Košarka

Video: Maestralni Tomić nakon 50 minuta vrhunske košarke s Barcelonom izbacio Real

Branimir Korać • petak, 08.02.2013.
Video: Maestralni Tomić nakon 50 minuta vrhunske košarke s Barcelonom izbacio Real
Foto: EPA

Barcelona i Caja Laboral prvi su polufinalisti Kupa kralja. Caja Laboral u drugom poluvremenu je pregazila Zaragozu, no Barcelona i Real su zato pružili spektakl u svakom smislu riječi. Fenomenalna utakmica koja je odlučena tek nakon dva produžetka završila je pobjedom Barcelone 111:108...

Susreti Barcelone i reala ne mogu biti ništa drugo neko pravi spektakli. Tako je bio i ovaj u četvrtfinalu Kupa kralja koji je ponudio senzacionalnu košarku, dva produžetka i na kraju pobjedu Barcelone.

Dobro su upozoravali iz redova Reala da ne prihvaćaju ulogu favorita bez obzira što su imali samo jedan poraz u Španjolskoj u ovoj sezoni. Taj jedini poraz nanijela im je upravo Barcelona koja na domaćim meridijanima nije briljirala, ali je zato u susretima s Realom bila prava.

Pablo Laso se nije previše iznenadio kada je u sastavu ugledao i Juana Carlosa Navarra za kojeg je još prije tjedan dana rečeno da je definitivno izgubljen za Kup kralja. No ulog je bio prevelik, malo je tu bilo i skrivanja karata i Navarro se pojavio na parketu. Njegova uloga nije bila ključna već su ključnu ulogu igrali visoki igrači Barcelone.

Xavi Pascual je prije utakmice najavljivao kako ključeve pobjede drže Ante Tomić i Nathan Jawai i ako oni budu pravi, Barcelona će imati itekakve šanse. Jawai je bio tek solidan, ali zato je Tomić briljirao, osim njega izvrstan je bio i Pete Mickeal, Marcelinho Huertas je sjajno vodio momčad i preduvjeti za pobjedu su ispunjeni.

Dobrim dijelom utakmice Barcelona je bila u vodstvu da bi Real imao posljednju priliku za pobjedu u 40 minuta. Sergio Llull je opalio tricu, ali nije bio precizan i otišlo se u produžetak.

Prvi produžetak donio je pravu dramu, Barcelona je ispustila vodstvo 85:79 da bi se u završnici spašavala. Kod 93:90 za Real na liniju slobodnih bacanja stao je Erazem Lorbek, ubacio je prvo i promašio drugo bacanje, Tomić je bio najviši u skoku i vratio loptu na Lorbeka koji osam desetinki prije kraja zabija za 93:93 i novi produžetak.

Tu je Barcelona ključnu prednost stekla polaganjem Olesona nakon promašene trice Llulla za 108:103, Llull je uzvratio tricom da bi Huertas s linije slobodnih bacanja zapečatio sudbinu Reala. Pokušaj Llulla sa svoje polovice nije bio uspješan i započelo je veliko slavlje Barcelone.

Ante Tomić je pokazao zašto je danas jedan od najboljih centara Europe, igrao je skromno i nije se isticao do drugog poluvremena u produžetaka. Bio je jedan od ključnih ljudi i za 32 minute na parketu ubacio je 20 poena (7/9) uz 11 skokova i četiri blokade, niz ključnih poena i skokova. Pete Mickeal je odigrao utakmicu sezone s 26 poena, Lorbek je dodao 17, a Huertas 13 uz deset asistencija.

Kod Reala Sergio Llull je ubacio 23 poena uz tricu 6/17 , a 18 poena i osam asistencija dodao je Sergio Rodriguez. Dontaye Draper je dobio osam minuta i ubacio dva poena (1/1 za dva, 0/1 za tri) uz dva skoka.

Barcelona će u polufinalu igrati protiv domaćina završnog turnira, Tabakove Caje Laboral koja je nadigrala Zaragozu 88:64 pred 14.500 bučnih navijača.

Zaragoza je odigrala dobro prvo poluvrijeme i imala čak i vodstvo na odmoru 41:40, međutim u drugom dijelu uslijedio je uragan domaćina koji je s 48:23 dobio to razdoblje igre i zasluženo i očekivano prošao u polufinale.

Maciej Lampe sa 17 poena predvodio je Caju, Thomas Heurtel je dodao 16 poena, a Fabien Causeur 14. Kod Zaragoze je potpuno podbacio Michael Roll koji je ostao bez poena, a najbolji su bili Pablo Aguilar s 23 poena i Henk Norel s deset poena i šest skokova. Damjan Rudež je za 29 minuta ubacio osam poena (1/5 za dva, 1/4 za tri) uz tri skoka.

Kup kralja, četvrtfinale:
Real Madrid - FC Barcelona Regal 108:111 (dva produžetka)
Caja Laboral - CAI Zaragoza 88:64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 14:04
    Ovo se zove osveta za to što su ga otpisali u Realu, svaka čast.
    Obrisan korisnik
  • danchy08.02.2013. u 12:49
    odlična tekma, uživao sam od početka do kraja. Ključni trenutak utakmice je Tomićev skok i Lorbekov koš nakon toga na kraju prvog produžetka. bolja ekipa ide dalje, sretno
    danchy
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 11:54
    Ante je ove godine strašno napredovao u svim aspektima igre. Bit će jedan od nositelja u repki!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 10:28
    I ovaj Draper je igrao za našu repku, ajme majko !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 10:17
    i sad kad dode u repku bit ce to opet stari tomic, ni m od maestralnog..
    Obrisan korisnik