Nogomet

Mamić: "Prodaja Kovačića je korak natrag za dva naprijed. Nismo imali pravo na emocije"

Borna Rupnik • petak, 01.02.2013.
Mamić: "Prodaja Kovačića je korak natrag za dva naprijed. Nismo imali pravo na emocije"
Foto: FaH

Dinamo je na kraju siječnja prodao Matea Kovačića u Inter, što je bio povod za još jedno izlaganje Zdravka Mamića. Izvršni predsjednik Dinama kroz tu se temu dotaknuo još nekoliko drugih...

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić u petak je izašao pred medije kako bi prokomentirao prodaju Matea Kovačića u talijanski Inter. Mladi hrvatski nogometaš zaputio se na Apeninski poluotok pri samom kraju siječanjskog prijelaznog roka.

"Došlo je do transfera iznenada i šokantno. Bio je to jedan od rijetkih trenutaka kada sam bio oduzet, tresao sam se dok sam dogovorao taj posao i makar to nije bila mudra pregovaračka taktika - to sam i priznao", počeo je prepričavati kronologiju zbivanja.

Mini-hotel podno maksimirskog juga

Još jednom komentirajući kako Dinamo vlastitim sredstvima održava gradsku imovinu, Mamić je najavio kako će iznad obnovljenih svlačionica i ostalih prostorija podno južne tribine biti izgrađen i mini-hotel te će Modri na svom stadionu imati i kamp za treninge.

Ispričao je i kojim se točno novčanim iznosima radi: "Komunikacija s Interom počela je u srijedu poslijepodne, zvali su me četiri puta. Bili su upoznati da smo odbili ponudu za Kovačića od 11 milijuna eura, od Manchester Cityja. Prvo sam odbijao i rekao da ne ulaze u zrakoplov jer ne prodajem Kovačića za manje od 15 milijuna eura. No, ipak su došli, a ja sam pristao na fiksnih 13 milijuna, dok će preostala dva milijuna Dinamo dobiti čim Inter uđe u Ligu prvaka".

Svih 14 članova Izvršnog odbora Dinama dalo je svoj glas za taj potez, otkrio je Zdravko Mamić.

"Nismo imali pravo da nas preplave emocije, bilo bi neodgovorno zaključiti taj posao i tako osigurati dodatnu stabilnost klubu u ova neviđeno teška vremena. Taj posao je veliko priznanje za Dinamo, a Kovačić je već riješio egzistenciju. Za četiri i pol godine ugovora zaradit će deset milijuna eura. Dinamo i Kovačić unijet će u Hrvatsku 25 milijuna eura netto", ispričao je izvršni predsjednik Dinama.

S nekoliko se riječi osvrnuo na kritike prema kojima prodaja Kovačića umanjuje sportske ambicije kluba.

"Ovo je sve produkt vizije, samo za viziju treba vrijeme. Dinamo se napada zbog zavisti i bijesa, zato što netko u Hrvatskoj - uspijeva. Razmišljam napisati knjigu, bio bi bestseller da stavim na papir u kakvim je Dinamo raljama u ovoj državi. Takva bi priča potresla svijet".

"Da ja toliko ne želim sportski uspjeh Dinama, zar bi Dinamo bio na ovoj razini, da dvije godine zaredom igra Ligu prvaka, sedam godina zaredom u skupinama europskih natjecanja, sedam godina zaredom je prvak Hrvatske, može komunicirati sa svim svjetskim klubovima i daje 14 igrača nacionalnoj reprezentaciji, da promiče Zagreb i Hrvatsku?"

Koliko će Kovačić nedostajati Dinamu i hoće li se novac od prodaje uložiti u nove igrače, odnosno u pojačanja za iduću sezonu?

"Kovačić će sigurno nedostajati, ne bi inače koštao 15 milijuna eura. S njim, Vidom i Badeljom bili bismo jači, a da smo ih bili u mogućnosti zadržati, bili bismo spremni 'pobiti se' s bilo kime u Europi. No, nije bilo moguće. Dinamov navijač ne mora biti zabrinut. Zazivala se katastrofa kada bi odlazio ovaj ili onaj igrač, a Dinamo bi svake godine bio sve bolji. Obići ćemo svaki kutak Hrvatske i svijeta kako bismo našli potrebne igrače, uz ono što Jurčić radi", odgovorio je Mamić.

"Ne želim da mi se dogodi isto što i Hajduku, koji bi da nije prodao Radoševića dobio tri godine zabrane nastupa u Europi, zbog financijskog fair-playa", dodao je.

Zašto je Kovačić ipak prodan, s obzirom da se možda kasnije moglo na njemu zaraditi i više, pogotovo bude li imao status reprezentativca?

"Postoje rizici, s obzirom na financijsko stanje u Hrvatskoj i Europi, uvijek postoji mogućnost da se netko ozlijedi, a ovdje je najnesnošljivija atmosfera na svijetu. Osim toga, takvi se transferi ne rade svaki dan. Možda bi kasnije došli do većeg iznosa, dok bi Kovačić igrao za Dinamo - to bi bila idealna situacija - ali nekada morate odlučiti. Da imamo i komforan stadion, možda bismo bili u stanju raditi čuda i ne bi bilo kolebanja u ovakvim situacijama", odgovorio je.

"Uvijek sam za sportsku stabilnost kluba, ali ima neka granica. Ni Mandžukića ni Modrića nismo prodali na prvu, nego na stotu. Imali smo sada ponude i za Čopa, Ademija, za Vrsaljka je bilo stotinu ponuda, čak i Ibaneza jedna iz Turske koji može otići bez odštete za šest mjeseci, pa ih nismo prodali", pričao je Zdravko Mamić.

"Prodaja Kovačića je korak natrag za dva naprijed", tvrdi.

Dinamove financije

"Nikad se Dinamo i profesionalni nogometaši neće financirati od građana. Sredstva Dinamo namire iz europskih djelatnosti, prodaje i natjecanja", nastavio je izvršni predsjednik Dinama, govoreći o financijskom poslovanju kluba.

"Zar niste zadovoljni što je Dinamo najbolji klub u jugoistočnom dijelu Europe? Razumijem navijače, da hoće pobjede, ali ostao sam ovdje sam. Ne kupuju se ulaznice, vrijeđaju se vlastiti igrači, što biste još htjeli od mene?"

Uz predočenje zapisnika i rješenje, ispričao je kako je Dinamo platio 16 milijuna kuna "izmišljenog poreza" kako "ne bi nikome dao povoda za napade na Dinamo", nakon čega je najavio pravnu bitku. Istovremeno, od 1. siječnja 2013. godine Dinamo mora napraviti fiskalizaciju kao i plaćati porez na dobit.

"Prihvaćam obje odluke, ali u Hrvatskoj ima još 47.000 udruga i još nitko nije dobio takvo rješenje. Za Dinamo vrijede druga pravila. Ispoštovat ćemo sve zakone, ali zakoni moraju za sve biti isti", rekao je Mamić, pojasnivši kako radi u Dinamu za plaću od 11.000 kuna.

Dinamo pod ugovorom ima 90 igrača, "kako nam ne bi pobjegli neki novi Kovačić ili Halilović", pričao je Mamić, naglasivši: "Svaki igrač želi otići iz Dinama i iz hrvatskih klubova, koji bi igrač želio ostati u ovako negativnom okruženju?".

Zbog napisa u medijima o "nula kuna plaćenog poreza", Mamić je najavio tužbe "od kojih više neće odustajati na prvom ročištu".

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • javasluk03.02.2013. u 00:07
    Ali nije "cijeli narod taj koji je izabrao" ako na lokalne izbore izađe 20% upisanih birača. To je legalno i legitimno ali još uvijek ima pojedinaca koji apsolutno veze nemaju s tim što je na površini.Ali kako stanje u državi može biti drugačije s ovakvim ljudima? Te ljude nije nitko izvlačio iz... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik02.02.2013. u 23:53
    Ako vjeruješ u to, naivniji si nego što izgledaš. I ne, ne inzistriam na promijeni sistema - poštivam odabir mog naroda, što smo posijali sad i žanjemo. Pa kako svima tako i meni.
    Obrisan korisnik
  • javasluk02.02.2013. u 13:43
    Šta sad? Jel to treba biti kao neki alibi to što smo "svi mi na ovaj ili onaj način" krivi što su se vlasti dočepali navedeni likovi? Kako netko može biti kriv za imenovanje dužnosnika ako na izborima od ponuđenih kanditata mi niti jedan nije po mom ukusu ili od ona dva koji su ušli u drugi krug... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik02.02.2013. u 06:07
    O, kako se varaš. Cijela nam se država davi u dreku, je li realnije očekivati da će na vrhu plutati mirisno cvijeće ili najveća govna? Koliko god svi mi gurali glavu u pijesak govoreći "svi su isti" i "ništa se ne može promijeniti", to ne mijenja bolnu činjenicu da smo upravo svi mi na ovaj ili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • javasluk01.02.2013. u 21:44
    Ja se slažem da ako bi se gledalo medijski da je on praktički pop zvijezada u ovoj državi, ali ne mogu njega vidjeti kao pop zvijezdu baš svi, u biti samo rijetki. Mnogi navijači Dinama ga ne žele bilo kako, a kakvi kao zvijezdu a kamoli pop zvijezdu. Nevjerujem da ima niti jedan hajdukovac koji... [više na forumu]
    javasluk