Rukomet

I slovenski sudac priznaje pogrešku, ali odgovornost prebacuje na delegata

Damir Žbulj • srijeda, 20.02.2013.
I slovenski sudac priznaje pogrešku, ali odgovornost prebacuje na  delegata

Rukometni klub Croatia osiguranje Zagreb nastavio je ovog tjedna svoju pravnu bitku protiv EHF i njihove prvostupanjske odluke da prizna rezultat utakmice Zagrebaša s Dinamom iz Minska u zagrebačkoj Areni, odnosno pobjedu gostiju 23:25. Iz kluba je podnesena nova žalba, na drugostupanjskoj instanci, a odluka se očekuje u četvrtak. Jedan od slovenskih sudaca te utakmice također je dao viđenje tog događaja...

Podsjetimo kako je 9. veljače CO Zagreb igrao izuzetno bitnu utakmicu za prolaz skupine C EHF Lige prvaka u kojoj je u Areni gostovao bjeloruski Dinamo. Pred kraj prvog poluvremena, pri vodstvu gostiju, ali i uz isključenje njihova igrača Čepulisa, taj isti Čepulis obukao je marker, zamijenio golmana te u napadu sudjelovao u akciji iz koje je Dinamo stigao do pogotka.

Zagrebaši su se još za vrijeme utakmice bunili, ali su nakon višeminutnog prekida ipak nastavili s utakmicom. Nakon dvoboja podnijeli su žalbu EHF-u gdje su zahtijevali ili registraciju utakmice 10:0 za CO Zagreb ili igranje novog dvoboja, no, odluka krovne europske rukometne organizacije bila je iznenađujuće negativna.

Ovog tjedna podnesena je nova žalba, drugostupanjskom tijelu EHF-a, a u četvrtak se očekuje njihov odgovor. U međuvremenu, jedan od glavnih aktera te priče, slovenski sudac Peter Ljubič, iznio je svoje viđenje tog događaja, koji je odgovornost prebacio na delegata utakmice Nizozemca Ferdinanda van der Helma.

"Prema pravilima, ulazak i izlazak rezervnih i isključenih igrača nadziru zapisničar i mjeritelj vremena, zajedno s delegatom. Na kraju se pokazalo kako je isključeni igrač u igri bio šest sekundi, kako nije postigao pogodak, ali je igrao s loptom. U jednom trenutku službeni mjeritelj vremena burno i glasno je reagirao," naglasio je u uvodu Ljubić, a prenosi slovenski siol.net.

Slovenski sudac naglasio je jednu jako bitnu stvar vezanu za njihovu sudačku karijeru: "Na kraju, mi smo ti koji donosimo odluke, jer da smo prihvatili tvrdnje mjeritelja vremena, a ne delegata i da se slučajno pokazalo kako delegat ima pravo, bili bismo zbrisani s planete EHF!"

"Prvo smo mislili da se buni jer je primijetio pogrešnu izmjenu, a tri naredne minute nije se točno znalo što se u biti događa. Delegat je s njim krenuo u diskusiju, koja se razvila u pravi rat riječima o tome tko je ušao u igru. Delegat je bio uporan u tvrdnji kako se pogreška nije dogodila," naglasio je jedan od najboljih svjetskih sudaca.

Ljubič je naglasio kako je odluka bila na njima: "Odluka je bila na nama, ali mi smo morali vjerovati neutralnom delegatu, koji je tvrdio kako je sto posto siguran u svoju odluku. Puno puta se dogodilo da zapisničari ili mjeritelji vremena, koji su domaćini, budu pristrani. Mi smo jednostavno morali prihvatiti odluku delegata."

"Smatram kako u svemu mi nemamo krivnje, jer smo samo prihvatili njegovo stajalište, no, na kraju se pokazalo kako se on ipak pogubio i pogrešno procijenio."

"Kada je primijetio pogrešku, mjeritelj vremena je reagirao izuzetno nervozno, živčano, ustao je počeo mahati i tada je delegat vjerojatno izgubio povjerenje u njega. Mislio kako želi neku pristranu odluku vezanu za domaćine. Moram samo naglasiti kako svi ljudi koji us zapisničkim stolom moraju surađivati, a ne se svađati i razdvajati," u razgovoru za siol.net zaključio je za kraj slovenski sudac.

Peter Ljubič i Nenad Krstič najbolji su slovenski, ali u ovom trenutku jedan od najboljih svjetskih sudačkih parova, koji je svirao finale prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu te finale nedavno završenog Svjetskog prvenstva u Španjolskoj.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kaiser1322.02.2013. u 11:19
    Ima ona utakmica cibone protiv efes, kad efesu nije pripisan koš u ranoj fazi utakmice.Cibona je dobila pola koša razlike pa su ponavljali utakmicu, pitanje je dal bi tako bilo i da je cibona dobila sa deset razlike, ali mislim da bi.Jadno, ali tako je. Pravila se moraju poštivati pa makar na njih... [više na forumu]
    kaiser13
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 00:04
    Suci, zajedno s delegatom i zapisnickim stolom su krivi. Ako su primjetili koji igrac je sudjelovao u akciji, onda su to trebali i prijaviti delegatu. Bez brige, svi delegati na utakmicama EHF-a su dugogodisnji suci i znaju jako dobro pravila, pitanje je sto se sve dogadjalo tamo...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 23:28
    Ima li iko imalo strucan da nam citira odredbe relevantnih pravilnika. Sudijskih i delegatskih gresaka ima u svim sportovima, ali se malo kada ponavljaju utakmice ili utakmica registruje za protivnika. Simunic je igrao nekoliko minuta sa dva zuta, Lampardova lopta je debelo bila u njemackom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava20.02.2013. u 21:08
    rukometna pravila su kao žvakaća guma....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 16:58
    Ali očito ne zna svoj posao jer izgleda da nema iskustva, sjeti se samo na SPu 2002. godine u Koreji i Japanu kada su sudili suci iz zemalja trećeg svijeta pa je bio totalan kaos, trebaju biti najspremniji i najbolji izabrani, a ne oni iz nekih zemlja samo zato da budu zastupljene. Isto tako zašto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik