Nogomet

Video: Nigerija deklasirala Mali u polufinalu Afričkog kupa nacija

Mišo Gulić • srijeda, 06.02.2013.
Video: Nigerija deklasirala Mali u polufinalu Afričkog kupa nacija
Foto: EPA

Furioznim prvim poluvremenom u kojem su zabili tri pogotka, Nigerijci su zarana riješili pitanje prvog finalista Afričkog kupa nacija, pa su u nastavku utakmice protiv Malija imali prilično lagan zadatak sačuvati veliko vodstvo, dok su s druge strate njihovi suparnici došli tek do počasnog gola...

Mali - Nigerija 1:4 (0:3)

Afrički kup nacija, polufinale:

Durban, Moses Mabhida Stadium

Strijelci: 0:1 Echiejile 25', 0:2 Ideye 30', 0:3 Emenike 44', 0:4 Musa 60', 1:4 Diarra

Glavni sudac: Backary Papa Gassama (Gambija)

Mali: M. Samassa, Tamboura, Diawara, N'Diaye, Wagué, Kéita (od 67. Sow), Sissoko (od 56.Diabate), K. Traoré, M. Traoré, Samassa, Maiga (od 46. Diarra).
Trener: P. Carteron

Nigerija: Enyeama, Echiejile, Ambrose (od 82. Yobo), Omeruo, Oboabona, Obi Mikel, Moses (od 52. Musa), Onazi, Mba, Ideye (od 72. Uzoenyi), Emenike.
Trener: S. Keshi

Iako je Mali prilično dobro izgledao na samom početku, imao i inicijativu i dvije vrlo dobre prilike, sve ostalo otišlo je na stranu Orlova koji su praktički sve svoje prilike pretvorili u golove i tako neočekivano lako došli do finala turnira koji se održava u Južnoafričkoj republici.

Uvodni dio utakmice otišao je na stranu Malija, u svega pet minuta razmaka Mahamane Traore je dva puta odlično nabacio u kazneni prostor, no pokušaji glavom Waguea i Khalilou Traorea iz izglednih pozicija završili su iznad gola.

Prve znakove "života" Nigerija je pokazala u 15. minuti, dugu loptu u prostor primio je Ideye, zatim odapeo krasan volej, međutim, odlično je reagirao vratar Malija, da bi u nastavku iste akcije priliku imao i Moses, no njegov pokušaj je u posljednji trenutak blokiran.

Kako je vrijeme odmicalo tako je Nigerija bivala sve opasnija, novu priliku imali su u 22. minuti, prijetio je Mikel, ali bila je to tek naznaka uragana koji će uslijediti u narednim minutama.

Igrala se 25. minuta kada je Moses sjajno s boka uposlio Echiejilea koji neometan glavom pogađa za vodstvo svoje momčadi, da bi samo pet minuta nakon Emenike odličnom loptom u priliku izbacio Ideyea koji iz blizine podiže prednost svoje momčadi na 2:0.

Briljantno prvo poluvrijeme Nigerija je zaključila trećim golom u 43. minuti koji je uz podosta sreće zabio Emenike. Naime, spomenuti igrač je izveo slobodni udarac s oko 25 metara udaljenosti, lopta je pogodila nekog u malijskom živom zidu, promijenila smjer, i tako završila u mreži pored nemoćnog vratara Samasse.

Odmah na otvaranju drugog dijela Keita je imao stopostotnu priliku da svojoj momčadi vrati nadu u preokret, ali loše je reagirao i loptu poslao pored lijeve vratnice. Igra se tada naoko primirila, Nigerija se opredijelila na kontre i polukontre, a taktika im se isplatila već u 60. minuti kada je Ambrose idealno uposlio Musu koji je izašao oči u oči s vratarom Malija i kroz noge mu poslao loptu u mrežu za 4:0.

U 74. minuti do gola su stigli i Malijci, Diabate je bio u velikoj prilici, malo se spetljao i kada se činilo da će Nigerijci proći nekažnjeno, isti igrač je povratnom loptom uposlio Diarru koji udarcem s desetak metara smanjuje na 4:1.

Za nešto više Mali naprosto nije imao snage, dapače, još je mogao biti i sretan s konačnih 4:1, jer u nekoliko navrata do kraja Nigerija je ozbiljno prijetila da ih potpuno ponizi, što se ipak nije dogodilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 19:22
    Da mi je znati di su sada oni debili koji su se sprdali s Kaliluom Traoreom kada je igrao za Istru. Kada smo tvrdili da je jedan od boljih, ako ne i najbolji igrač HNL-a, genijalci su se smijali. Evo ga sada, dvije i pol godine nakon Istre igrao polufinale Kupa nacija.
    Obrisan korisnik