Nogomet

Video: Burkina Faso šokirala Ganu u lutriji penala i plasirala se u finale Kupa nacija

Ivan Dominik • srijeda, 06.02.2013.
Video: Burkina Faso šokirala Ganu u lutriji penala i plasirala se u finale Kupa nacija
Foto: EPA

Nakon što je poslije susreta s reprezentacijom Malija Nigerija postala prvi finalist ovogodišnjeg afričkog Kupa nacija, drugi polufinalni susret odigrali su Gana i Burkina Faso. Susret favoriziranih Crnih zvijezda i najvećeg iznenađenja ovogodišnjeg Kupa nacija otišao je u produžetke pa i u lutriju jedanaesteraca, a na kraju se u finale po prvi puta u povijesti plasirala reprezentacija Burkine Faso...

Gana - Burkina Faso 4:5 (1:0) *1:1

Afrički kup nacija, polufinale:
Nelspruit, Mbombela
Strijelci: Wakaso 13' (pen.)/ Bance 60'
Sudac: Slim Jedidi (Tunis)

Gana: Dauda - Afful, Vorsah, Boye, Pantsil (od 10' Asante) - Asamoah, Rabiu (od 47' Boateng), Agyemang Badu - Wakaso (od 103' Clottey), Gyan, Atsu.
Trener: Kwasi Appiah

Burkina Faso: Diakite - Panandetiguiri, Koulibaly, Kone, Koffi (od 90+1' Traore) - Pitroipa, Kone, Rouamba, Niguimbe - Kabore, Bance
Trener: Paul Put

Žuti kartoni: Rabiu 21', Boateng 71'/ Pitroipa 67', Koulibaly 78'

Crveni karton: Jonathan Pitroipa 117' (drugi žuti)

Vrlo agresivnom i žustrom igrom počela je druga polufinalna utakmica afričkog Kupa nacija, koja se igrala između reprezentacija Gane i Burkine Faso. Nakon sraza Nigerije i Malija, favorizirana Gana bolje je započela utakmicu protiv nominalno slabijeg protivnika, koji je pak odgovorio agresivnom i borbenom igrom. Kao najveće iznenađenje ovogodišnjeg Kupa nacija, Burkina Faso nije se dala te je išla na pobjedu protiv jakih Ganaca.

No, šok je za Burkinu Faso uslijedio već u 13. minuti kada je suđena dvojbena najstroža kazna za Ganu, koja je bila i rezultat igre Burkine Faso. Realizirao je potom penal Gane sjajni Mubarak Wakaso, ponajbolji ganski nogometaš na ovoj manifestaciji, i doveo svoju momčad u prednost, dok je tri minute ranije John Pantsil zamijenjen Solomonom Asanteom, zbog ozljede - što je bio i velik udarac za obranu Gane u nastavku utakmice.

Poslije vodećeg pogotka Crnih zvijezda uslijedila je i bolja igra favorizirane Gane, dok je Burkina Faso često odgovarala, nije ju pokolebao primljeni pogodak u "nesretnoj" minuti, a najviše je Gani prijetio najbolji igrač Burkine Faso, Jonathan Pitroipa. U isto vrijeme su kod Gane Wakaso i Asamoah Gyan bili najopasniji pojedinci sastava Kwasija Appiaha.

Međutim, na odmor se otišlo minimalnim vodstvom Gane, a u nastavku su obje reprezentacije krenule otvoreno po pogodak - Gana drugi za rješavanje susreta, a Burkina Faso prvi za izjednačenje. Do pogotka su ipak došli momci iz Burkine Faso u 60. minuti, egzekucijom Aristidea Bancea na asistenciju Charlesa Kaborea, iako je samo dvije minute ranije Gyan na drugoj strani uzdrmao stativu.

Nastalo je veliko veselje navijača Burkine Faso na stadionu Mbombela u južnoafričkom gradu Nelspruitu, a Burkina Faso počela je igrati i bolje od Crnih zvijezda. Međutim, to nije trajalo dugo i Gana je ubrzo vratila inicijativu iako nije mogla stići do novog pogotka. Podjednakom igrom s obje strane ušlo se i u posljednjih deset minuta, a kako se ni u njima nije dogodilo ništa značajno, utakmica je okončana neriješenim rezultatom pa se moralo u produžetke.

U prvih dodatnih 15 minuta igre pogodaka nije bilo, kao ni u drugom produžetku, a obje su ekipe bile podjednake te niti jedna nije bila osjetnije bolja. Rezultatom 1:1 završeno je i 120 minuta igre uz isključenje najboljeg igrača Burkine Faso, Jonathana Pitroipe, koji je drugi žuti karton zaradio u 117. minuti. Premda su obje momčadi imale svojih šansi za trijumf, finalista je Kupa nacija morala odlučivati lutrija jedanaesteraca.

A u raspucavanju za pobjedu i finale zabio je Aristide Bance, novi junak svoje zemlje, pogodivši mrežu Gane u četvrtoj seriji za konačnih 5:3. Kod Crnih zvijezda promašivali su Isaac Vorsah u prvoj, Emmanuel Clottey u četvrtoj i Emmanuel Agyemang Badu u posljednjoj, petoj seriji. S 4:3 nakon penala i ukupnih 5:4 Burkina Faso plasirala se u svoje prvo i povijesno finale Kupa nacija - dok joj je dosadašnji najveći uspjeh bio četvrto mjesto iz 1998. godine na domaćem terenu - u kojem ju čeka reprezentacija Nigerije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • hanson07.02.2013. u 13:05
    Suđenje je bilo pristrano jer na pitroipi nisu suđena 2 čista penala u 5oj i 117oj minuti kada je dobio i crveni za simuliranje. Zatim im je poništen i čisti gol na kraju prvog produžetka, a penal za ganu bi rijetko ko sudi. to je bilo čak 5 ogromnih pogrešaka na štetu burkine iz kojih su trebali... [više na forumu]
    hanson
  • IanZG07.02.2013. u 12:42
    Suđenje nije bilo pristrano, već jednostavno užasno, stoper BF je trebao dobiti dva crvena, po jedan penal nije sviran na svakoj strani, crveni za BF nije trebao biti, upitan penal za Ganu, itd, itd. Navijao sam za Ganu, ali nisu zaslužili finale, nadam se da će biti kompletniji na idućem AKN...
    IanZG
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 09:30
    Ono što se svim tim afričkim momčadima ne može osporiti je trka, snaga i trud, ali tehnički i taktički dio je prilično loš - čast izuzecima. Međutim, ono što je meni nevjerojatno je to da od 10 penala (9 na kraju i 1 tijekom utakmice) su 2-3 izvedena "normalno", a ostalo je bilo fakat loše.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 23:33
    Ako mislite da je B.F. slaba ili loša viditi da nije izgubila niti jednu utakmicu na Afričkom kupu, i jedina su reprezentacija na kupu koja nema niti jednog igrača iz svoje lige da igra tu za repreztaciju već po Belgiji i Francuskoj najviše!! IDEMO u Finale po pobjedu, ako su x mogli protiv... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 23:25
    Igrači iz manjih repki koji igraju u manjim klubovima će sigurno dati sve od sebe jer je u interesu i njima i klubovima da se što boljhe prezentiraju i dignu si cijenu. Igrači iz velikih repki i klubova vjerojatno mole boga da im netko ne ukliže i to je to. U Africi nemaš backup ako si zezneš... [više na forumu]
    Obrisan korisnik