnogo preokreta, no dvije ozljede Kineskinje napravile su svoje...

Statistika prije finala

Omjer Victorije Azarenke i Li Na prije ovog susreta bio je 5-4, a čak šest puta igrale su ove dvije tenisačice u protekle dvije godine gdje je rezultat 4-2 u korist Bjeloruskinje. Dva su se puta susrele na zemljanoj podlozi (1-1), a četiri na tvrdoj (3-1 za Azarenku). Jedini njihov dvoboj na Australian Openu odigran je 2011., a Kineskinja je slavila u tom meču rezultatom 6:3, 6:3.

Kronologija

Čak sedam breakova servisa zabilježile su finalistice u prvom setu, a jedan više (4-3) imala je Li. Odmah se započelo oštro, prvu šansu za oduzimanje servisa protivnici imala je Azarenka par minuta nakon početka meča te ju nije propustila iskoristiti. No, Li uzvraća istom mjerom već u drugom gemu, a odcjepljuje se na 3:1 nedugo potom.

Odličnim returnom Bjeloruskinja je upisala 3:2 i pokušala sustići šestu igračicu svijeta u prvom setu, no Li u tim trenucima odigrava najbolje poteze u susretu i odgovara breakom za 4:2.

Azarenka je za 5:3 konačno sačuvala svoj servis te u gemu iza kroz tri vezane break prilike došla u poziciju da produlji trajanje seta. To je i učinila, ali samo nakratko, pošto na servisu za povratak u set u ključnom trenutku pravi dvostruku pogrešku te stavlja Kineskinju u pole position za nastavak meča (6:4).

Tijek susreta na startu drugog seta usmjerila je ozljeda gležnja Li Na kod rezultata 3:1 u korist Azarenke. Kriza u igri Kineskinje trajala je do 4:2, nakon čega prvo grčevito zadržava svoj servis, a potom i breakom poravnava na 4:4.

Prva tenisačica svijeta i braniteljica naslova u Melbourneu nije dugo čekala da ponovno iskorači pred Li koja od nezgodnog pada nešto ranije počinje raditi više grešaka u igri. Azarenka se iskupljuje za prvi set uspješno okončavši drugi, s dominantnim servisom na 5:4, nakon kojeg najbolje dvije igračice Down Under ulaze u odlučujući set.

Treći set počinje već rutiniranim breakom Azarenke, a Kineskinja u tom trenutku dolazi do brojke 40 u neforsiranim greškama. Unatoč tome, uspijeva vratiti ispušteno i prije desetominutne pauze za vatromet sačuvati svoj servis za 2:1.

Nesreća je iznova zadesila Li, koja spašavajući ponovno izvnuće gležnja u padu udara glavom u podlogu i odlazi na još jedan medicinski time-out. Nakon breaka Azarenke u nastavku meč je ponudio još dosta uzbuđenja, no bez promjene rezultata koji je doveden do 6:3 poslije gotovo sata igre u zadnjem setu.

Statistika na kraju meča

Victorija Azarenka slavila je u svom trećem finalu Grand Slama (2-1), obranivši naslov prošlogodišnje pobjednice Australian Opena. Bjeloruskinja će zadržati prvo mjesto na WTA ljestvici, što ne bi bio slučaj da nije obranila titulu.

U meču koji je trajao dva sata i 40 minuta Azarenka je ubacila 78% prvog servisa, osvojila 54% poena na prvom te 38% na drugom servisu. S druge strane, Li je imala 48% poena na prvom te 42% na drugom, no prednjačila je u winnerima, kojih je skupila duplo više od svoje protivnice (36). Ipak, Kineskinja je imala 57 neforsiranih pogrešaka, dok je Azarenka 28 puta pogriješila. U break loptama također je u prednosti Li (18-12), no Bjeloruskinja je devet puta iskoristila svoju priliku za oduzimanje servisa, a Kineskinja sedam.

Australian Open, tenisačice, finale:
Azarenka (Bjelorusija, 1) - Li (Kina, 6) 4:6, 6:4, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis26.01.2013. u 14:56
    šteta za na li, bit će bolje idućeg puta!
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 13:28
    Sampionka i velika ratnica...mozes ju ne voljet, ali ne mozes ju ne cijenit..samo joj onog cupavog idiota treba stjerat iz tima, neznam kaj on glumi tamo..bravo victoria!!!
    Obrisan korisnik