Nogomet

Europski prvak kreće po utješnu nagradu, Lloris dočekuje bivše

Lovro Štrbinić • četvrtak, 14.02.2013.
Europski prvak kreće po utješnu nagradu, Lloris dočekuje bivše
Foto: Kristijan Komarica

Tjedan u kojem je proljetni nastavak doživjela Liga prvaka nastavlja se i Europska liga. U igru se uključuje aktualni europski prvak Chelsea, a na rasporedu je i nekoliko susreta kojih se ne bi "posramilo" ni elitnije europsko klupsko natjecanje.

Ovog tjedna u akciju kreću i sudionici Europske lige, preostala 32 kluba nastavljaju lov na trofej kojeg brani Atletico Madrid. U igru za naslov uključuje se i aktualni europski prvak Chelsea, ali i još nekoliko klubova koji su jesen odradili u Ligi prvaka.

Koji par ove runde vam je najzanimljiviji?

ANKETA#505

Među njima bit će i Ajax, koji ima priliku odigrati finalni ogled na svom stadionu, naravno, ukoliko svojim igrama zasluži dolazak u tako kasnu fazu natjecanja. U šesnaestini finala nizozemski velikan za protivnika ima još jedan klub koji je najsjajnije stranice svoje povijesti ispisao u prošlom stoljeću, rumunjsku Steauu.

Među 32 kluba koja ovog četvrtka kreću s proljetnim dijelom natjecanja u Europskog ligi nalazi se šest prvaka svojih država, a najviše predstavnika, po četiri, imaju Engleska i Njemačka. Za 12 klubova ovo je prvi put da su u knockout fazi Europske lige, a samo Chelsea dosad još nije debitirao u ovom natjecanju.

Chelsea svoj europski put nastavlja u Pragu, gdje Bluese dočekuje iznimno motiviran Sparta. "Kao i svaki nogometaš sanjao sam o igranju utakmice poput ove", izjavio je uoči tog susreta veznjak češkog kluba Ladislav Krejči, nastavljajući: "Vjerujem da ćemo u London ići s rezultatom koji će naše izglede za prolazak držati na životu."

Zanimljivo će biti pogledati i koliko može Anži pojačan Willianom, a prvi protivnik klubu iz Mahačkale je njemački Hannover. Bayer iz Leverkusena ispitat će, pak, snagu Benfice nakon ispadanja Portugalaca iz Lige prvaka, dok će potencijalno vrlo neizvjestan dvoboj biti i između Borussije M. i Lazija.

Dynamo Kijev europske ambicije će pokušati ispuniti s tri Hrvata u momčadi, a prvi protivnik ovom ukrajinskom gigantu je Bordeaux, klub koji, poput još nekih protivnika ekipa s istoka Europe, ima prednost jer je već u natjecateljskoj formi zbog ranije nastavka nacionalnog prvenstva.

Basel će prijetiti i drugom ukrajinskom klubu s hrvatskim pečatom, Dnipru, a još jedan klub kojeg je nogometna javnost naviknula gledati u Ligi prvaka, milanski Inter, pokušat će slomiti otpor Cluja. Priliku u ovim dvobojima trebao bi dobiti i Mateo Kovačić, s tim da Nerazzurre čeka zahtjevan zadatak prolaska suparnika s ovosezonskim iskustvom iz jačeg europskog natjecanja.

Utakmice dana

Među svim dvobojima mogu se izdvojiti dva kao potencijalno najzanimljivija ovog četvrtka. To je gostovanje Lyona na White Hart Laneu, kod Tottenhama koji bi ulaskom u drugu fazu Europske lige mogao baciti i jače "karte" na travnjak. To će zasigurno učiniti u klubu s Gerlanda.

"Europska liga je zasigurno naš cilj, ali u ovoj fazi neće biti lagano jer nas čeka ekipa koja je u dobroj formi u domaćem prvenstvu i ima kvalitetu za nastup u Ligi prvaka", riječi su trenera Lyona Remija Gardea uoči puta u Englesku, gdje Lavove čeka njihov bivši čuvar mreže.

"Bit će to posebni trenuci za Llorisa, pogotovo na Gerlandu. Nadamo se da neće zablistati, ali nekako sam skoro uvjeren da će biti dobar", poručio je Garde uoči prvog susret, u kojem bi za goste svakako zadovoljavajući rezultat bio i remi. Spursi će, inače, barem za prvu utakmicu šesnaestine finala Europske lige biti lišeni usluga ozlijeđenog Defoea.

Drugi par vrijedan posebne pozornosti je onaj kojeg sačinjavaju Zenit i Liverpool. Engleski predstavnik uvijek je zanimljiv, unatoč tome što trenutna momčad nije na razini ugleda kluba, dok je s druge strane bogati Zenit koji je kupnjom Hulka i Witsela poželio napraviti europski iskorak i sigurno ima u planu dolazak do kraja u Europskoj ligi kako bi se zaboravio neuspjeh iz Lige prvaka.

Rusima prvenstvo još nije nastavljeno pa će i Zenit imati problem razlike između utakmica prijateljskog i natjecateljskog karaktera, no napadača Aleksandr Keržakov poručuje: "Svima je zaista stalo do pobjede, u prilično smo dobroj formi i spremni smo pokazati koliko smo snažni."

"Želimo pobijediti kako bi u što ugodnijoj situaciji putovali u goste. To znači da želimo zabiti što je više moguće pogodaka, a pritom ne primiti nijednog", nastavio je Keržakov, dok je trener Spaletti naglasio: "Ključ će biti u karakteru i mentalitetu koji ćemo pokazati."

Prva utakmica na rasporedu je u St.Peterburgu, dok je uzvrat na Anfieldu. Uoči ruskog ogleda trener Redsa Brendan Rodgers poručio je sljedeće: "Bit će teško, ali najvažniji je borbeni duh naše momčadi. Vrlo smo ozbiljni i spremni dati sve od sebe kako bi došli do uspjeha. Međutim, uzvrat će biti važniji, tada će biti donesena odluka."

Hrvati u akciji

U borbu za prolazak u osminu finala ovog natjecanja Ivan Strinić i Nikola Kalinić u dresu Dnipra prvo će gostovati u Baselu, gdje je cilj ostvariti pozitivan rezultat koji bi se "oplodio" u uzvratu.

Lovrenov Lyon u jednoj od najzanimljivijih utakmica večeri gostuje na White Hart Laneu, dok Manuel Pamić sa svojom Spartom u Pragu dočekuje drugi londonski klub, aktualnog europskog prvaka Chelsea.

Mateo Kovačić prijavljen je za nastup u Europskoj ligi za Inter, no njegov nastup protiv Cluja je upitan zbog lakše ozljede. Radošević, pak, nije registriran za drugu fazu Europske lige u Napoliju.

Vukojević, Vida i Kranjčar sa svojim kijevskim Dynamom ravno s priprema, baš kao i Dnipro, dolaze na domaći ogled s Bordeauxom u Kijevu.

Favorit dana

Među najvećim favoritima dana su zasigurno Atletico Madrid i Napoli. Branitelj naslova sigurno će željeti u prvoj utakmici šesnaestine finala riješiti mnogo nedoumica oko prolaska, a protivnik je Rubin, klub koji još uvijek miruje što se tiče prvenstvenih obaveza.

Također, ulaskom u drugu fazu natjecanja motiv za odlaskom do kraja mogao bi se povećati i u Napulju. Drugoplasirana momčad talijanskog prvenstva dočekuje Viktoriju iz Plzena i ukoliko na travnjaku bude dobar dio udarnih snaga domaćina Napolijevi navijači ne bi trebali strahovati za pobjedu.

Potencijalna iznenađenja

Ajax u statusu popriličnog favorita dočekuje Steauu, ali rumunjski klub je odličnim izdanjima u dijelu jesenske polusezone, kao i u prvom krugu Europske lige pokazao da može biti "tvrd orah" svima. Upravo zbog toga nizozemski predstavnik ne smije računati na lagan zadatak.

Također, Cluj kao klub koji dolazi iz Lige prvaka stiže na San Siro Interu. Milanski klub u posljednje vrijeme ne briljira, koncentriran je na borbu za ulazak u Ligu prvaka u domaćem prvenstvu i moguće je da Rumunji to iskoriste, u dosta navrata ove sezone Nerazzurri nisu briljirali u europskim ispitima pred svojim navijačima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 12:29
    Naprijed Liverpool.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 09:58
    Teško će do utješne nagrade-onakvi rezultati kao prošle sezone teško da se dva puta mogu ponoviti
    Obrisan korisnik