Košarka

Cibona sa stotkom odjurila do finala, zagrebački klubovi za Krešin trofej

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • srijeda, 06.02.2013.
Cibona sa stotkom odjurila do finala, zagrebački klubovi za Krešin trofej
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone izborili su finale Kupa Krešimira Ćosića, u kojem će se u četvrtak navečer sresti s gradskim suparnikom Cedevitom. U polufinalnom ogledu na Final Fouru na njihovom terenu, u Domu Dražena Petrovića, Cibosi su pokazali previše za Zadar, sasvim prelomivši utakmicu u trećoj četvrtini, u kojoj je briljirao Andrija Žižić. Prije toga, Vukove je u završnici prvog poluvremena povukao američki razigravač Jerel Blassingame...

Nakon što su se prošle sezone sreli u finalu prvenstva, Cibona i Cedevita će se međusobno sudariti u borbi za drugi od dva glavna domaća trofeja, u četvrtak u 20 sati u finalu Kupa Krešimira Ćosića. Cedevita je u prvom polufinalu nadjačala Split, a sličan rasplet imala je i druga polufinalna utakmica. Točnije, Cibona je bila još uvjerljivija od suparnika u finalu, nadjačavši Zadar s vrlo visokih 100:67.

Prvih 10 minuta prošlo je bez značajnijeg odvajanja bilo koje momčadi. Cibona je započela utakmicu nešto bolje, s četiri rana Žižićeva poena u odlasku do 6:2, a nakon preokreta Zadrana, novo pozitivno razdoblje Vukova dogodilo se odmakom do 12:7 u petoj minuti. U tim trenucima Dario Šarić radio je dobar posao na oba kraja parketa, u obrani s dvije osvojene lopte nakon što je iskočio ispred Ivanova, dok je Zadrane svojim poenima u priključku zadržao Jozo Brkić.

Ozbiljan problem za momčad Ante Nazora bio je što je Goran Vrbanc već poslije četiri i pol minute zaradio tri osobne pogreške, ali Ante Delaš, koji ga je zamijenio, zaključio je Zadrovu mini-seriju od 5:0 tricom za vodstvo od 16:14 u devetoj minuti. Za kraj prve četvrtine, Vedran Morović dvaput je položio poslije prodora i time odveo goste do 20:17 nakon prvih 10 minuta.

Tih +3 bilo je dotad najveće Zadrovo vodstvo, a početkom druge četvrtine stigli su i do 21:17, s Delaševih jedan od dva s crte slobodnih. Cibona je zaustavila vožnju u krivom smjeru poenima Žižića iz reketa i Davora Kusa izvana, dok je u drugoj polovici druge dionice sve konce u napadu u svoje ruke uzeo Jerel Blassingame.

Amerikanac je najavio svoje minute polaganjem uz prekršaj, s pogođenim dodatnim bacanjem za 33:29 četiri minute do poluvremena, nedugo nakon što je Pavle Marčinković tricom vratio Vukove u vodstvo (30:29).

Zadar je uzvratio svojom novom mini-serijom od 5:0, za preokret na 34:33, dok je iza toga Blassingame što poenima, što asistencijama odveo domaće do dotad najveće prednosti. Tricom američkog razigravača koju sekundu do kraja druge četvrtine, na 15-minutni predah i dogovor u svlačionicama otišlo se s 47:40 za Cibonu.

Utakmica je riješena u trećoj četvrtini. Cibona je poslije prve minute drugog poluvremena prvi put došla do dvoznamenkastog vodstva (51:40), a serijom od 8:0, s pet poena DJ-a Strawberryja i Žižićevim košem i dodatnim bacanjem, prednost je u 25. minuti narasla na 61:44. Žižića je bilo teško zadržati u cijeloj trećoj dionici, a kada je prednost u završnici tog perioda bila dovoljno visoka za potpunu sigurnost, Danijel Lutz povukao ga je na klupu, no niti to se nije pokazalo spasonosnim za potonule Zadrane.

Uoči posljednjih 10 minuta bilo je 75:52, a s prilikom za puno igrača s klupe na obje strane, posljednja četvrtina bila je samo formalnost. U posljednjih pet minuta, Danijel Lutz je kod velike prednosti dao šansu i najmlađima u svojoj momčadi, Marku Arapoviću i Lovru Mazalinu, a obojica su se stigla upisati na semafor, s po dva poena, Arapović uz posljednji ubačaj na utakmici.

Cibonu je s 22 poena vodio Andrija Žižić, dok se s dva poena manje pridružio Jerel Blassingame, koji je imao i osam asistencija. Dario Šarić ubilježio je osam poena, devet skokova, pet osvojenih lopti i tri asistencije, DJ Strawberry dodao je 13 poena i četiri osvojene lopte, a Sandro Nicević je u svojem povratničkom nastupu među Cibosima dobio dosta minuta krajem treće i u posljednoj četvrtini, ubilježivši 10 poena.

Zadrani su bili bez dvoznamenkastog strijelca. Najviše je zabio Ante Delaš, koji je završio s devet poena, a Marko Ramljak ubilježio je poen manje.

Vukovi će u četvrtak tražiti svoj sedmi, a Cedevitaši drugi trofej u ovom natjecanju, nakon onoga iz prošle sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 10:09
    ovo je tek druga tekma (od preko 30 koliko su ih odigrali do sada) u ovoj sezoni, u kojoj je cibona izgledala kao MOMČAD i u kojoj su znali kako iskoristiti slabosti protivnika i doći do pobjede! izvrstan je blassingame! što ga nisu doveli odmah na početku sezone, koliko god da koštao?! vjerujem da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 01:45
    kup je nas!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 00:06
    zadar sramotan, Cibona je danas dobila lako, sutra ce izgubiti jer nemogu i nemaju kvalitetu niti trenera da vezu dvije solidne utakmice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 23:55
    Danas mi je i Lutz izgledao kao pravi trener!Tko zna možda ima malo nade i za njega!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 23:28
    nije sramota izgubiti, ali izgubiti preko 30 razlike, bez ikakve želje i volje je itekakva sramota... al sad ne treba plakati, nego izvući regionalnu ligu do kraja i onda je pokušati izboriti sljedeće godine.
    Obrisan korisnik