Košarka

Bogdanović vukao Fenerbahče Ülker i spašavao Pianigianijevu glavu

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 28.01.2013.
Bogdanović vukao Fenerbahče Ülker i spašavao Pianigianijevu glavu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Bojan Bogdanović za sobom je ostavio još jedan tjedan s odličnim nastupima u dresu Fenerbahče Ülkera, na putu do dvije pobjede s kojima je smanjen pritisak na leđima trenera Simonea Pianigianija. Među ostalim hrvatskim reprezentativnim kandidatima, Ivan Ramljak odigrao je dobru utakmicu protiv Cibone, u porazu Široki WWina s padom u završnici, dok se Rok Stipčević istaknuo u pobjedi svojeg Scavolinija nad Angelico Biellom u talijanskom prvenstvu...

Igrač tjedna

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U posljednjih sedam dana odigrao je dvije sjajne utakmice i u obje odvukao svoj klub do trijumfa. U petom kolu drugog kruga Eurolige Fenerbahče je ugostio ruski Himki i tražio svoju prvu pobjedu u toj fazi natjecanja. Do nje je na kraju i došao (85:82) i to ponajprije zahvaljujući sjajnom Bogdanoviću koji je odigrao nešto više od 33 minute i postigao 26 poena. Za dva poena je šutirao 5/8, za tri 2/6, a slobodna bacanja 10/10. Upisao je je još četiri skoka, dvije asistencije i dvije ukradene lopte, a s tim učinkom priskrbio si je titulu MVP-a kola. Hrvatski košarkaš na tome nije stao, već je u nedjelju odigrao još jednu odličnu utakmicu u turskom prvenstvu. Fenerbahče je na svom parketu ugostio Erdemir, a Bogdanović je za 30 minuta zabio 26 poena i pridodao četiri skoka i tri asistencije te odveo svoju momčad do pobjede 82:77. Za dva je šutirao 5/9, za tri 3/7, a slobodna bacanja 7/8.

Ugodno iznenađenje

Ivan Ramljak (Široki WWin): Predvodio je momčad s 22 poena (5/6 za dva, 3/3 za tri) za 26 minuta protiv Cibone, no to nije bilo dovoljno za pobjedu. Međutim, s novim trenerom je ušao u mnogo bolju formu nego što ga je krasila u dosadašnjem tijeku sezone.

Rok Stipčević (Scavolini Pesaro): Nastavi li Zadranin igrati kao što je to bio slučaj u zadnjim kolima, odnosno od kada je postao član Scavolinija, nema sumnje da će se čelnici Armanija vrlo brzo pokajati za brzopletu odluku. I ovaj put Stipčević je bio prvo ime u važnoj pobjedi svoje ekipe, postigavši 25 koševa (trice 7/12), što je tek jedna u nizu njegovih sjajnih predstava kojima je preporodio svoju novu momčad.

Visoka forma

Zoran Planinić (Himki): Planinić je bio najbolji Himkijev igrač u gostujućem euroligaškom porazu od Fenerbahče Ülkera (85:82). U utakmici odigranoj u četvrtak istaknuo se s 25 poena, po šest skokova i asistencija, četiri osvojene, ali i šest izgubljenih lopti za nešto više od 37 minuta na parketu. Šut iz igre bio mu je 7/16, 5/9 za dvicu i 2/7 za tricu, dok je iz slobodnih bacanja pucao 9/12. Početkom prošlog tjedna Himki je bio u akciji i u ruskom prvenstvu, s domaćih 102:72 protiv Eniseja, a hrvatski razigravač je za nepunih 20 i pol minuta upisao devet poena uz 2/8 za dvicu, 1/1 za tricu i 2/2 s crte slobodnih. Dodao je i pet asistencija.

Mario Hezonja (Barcelona): Druga momčad Barcelone ugostila je u 16. kolu prvenstva momčad Melille i upisala pobjedu na krilima Marija Hezonje. Hezonja je bio dobar i raspoložen te je bio uvjerljivo najbolji pojedinac susreta. Na parketu je proveo 32 minute i ubacio 22 poena (4/6 za dva, 4/7 za tri, 2/2 slobodna) uz šest skokova i tri blokade.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Još jedan dobar tjedan je iza Damjana Rudeža. Zaragoza je upisala očekivanu domaću pobjedu protiv Canariasa, a Rudež je ponovno bio među najzapaženijim igračima pobjednika. Odradio je vrlo dobre 23 minute za vrijeme kojih je ubacio 15 poena (5/8 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna) te uhvatio dva skoka i podijelio dvije asistencije.

Marko Tomas (Cedevita): Cedevita je u subotu u hrvatskom dvoboju u 19. kolu ABA lige došla do gostujućih 74:73 protiv Zadra, a Tomas je zabio ključne poene u pobjedi momčadi Aleksandra Petrovića, s tricom za +1 malo više od dvije sekunde do kraja. S jako velikom minutažom (35), sveukupno je imao 15 poena, uz 3/8 za dvicu, 2/6 za tricu i 3/5 iz slobodnih bacanja, a dodao je i šest skokova i četiri osvojene lopte. Obrambeni učinak bio je uobičajeno dobar, osobito protiv Gorana Vrbanca, kojem Tomas nije dao puno prostora.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Perićeva momčad na domaćem je parketu minimalno poražena od Juve Caserte, a povremeni hrvatski reprezentativac u porazu je sudjelovao s 15 koševa, od čega je njih sedam ubacio u posljednjoj četvrtini, no sam nije mogao, stoga je poraz bio neminovan. Također, statistici je dodao i šest skokova te jednu asistenciju, sve to za 31 minutu koliko je proveo u igri.

Na standardnoj razini

Krešimir Lončar (Himki): Lončar je u dvije prošlotjedne Himkijeve utakmice imao po 10 poena. Na putu do domaćih 102:72 protiv Eniseja u ruskom prvenstvu to je napravio za nepunih 15 minuta, dok je u gostujućem euroligaškom porazu od Fenerbahče Ülkera (85:82) odigrao 16 i pol minuta.

Leon Radošević (Armani Milano): Sve više minuta i prilika dobiva i Leon Radošević nakon povratka iz Litve, a ovaj put u uvjerljivoj pobjedi neuvjerljivog Milana ove sezone, sudjelovao je 14 minuta, pritom zabivši osam koševa uz odličnih 80 % šuta (4/5), ali i dohvativši četiri skoka, što će jasno reći da se u narednim susretima sasvim sigurno može nadati i većoj minutaži.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaji ne ide pa ne ide. I dok je u Euroligi iznenadila u Moskvi CSKA, nakon toga je upisala prvenstveni poraz kod itekako pobjedivog Joventuta. Kruno Simon je igrao u skladu s momčadi, u Moskvi dobro, a u Badaloni značajno slabije. Protiv CSKA je za 32 minute ubacio 14 poena (1/2 za dva, 4/8 za tri) uz pet asistencija i tri skoka, no zato nije briljirao u Badaloni gdje je za 18 minuta ubacio šest poena (3/4 za dva, 0/2 za tri) uz četiri izgubljene lopte i pet prekršaja.

Luka Žorić (Unicaja): S nekako ujednačenim igrama nastavlja Luka Žorić. Kada bi smanjio probleme s osobnim pogreškama i izgubljenim loptama, učinak i dojam bi bili zasigurno daleko bolji. Unicaja je u Moskvi iznenađujuće slavila uz solidnu predstavu Žorića koji je za 26 minuta ubacio 12 poena (5/8 za dva, 2/2 slobodna), uhvatio četiri skoka, ali i napravio pet prekršaja i izgubio četiri lopte. U prvenstvenom porazu od Joventuta Žorić je za 20 minuta ubacio devet poena (3/7 za dva, 3/3 slobodna) uz pet skokova, četiri prekršaja i tri izgubljene lopte.

Ante Tomić (Barcelona): Iza Ante Tomića je promjenjiv tjedan u kojem je pružio dobru predstavu protiv Caje Laboral, ali i vrlo skromnu protiv Bilbaa. Protiv Caje je Barcelona prekinula veliki niz pobjeda Žana Tabaka, a Tomić je u tome sudjelovao 24 minute s ubačenih 11 poena (4/7 za dva, 3/4 za tri), uhvaćena četiri skoka i napravljena četiri prekršaja. Predstava protiv Bilbaa spada među skromnije ove sezone, Tomić je za 16 minuta ubacio četiri poena (2/4 za dva), uhvatio je dva skoka, podijelio dvije asistencije, ali i napravio pet prekršaja i izgubio tri lopte.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): U susretu petog kola skupine E Topa 16 Eurolige Panathinaikos je na domaćem terenu poražen od Real Madrida. Hrvatski reprezentativac Roko Leni Ukić odigrao je 25 minuta pri čemu je postigao osam poena čemu je pridodao i pet skokova. Prvenstveni susret protiv Arisa Panathinaikos igra u ponedjeljak.

Damir Markota (Bešiktaš): Na gostovanju kod Montepaschija u sklopu petog kola drugog kruga Eurolige Bešiktaš je poražen sa 63:57, a Markota je bio među boljim pojedincima svog kluba. Na parketu je proveo gotovo 32 minute, za dva poena šutirao je 2/4, za tri poena 2/3, a slobodna bacanja 2/2 i utakmicu završio s 12 poena. Tome je pridodao osam skokova (šest obrambenih i dva napadačka) i jednu asistenciju. Utakmicu 16. kola turskog prvenstva Bešiktaš će odigrati u poendjeljak navečer.

Darko Planinić (Maccabi Tel Aviv): Momčad Davida Blatta je prošlog tjedna odigrala tri utakmice, a donedavni član Široki WWina bio je najbolji u onoj euroligaškoj, u domaćem porazu od Olympiakosa (78:77). Za nepunih 10 minuta u igri imao je sedam poena i pet skokova, a u završnim trenucima, zakucavanjem je zaključio Maccabijev pokušaj da dohvati pobjedu poslije brze akcije preko cijelog terena - no, na žalost telavivske momčadi, to Planinićevo zakucavanje dogodilo se iza sirene za kraj utakmice. U pobjedama nad Maccabi Rishonom (72:49) i Maccabi Haifom (76:64) u izraelskom prvenstvu hrvatski centar se nije previše istaknuo, s po jednim poenom i skokom za sedam minuta protiv Rishona, a dva poena, tri skoka, dvije izgubljene lopte i blokadom za 11 minuta protiv Haife.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Bilbao iza sebe ima dvije vrlo dobre utakmice prošlog tjedna, međutim samo jednu pobjedu. U Eurokupu je nadigrao Valenciju i to glatko, ali je zato ispustio prvenstvenu pobjedu protiv Barcelone. U oba susreta Fran Pilepić je napokon dobio solidnu minutažu. Protiv Valencije je za 17 minuta ubacio šest poena (3/3 za dva, 0/1 za tri) čemu je dodao jednu ukradenu loptu dok je protiv Barcelone igrao 16 minuta i ubacio pet poena (1/3 za dva, 1/2 za tri) uz uhvaćen skok u napadu.

Dontaye Draper (Real Madrid): Real nastavlja bilježiti pobjede na obje fronte. U Euroligi je u gostima izvukao pobjedu kod Panathinaikosa u susretu u kojem je Dontaye Draper upisao jednu od svojih najvećih minutaža ove sezone. Igrao je 23 minute i bio jedan od važnih igrača u kreiranju preokreta u završnici. Susret je završio s četiri poena (2/5 za dva, 0/1 za tri), pet skokova i dvije ukradene lopte. U prvenstvenoj pobjedi protiv Valladolida Pablo Laso je manje koristio njegove usluge, dobio je deset minuta i ubacio šest poena (1/1 za dva, 1/2 za tri, 1/1 slobodna) uz osvojenu loptu.

Boris Barać (Široki WWin): U pripremnoj utakmici protiv Zrinjskog ponovno je razradio svoj šut, pa je bio jedan od boljih pojedinaca u porazu od Cibone u 19. kolu ABA lige. Dok je promašio tri od tri trice, postigao je devet poena i sedam skokova za 23 minute najavivši daljnji rast forme koja je donedavno stagnirala na niskim granama.

Miro Bilan (Cedevita): U dolasku do 74:73 u Zadru u ABA ligi Bilan je na parketu bio 19 minuta. Ubilježio je šest poena i četiri skoka.

Forma u padu

Dario Šarić (Cibona): Bez boravka na parketu kada se utakmica lomila, 18-godišnji Šibenčanin je na putu do gostujuće pobjede Vukova protiv Široki WWina (89:81) odigrao 26 minuta, a nastup ni napadački ni obrambeno nije bio najbolji što ga Šarić može pružiti. Upisao je osam poena, s 3/8 za dvicu, 0/1 za tricu i 2/3 s crte slobodnih, dodajući i šest skokova, četiri asistencije i blokadu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nakon nešto veće minutaže u prethodnom tjednu, Barać se u posljednjih sedam dana ponovno nije naigrao. Efes je u Euroligi s 56:52 porazio Žalgiris, a hrvatski centar je odigrao samo devet minuta te se nije uspio upisati u strijelce (iz igre 0/4). Istaknuo se tek s četiri skoka, ali i s dvije izgubljene lopte. U domaćem prvenstvu Baraćev je klub doživio poraz na gostovanju kod Banvita rezultatom 82:76, a Hrvat je odigrao nešto manje od osam minuta i ostvario učinak od dva poena i tri skoka uz šut iz igre 1/3.

Marko Popović (Žalgiris): Kao ni njegovi suigrači, ni Marko Popović nije se previše istaknuo u porazu litavskog kluba protiv Anadolu Efesa u Istanbulu (56:52) u petak u Euroligi. Na parketu je bio nepune 24 minute, ubilježivši sedam poena (2/4 za dvicu, 1/4 za tricu), dva skoka i tri asistencije.

Mario Delaš (Žalgiris): U porazu momčadi iz Kaunasa na gostovanju kod Anadolu Efesa u Euroligi (56:52), Delaš je u petak igrao nepunih 13 minuta i završio s dva poena uz 1/4 iz igre, dodajući i po jedan skok i osvojenu loptu.

Goran Suton (Cedevita): Zagrebački Crveni su u 19. kolu ABA lige dohvatili važnu pobjedu u Zadru (74:73), a Suton je u subotu odigrao 19 minuta i imao šest poena i pet skokova, uz pet osobnih pogrešaka. Šut iz igre bio mu je 2/6, s 2/5 za dvicu i 0/1 za tri poena.

Goran Vrbanc (Zadar): Mučeći se s Cedevitinom obranom, ponajprije s Markom Tomasom, Vrbanc nije napravio jako puno u Zadrovom domaćem porazu (74:73) u 19. kolu ABA lige. Odigrao je 16 minuta i za to vrijeme imao šest poena, sa slabim učinkom iz igre, 0/3 za dvicu i 2/7 za tricu.

Pavle Marčinković (Cibona): Za pet minuta u igri u Ciboninoj pobjedi u Širokom Brijegu (89:81) Marčinković nije napravio gotovo ništa pozitivno. Istaknuo se brzim prikupljanjem osobnih pogrešaka, s pet prekršaja, a tome je dodao tek jednu asistenciju.

Klupa, tribine, doktori...

Luka Babić (Cedevita): Aleksandar Petrović držao je Babića na klupi tijekom svih 40 minuta na putu do pobjede u Zadru (74:73) u ABA ligi.

Lukša Andrić (Cedevita): Otkako je suspendiran, Andrić samo trenira, i dalje ne igra.

Toni Katić (Split): Pauzirajući od početka sezone, Katić ni prošlog tjedna nije bio u sastavu Žutih.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Svoju utakmicu 16. kola turskog košarkaškog prvenstva Turk Telekom će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Bešiktaša.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina30.01.2013. u 22:24
    zašto nema Zubčića? momak je izgleda krenuo fenomenalno i puno mi je interesantniji od raznih Drapera, Marčinkovića i Sutona.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 21:11
    Dok čitam ove članke, sa sjetom se prisjećam prošlo-sezonska dominacija Žuže u turskoj ligi..
    Obrisan korisnik
  • nido28.01.2013. u 18:35
    Mislim da bi sljedeci turnir Hrvatska repka mogla odigrati zapazenu ulogu i otici malo dalje nego je to bilo posljednjih godina!
    nido
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 13:16
    bježi bojane iz tog fenera ili u neki sređeniji euro klub ili u NBA! definitivno je jedan od 3 naša najbolja igrača (planina i tomić su druga 2)!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 12:44
    Bogdanović se pretvara u ponajboljeg strijelca Europe, a tek su mu 23 godine. Uopće se ne bih čudio da ga Netsi ubrzo povuku ili trejdaju negdje gdje će ga uzet. Mislim da mogao odigrat kvalitetne NBA minute. Ako je Giriček mogao, Bojan sigurno može puno bolje.
    Obrisan korisnik