Liga prvaka - završnica, Osmina finala - prve utakmice, 13.02.2013, 20:45 h, Donbass Arena, gledatelja: 49.050
Suci: Howard Webb (ENG); Michael Mullarkey (ENG) Darren Cann (ENG)
Šahtar
Šahtar
Darijo Srna 31'
Douglas Costa 68'
2:2(1:1) Borussia Dortmund
Robert Lewandowski 41'
Mats Hummels 87'
Borussia Dortmund

Video: Borussia došla do vrijednog remija u Donecku, pogodak Darija Srne

Ivor Krapac • srijeda, 13.02.2013.
Video: Borussia došla do vrijednog remija u Donecku, pogodak Darija Srne
Foto: EPA

Šahtar iz Donecka i dortmundska Borussia odigrali su bez pobjednika u uzbudljivoj prvoj utakmici svojeg ogleda u osmini finala Lige prvaka. Šahtar je pred svojim navijačima dvaput bio u vodstvu, a jedan od strijelaca bio je i Darijo Srna, koji je poslije pola sata zabio prvi pogodak na Donbass Areni lijepim udarcem iz slobodnjaka s 21 metra udaljenosti...

Šahtar
Borussia Dortmund
Šahtar
Borussia Dortmund
30
Andriy Pjatov
26
Razvan Rat
27
Dmitro Čygrynskiy
44
Jaroslav Rakickiy
3
Tomaš Hübschman
7
Fernandinho
29
Alex Teixeira
(do 84')
33
Darijo Srna
9
Luiz Adriano
22
Henrik Mhitaryan
28
Taison
(do 62')
Pričuvni igrači
20
Douglas Costa
62'
11
Eduardo da Silva
84'
Trener
Mircea Lucescu
1
Roman Weidenfeller
15
Mats Hummels
26
Lukasz Piszczek
27
Felipe Santana
29
Marcel Schmelzer
5
Sebastian Kehl
6
Sven Bender
10
Mario Götze
11
Marco Reus
(do 90'+1')
16
Jakub Blaszczykowski
(do 80')
9
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
7
Moritz Leitner
80'
23
Julian Schieber
90'+1'
Trener
Jürgen Klopp

Poslije prvih 90 minuta sudara Šahtara i Borussije iz Dortmunda u osmini finala Lige prvaka, više razloga za zadovoljstvo imat će Jürgen Klopp i igrači njemačkog kluba. Šahtar je na svojoj Donbass Areni dvaput vodio, ali završilo je s 2:2, uz poravnanje Matsa Hummelsa za gostujuću momčad u 87. minuti.

Prvi pogodak na susretu bio je djelo Darija Srne. Kapetan Šahtara i hrvatske nacionalne momčadi pobrinuo se za Šahtarovo vodstvo u 31. minuti, vrlo lijepim udarcem iz slobodnjaka s 21 metra udaljenosti. Za Borussiju je u 41. poravnao Robert Lewandowski, dok je domaćine u 68. u novo vodstvo doveo Douglas Costa, kojega je Mircea Lucescu uveo u igru u drugom poluvremenu.

Srna raspoložen na oba kraja terena

S punim angažmanom na svojoj desnoj strani, na kojoj nije napravio previše pogrešaka, Darijo Srna je i obrambeno i napadački kvalitetno obavio jako puno posla u domaćoj momčadi. Pogodak iz slobodnog udarca samo je začinio taj dobar učinak.

No, pogotkom Hummelsa glavom poslije ubacivanja Marcela Schmelzera iz kuta, gostujući igrači ipak su došli do rezultata koji će ih učiniti sretnima.

Darijo Srna odigrao je cijelu utakmicu za Šahtar, dok je Eduardo da Silva ušao u igru u 84. minuti. Trener domaćina uveo ga je umjesto Alexa Teixeire.

Prvo poluvrijeme donijelo je jako puno akcije na obje polovice terena. Borussia je bila bolja u najvećem dijelu tog razdoblja utakmice, no poslije dolaska u vodstvo, Šahtar se podignuo i vratio se u igru, držeći ravnotežu i tijekom drugih 45 minuta.

Prvih 30 minuta prošlo je s puno problema za domaćine, koji su se jako mučili s pritiskom Borussije praktički preko cijelog terena. S takvim presingom, gosti su natjerali Šahtarove igrače na nekoliko pogrešaka blizu središta terena ili na njihovoj polovici, a osobito puno poteškoća domaći su imali na lijevoj strani obrane.

No, najveća Borussijina prijetnja u početnih pola sata dogodila se iz prekida. Marco Reus je u 17. minuti ubacio iz kuta s lijeve strane, a Hummels je glavom uzdrmao gredu.

Budeći se u drugoj polovici prvog poluvremena, Šahtar je došao na svoje u 31. minuti. Poslije prekršaja Felipea Santane na Luizu Adrianu, Darijo Srna je iz slobodnog udarca malo slijeva prebacio zid i prevario ne najbolje postavljenoga gostujućeg vratara Romana Weidenfellera, koji je stajao predaleko da bi to uspio obraniti.

Borussia nije morala čekati kraj prvog dijela i "pregrupiranje" na poluvremenu da bi se vratila u egal. Gosti su poravnali u 41. minuti, a pritom im je pomogla nespretna reakcija Čygrynskog i Fernandinha, koje je Robert Lewandowski vlastitim promašajem lopte u pokušaju udarca uspio prevariti do te mjere da su se međusobno sudarili. Lewandowski je, tako, dobio sasvim čistu situaciju i bez problema svladao domaćeg vratara Pjatova.

Borussia češće prijetila

Udarci prema golu: 8/17
Udarci u okvir gola: 6/11
Posjed lopte: 49/51
Udarci iz kuta: 4/6
Zaleđa: 2/0
Žuti kartoni: 1/0
Crveni kartoni: 0/0

Za kraj brzih i zanimljivih prvih 45 minuta, Šahtar je imao sjajnu priliku za povratak u vodstvo. Taison se probio po lijevoj strani i ubacio prema suprotnoj, a iza nespretne reakcije Weidenfellera, do lopte je došao Alex Teixeira. No, gostujući junak tada je bio Schmelzer, koji je prsima zaustavio loptu na gol-liniji i time spriječio novi domaći pogodak.

Drugo poluvrijeme nije bilo jednako uzbudljivo kao raniji dio utakmice. Činilo se da Borussia dosta mirno kontrolira susret, bez previše ambicija da nešto napravi u napadu, ali sve se promijenilo nakon što je Douglas Costa u 68. minuti primio dugu loptu poslije pogreške Hummelsa, riješio se Schmelzera, pa zabio za novo Šahtarovo vodstvo. Costa se upisao na semafor šest minuta nakon što ga je Lucescu poslao na teren.

S tim pogotkom, uloge su se promijenile i djelovalo je da će domaća momčad biti zadovoljnija rezultatom na kraju utakmice. Borussia je u 73. minuti imala "zicer" za poravnanje, promašio ga je Lewandowski s oko pet metara udaljenosti, ali ta propuštena prilika na koncu im ipak nije bila previše skupa. Za to su se u 87. pobrinuli Schmelzer i Hummels.

Marcel Schmelzer ubacio je iz kuta, a Šahtarovi igrači nisu bili dovoljno blizu gostujućem obrambenjaku, koji se u svojem osnovnom poslu na terenu ove srijede nije baš proslavio. No, bio je pravi na drugom kraju igrališta, pogotkom glavom za konačni rezultat susreta.

Bez obzira što Borussia može biti zadovoljnija remijem s dva postignuta pogotka, Šahtar neće biti bezopasan niti u gostima. Putnika u četvrtfinale doznat ćemo 5. ožujka u Dortmundu.

Liga prvaka - završnica

osmina finala - prve utakmice

Celtic0:3Juventus
Valencia1:2PSG
Šahtar2:2Borussia D.
Real Madrid1:1Manchester United
Porto1:0Málaga
Arsenal1:3Bayern
Galatasaray1:1Schalke 04
Milan2:0Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 15:27
    jos bolja utakmica nego real-man sta je bilo sinoc
    Obrisan korisnik
  • gorguc14.02.2013. u 07:53
    Tipa koji je zabio oba gola Brkić naziva tragičarom utakmice?! Strašno!Još jedna odlična utakmica sinoć, puno okomite i lijepe igre.
    gorguc
  • Balthazar14.02.2013. u 07:29
    Stvarno je i ovaj komentatot malo jači, posebno me smeta komentar kod drugog Shakhtarovog gola: katastrofalna greška Hummelsa. Vjerojatno je mogao bolje reagirati, ali na takvu "svijeću" to baš i nije lako, a Costa je imao drugog igrača na leđima.Po meni je puno veća greška kod gola za 2:2 gdje su... [više na forumu]
    Balthazar
  • cameosis14.02.2013. u 02:50
    koji veći klub? u šahtaru ima sve što jedan vrhunski klub mora imati, a zgodne ukrajinke su mu ispred nosa. koji crni manchester ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 02:09
    Nur der BVB! Odlična utakmica, vidjelo se zašto je šahtar izbacio chelsea iz natjecanja odnosno dortmund city i ajax! šteta što su naišli odmah jedan na drugoga, vjerujem da bi i jedni i drugi prošli da su dobili neke druge klubove, ali dobro nadam se prolazu BVB
    Obrisan korisnik