Nogomet

Atlético, Liverpool i Napoli na izlaznim vratima EL-a, od devetorice Hrvata samo Kovačić miran

Josip Tolić • četvrtak, 21.02.2013.
Atlético, Liverpool i Napoli na izlaznim vratima EL-a, od devetorice Hrvata samo Kovačić miran
Foto: inter.it

Uzvratnim susretima šesnaestine finala Europske lige nastavljaju se klupska nogometna nadmetanja diljem Starog kontinenta. Veliki ispit imat će madridski Atlético i Napoli koji na gostovanjima love dva odnosno tri gola zaostatka iz prve utakmice. Liverpool na Anfieldu traži spas sezone, dok Inter s Mateom Kovačićem od prve minute u Cluju ide po potvrdu prolaska među posljednjih 16.

Branitelj naslova Lige prvaka već je završio svoj put u tom natjecanju, a vrlo je blizu ispadanja i prošlosezonski osvajač Europske lige, madridski Atlético. Drugoplasirani sastav Primere samo je jedno od nekolicine jakih europskih imena koja će u uzvratnim susretima šesnaestine finala Europske lige pokušati napraviti čudo i nadoknaditi zaostatke iz prvih utakmica.

Sastav iz glavnog grada Španjolske putuje u Rusiju na ogled protiv Rubina. Zeleni su u posljednjih 20 domaćih utakmica u Europi izgubili samo dvaput, no oba poraza pretrpjeli su igrajući u Moskvi. Upravo će tamo ugostiti svoje večerašnje protivnike, što treneru Diegu Simeoneu daje dodatan impuls vjere kako još nije sve gotovo.

"Najvažnija je stvar da imamo 90 minuta promijeniti rezultat. Neće biti lako, ali nismo izgubili nadu", govorio je argentinski trener u najavi ovog dvoboja, dok se njegov kolega na drugoj strani Kurban Berdijev nada pomoći s nebesa. "U prvoj utakmici imali smo sreće, no Alah pomaže onima koji duboko vjeruju u svoj zadatak. Momci su se borili do kraja", rekao je strateg kazanskog sastava u kojem neće zaigrati kapetan Roman Šaronov zbog dva žuta kartona u madridskom ogledu.

U najgoroj su situaciji nakon prvih utakmica ove faze natjecanja Olympiacos i Napoli koji u 90 preostalih minuta moraju nadoknaditi tri gola zaostatka. Grci će do podviga, koji u kratkoj povijesti Europske lige još nitko dosad nije uspio napraviti, pokušati doći pred vlastitim navijačima protiv Levantea, dok će Azzurri put Češke isprati gorak okus iz napuljskog okršaja s Viktorijom Plzeň.

"Dat ćemo sve od sebe kako bismo prošli dalje. Želim da moji igrači pruže maksimum jer samo tako možemo popraviti štetu učinjenu u prvoj utakmici" najavio je Walter Mazzarri utakmicu čiji će ishod uvelike utjecati na ocjenu ove sezone Napolija. Nakon tri utakmice u nizu bez pobjede, vjerojatno bi bio zadovoljan s bilo kakvim trijumfom u Češkoj.

Nakon ispadanja u FA kupu i Capital One kupu te slabe pozicije u Premiershipu, Liverpool će na Anfieldu loviti posljednju priliku za trofej u ovoj sezoni. Ruski prvak Zenit u prvom je ogledu u Sankt Peterburgu zahvaljujući trominutnom blitzkriegu sredinom drugog dijela stekao velikih 2:0. Ipak, Redsi su "petardom" Swanseaju u ligaškom ogledu za vikend zaliječili rane tog poraza i motivirani dočekuju uzvrat.

"Najvažniji faktor nije zabiti rani pogodak, već zabiti prvi. Ako to napravimo, na dobrom smo putu. Voljeli bismo proći dalje", najavio je utakmicu strateg domaćina Brendan Rodgers, dok je Luciano Spaletti naglasio da se njegova momčad ne smije braniti. "Moramo igrati kao da je bilo 0:0 u prvoj utakmici. Morat ćemo bolje kontrolirati susret i ne prepustiti Liverpoolu previše inicijative", rekao je Talijan.

Talijanski predstavnik Inter gostuje u Cluju gdje će pokušati obraniti prednost od 2:0 iz prve domaće utakmice, baš kao i Ajax kod Steaue u Bukureštu te Basel u Dnipropetrovsku. Fenerbahçe će u Istanbulu pokušati popraviti 0:0 iz ogleda protiv BATE-a u Minsku, dok je Metalist iz Harkiva u jednakoj situaciji u ogledu s Newcastleom.

Benfica na Stadionu svjetlosti ima širom otvorena vrata osmine finala zahvaljujući minimalnoj gostujućoj pobjedi nad Bayerom u Leverkusenu, baš kao i Chelsea protiv praške Sparte. Anži ide u Hannover braniti prednost 3:1 iz prve utakmice, dok je Tottenham u nešto težoj situaciji u Lyonu, ali ipak drži prednost iz domaćeg ogleda (2:1).

Utakmice dana

Najuzbudljivija i pogocima najbogatija utakmica prošli tjedan viđena je u Mönchengladbachu gdje je u fantastičnom drugom poluvremenu postignuto pet pogodaka, a Lazio zahvaljujući reakciji Libora Kozáka u 94. minuti uzeo vrlo vrijednih 3:3 kod Borussije. S obzirom na prikazano u Njemačkoj, vratari bi mogli biti zaposleni i na Olimpicu.

Neizvjesnost jamči i dvoboj Lyona i Tottenhama na Gerlandu nakon minimalne prednosti Engleza (2:1) zahvaljujući slobodnim udarcima Garetha Balea. 600-tinjak kilometara zapadnije, pak, prolaz među posljednjih 16 tražit će i drugi član Ligue 1 Bordeaux protiv kijevskog Dynama. Ukrajinci ovosezonska gostovanja u Francuskoj ne pamte po dobrom (poraz kod PSG-a 4:1 u Ligi prvaka), no s 1:1 iz prve utakmice ovaj su put ipak u igri da teren napuste uzdignutih ruku.

Hrvati u akciji

Glavnu riječ među hrvatskim predstavnicima u ovom natjecanju zasigurno ima Mateo Kovačić, nova uzdanica Intera koji je obilježio prvi dvoboj protiv Cluja na Giuseppeu Meazzi (2:0) sjajnom igrom i asistencijom za drugi pogodak Rodriga Palacija. Kako najavljuju talijanski mediji, novopridošlo pojačanje iz zagrebačkog Dinama trebalo bi ponovno zaigrati od prve minute za Nerazzurre, što bi mu bio treći dvoboj uzastopce u kojem je član početne jedanaestorice.

Ogledu protiv reprezentativnog kolege u osmini finala nadat će se Dejan Lovren čiji Lyon na Gerlandu lovi minimalan zaostatak protiv Tottenhama s White Hart Lanea (2:1). Nikola Kalinić i Ivan Strinić nadat će se, pak, nadoknadi dva gola minusa protiv Basela na Dniprovu stadionu i, kao nagradu, potencijalni susret s pobjednikom dvoboja Liverpool-Zenit.

Gotovo jednako težak zadatak, ako ne i teži, ima Manuel Pamić koji sa Spartom u Londonu testira Chelsea, a u prvom je dvoboju u Pragu zaigrao u drugom poluvremenu. Josip Radošević nije član Napolijeve ekspedicije za Plzeň jer je u Hajdukovu dresu već nastupao u ovom natjecanju ove sezone.

Uz već spomenuti Dnipro i Metalist, koji će snage odmjeriti s Newcastleom, čast ukrajinskog nogometa branit će i kijevski Dynamo uz trojicu hrvatskih reprezentativaca, Ognjena Vukojevića, Niku Kranjčara i Domagoja Vidu. Vida je u kijevskom remiju s Bordeauxom (1:1) odigrao 90, Kranjčar 61 minutu, dok Vukojević nije ulazio u igru.

Favorit dana

Iako smo prošli tjedan promašili u svim predviđanjima favorita i potencijalnih iznenađenja u prvim utakmicama nokaut-faze, bio bi red da se i ovaj tjedan pozabavimo izgledima. Naoko najjednostavniji posao morao bi imati Chelsea protiv praške Sparte na Stamford Bridgeu. Iako u prvoj utakmici sastav Rafaela Beníteza nije briljirao i spasio ga je tek pogodak zlatne rezerve Óscara, uzvrat na vlastitu terenu morao bi biti puno lakši zadatak za Plave. Porast samopouzdanja donijela je visoka pobjeda nad Brentfordom u FA kupu prošli vikend, dok Pražanima prvenstvene obveze tek slijede.

Potencijalna iznenađenja

Iako se nalaze u teškoj situaciji, ne bi trebalo biti previše iščuđavanja ako netko iz trolista Liverpool-Atlético-Napoli ipak nadoknadi zaostatak od dva odnosno tri pogotka i prođe u osminu finala.

Osim njih, novom lošem danu favorita nada se i Genk koji je u prvoj utakmici u Njemačkoj remizirao sa Stuttgartom. BATE Borisov na gostovanju u Istanbulu kod Fenerbahçea pokušat će na najbolji način iskoristiti 0:0 iz prve utakmice i činjenicu što će tribine stadiona Şükrü Saracoglu biti prazne zbog Uefine kazne turskom sastavu, a Metalist podršku domaće publike nakon solidnih 0:0 na gostovanju u Newcastleu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 13:21
    ispast ce danas ta "naslovna trojka"
    Obrisan korisnik
  • LazialZD21.02.2013. u 12:31
    Ajmo Lazio potvrdit prolaz večeras i isprat gorke igre iz Seria A
    LazialZD
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 10:42
    daj Bože da Liverpool prođe, imali su stvarno puno nesriće prvu utakmicu, Rodgers će u prvom sastavu igrati :D
    Obrisan korisnik
  • ian wright21.02.2013. u 10:40
    prosli tjedan je vec unaprijed prezalio Viktoriju, a sad isto radi sa Spartom... valjda nece promasit i ovaj put
    ian wright
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 10:24
    " Josip Radošević nije član Napolijeve ekspedicije za Plzeň jer je u Hajdukovu dresu već nastupao u ovom natjecanju ove sezone. "...haha da to je jedini razlog zašto nije član
    Obrisan korisnik