Košarka

Video: Kyrie Irving novi najbolji tricaš, Terrence Ross slavio u zakucavanjima

Igor Šestak • nedjelja, 17.02.2013.
Video: Kyrie Irving novi najbolji tricaš, Terrence Ross slavio u zakucavanjima
Foto: EPA

Na NBA All-Star vikendu u Houstonu subota je bila rezervirana za natjecanja u tricama, zakucavanjima i košarkaškim vještinama te timsko natjecanje Shooting stars. U pogađanju trica najuspješniji je bio Kyrie Irving, pobjedu u zakucavanjima odnio je Terrence Ross, na košarkaškom poligonu najbrži je bio Damian Lillard, a u timskom natjecanju legendarni Dominique Wilkins donio je pobjedu timu Chrisa Bosha.

Irving svladao Bonnera za pobjedu u natjecanju u tricama

U natjecanju u pogađanju trica sudjelovalo je šest igrača, po tri iz svake konferencije, a novi pobjednik je košarkaš Cleveland Cavaliersa Kyrie Irving. Osim njega, Istok su predstavljali Paul George iz Indiana Pacersa i Steve Novak iz New York Knicksa, dok su za Zapad trice šutirali Ryan Anderson iz New Orleans Hornetsa, Matt Bonner iz San Antonio Spursa i Stephen Curry iz Golden State Warriorsa.

Natjecanje je održano u dva kruga. U prvom, svaki je igrač dobio svoju minutu za 25 lopti postavljenih na pet šuterskih pozicija, a rezultati su se zbrajali unutar konferencija. U tom dijelu natjecanja Zapad je odnio pobjedu s 54 boda naspram 45 bodova igrača iz Istočne konferencije. Matt Bonner je skupio 19, Ryan Anderson 18, a Stephen Curry 17 bodova. S druge strane, Kyrie Irving je imao 18, Steve Novak 17, a podbacio je Paul George i skupio samo deset bodova.

U drugom krugu priliku za individualnu pobjedu dobili su najbolji iz prvog kruga, Bonner sa Zapada i Irving s Istoka. Šuter Spursa, koji je u ovoj sezoni zabio 37 trica uz 48 posto realizacije, u drugom je krugu nadmašio svoj rezultat iz prvog, no to mu nije bilo dovoljno za pobjedu. Prikupio je 20 bodova, no Irving je bio uspješniji i s 23 boda odnio titulu pobjednika ovog natjecanja. Irving je u dosadašnjem dijelu sezone postigao 82 trice uz 42,5 posto realizacije. Na mjestu pobjednika natjecanja u tricama naslijedio je Kevina Lovea koji zbog ozljede nije mogao braniti prošlogodišnji naslov.

"Činilo mi se kao da sam dark horse ovog natjecanja. Želio sam pokazati da se mogu nositi s najboljim šuterima NBA lige jer inače mislim da sam bolji kada šutiram nakon driblinga, nego ovako iz mjesta. Nikad nisam mislio da ću pobijediti Stevea Novaka i Matta Bonnera, ali nastojao sam biti što efikasniji i eto, dogodilo se", izjavio je Irving.

Ross preskočio nervoznog Michaela i odnio pobjedu u zakucavanjima

Titulom pobjednika natjecanja u zakucavanjima okitio se rookie Toronto Raptorsa Terrence Ross. U finalnoj fazi natjecanja prvo je obukao dres Vincea Cartera pa zakucao jednom rukom nakon okreta od 360 stupnjeva, da bi natjecanje završio zakucavanjem preko dječaka Michaela Costola. Pritom je loptu provukao kroz noge i zakucao jednom rukom.

"Dan prije sam mu rekao da ću skočiti preko njega, no nisam mu rekao da ću provući loptu kroz noge. Bio je prilično nervozan", izjavio je 22-godišnji Ross pa priznao: "Iskreno, ovo mi je bilo prvo veliko natjecanje u zakucavanjima pa sam i ja bio dosta nervozan."

Suparnik u finalu bio mu je Jeremy Evans iz Utah Jazza, prošlogodišnji pobjednik, a Ross je slavio s 58 posto glasova navijača. Član momčadi iz Salt Lake Cityja u finalu je prvo zakucao preko vlastitog portreta, a nakon toga preko igrača Dallas Mavericksa, Dahntaya Jonesa, koji je sjedio na kutiji.

U ranijoj fazi natjecanja još su sudjelovali Gerald Green iz Indiana Pacersa i James White iz New York Knicksa za Istočnu konferenciju te Eric Bledsoe iz Los Angeles Clippersa i Kenneth Faried iz Denver Nuggetsa za Zapadnu konferenciju. U prvom krugu zakucavanja je ocjenjivao ugledni žiri u sastavu Hakeem Olajuwon, Clyde Draxler, Dikembe Mutombo, Rudy Tomjanovich i Yao Ming.

Lillard najbrži na poligonu, Wilkins dvaput zabio s centra

Šest igrača sudjelovalo je i u natjecanju košarkaških vještina, a pobjedom se osladio još jedan rookie, Portlandov Damian Lillard. Igrač Blazersa postao je prvi novak u povijesti koji je osvojio ovo natjecanje.

Zadatak igrača u ovom natjecanju je u što kraćem vremenu proći košarkaški poligon, a Lillard je u finalu uspio za gotovo šest sekundi nadmašiti Jruea Holidaya iz Philadelphia 76ersa. U natjecanju su još sudjelovali Tony Parker iz San Antonio Spursa i Jeremy Lin iz Houston Rocketsa za Zapadnu konferenciju, dok su Istočnu konferenciju uz Holidaya predstavljali Brandon Knight iz Detroit Pistonsa i Jeff Teague iz Atlanta Hawksa.

Osim trofeja, Lillard je usput osvojio stipendiju za Poppiea Simmonsa, a nakon pobjede je rekao: "Čast mi je što sam osvojio ovo natjecanje, no još veća stvar za mene je što sam ovom momku priskrbio stipendiju. I ja sam ranije imao tešku situaciju i da nije bilo sporta, vjerojatno ne bih završio na sveučilištu."

U natjecanju nazvanom Shooting stars natjecala su se četiri tima, a zadatak im je bio postići koš sa šest različitih pozicija na terenu, uključujući i onaj posljednji s centra igrališta.

Najuspješniji je bio tim čiji je vođa bio Miamijev Chris Bosh, a činili su ga još WNBA igračica Swin Cash i legendarni Dominique Wilkins. U finalu su svoj zadatak ispunili za minutu i 29 sekundi te zaradili pobjedu protiv tima Russella Westbrooka, za koji su još nastupali Maya Moore i Robert Horry. I u prvom krugu i u finalu za Boshov tim s centra je pogađao 53-godišnji Wilkins.

U prvoj fazi natjecanja zaustavljeni su timovi Jamesa Hardena (Tina Thompson, Sam Cassel) i Brooka Lopeza (Tamika Catchings, Muggsy Bogues).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 17:45
    Istina to za Dunk contest,ali baš je i zbog toga posebno,bolje od drugih stvari recimo,da igrači nađu nešto novo,neku novu ideju,mada to nije lako pošto je dosta toga već viđeno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 15:33
    triba cestitat ljudima koji uopce pomisle ic na natjecanje zakucavanja...jer nakon toliko godina,jos od '86.kad je jordan poceo izvodit luda zakucavanja vidile su se sve vrste zakucavanja,sve majstorije,svi potezi...tako da ovima sta dodu nije zgodno nijedno izvest jer se nece znat reakcija publike... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 13:48
    Pa ni ne treba imat smisla-sve je to samo show i zabava-ne samo zakucavanja nego opcenito cijeli all-star vikend-pa ko voli nek izvoli!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 13:12
    Ova natjecanja u zakucavanju vise uopce nemaju smisla.....
    Obrisan korisnik