Rukomet

HSV svladao Montpellier za prvo mjesto skupine A i pogurao Ademar Leon u Top 16

Igor Šestak • subota, 23.02.2013.
HSV svladao Montpellier za prvo mjesto skupine A i pogurao Ademar Leon u Top 16
Foto: EPA

Osim utakmice CO Zagreba i Kadetten Schaffhausena, u subotu su u rukometnoj Ligi prvaka odigrane još četiri utakmice. Posljednjim dvjema utakmicama završen je program u skupini A. HSV je u svojoj dvorani pobijedio francuski Montpellier i osigurao prvo mjesto te usput pomogao Ademar Leonu da pobjedom nad Partizanom osigura četvrto mjesto. U skupini B Veszprem je lako pobijedio nezainteresirani Atletico i potvrdio prvo mjesto na tablici, dok je u skupini C Kielce slavilo kod Gorenja i završilo natjecanje sa stopostotnim učinkom.

HSV Hamburg - Montpellier 35:33 (18:15)

U skupini A u subotu su odigrane posljednje dvije utakmice, a u njima se odlučivalo koji će klub u drugi krug s prvog mjesta, ali i o posljednjem putniku iz ove skupine. U igri su bili Ademar Leon i Montpellier, a na kraju su se na četvrto mjesto ugurali Španjolci i to uz veliku pomoć HSV-a koji je pobijedio Francuze i time zasjeo na vrh skupine.

Sve spremno za ždrijeb osmine finala

U nedjelju su na rasporedu još tri utakmice posljednjeg kola Lige prvaka, no već su sada poznati svi klubovi sudionici osmine finala, kao i njihove pozicije uoči ždrijeba. Kao pobjednici skupina dalje idu HSV, Veszprem, Kielce i Barcelona, s drugih pozicija Flensburg, Kiel, Metalurg i Füchse Berlin, s trećih pozicija Čehovski Medvedi, Atletico Madrid, Gorenje Velenje i Dinamo Minsk, a s četvrtih Ademar Leon, Celje Pivovarna Laško, Bjerringbro-Silkeborg i Pick Szeged.

Montpellier je u posljednje kolo ušao s bodom prednosti u odnosu na Ademar Leon, no utakmica u Hamburgu za njega je loše počela. Već u prvoj minuti švedski suci su pokazali crveni karton vrataru Robinu, a osim toga francuskom su napadu velike muke zadavali vratar Bitter i obrambeni igrači HSV-a. U sedmoj minuti na semaforu je svjetlilo 5:2, a odlični ulazak u utakmicu HSV je doveo do vodstva 12:6 u 17. minuti. Ipak, gosti su se u završnici popravili i na veliki odmor otišli sa zaostatkom od tri pogotka.

U 33. minuti Montpellier je izjednačio, a tri minute kasnije prvi put poveo (20:19). Sredinom drugog dijela imali su Francuzi i dva pogotka prednosti, no serija od tri uzastopna pogotka vratila je prednost na stranu njemačkog kluba. Velika i izjednačena bitka vodila se sve do same završnice, a utakmica je odlučena u 56. minuti. Prvo je Lindberg iz sedmerca pogodio za 31:29, potom je Bitter upisao još jednu obranu, a na plus tri HSV je odveo Lacković. Do kraja utakmice igralo se gol za gol i Francuzi više nisu došli u priliku izjednačiti rezultat.

Kao i u većini slučajeva ove sezone, najbolji strijelac HSV-a bio je Hans Lindberg. Ovoga je puta zabio osam golova, pet iz sedmeraca i tri iz igre. Po šest golova zabili su Pascal Hens i Fredrik Petersen, a vrlo dobar je bio Blaženko Lacković sa četiri pogotka iz pet pokušaja. Igor Vori je zabio tri pogotka iz isto toliko pokušaja dok je Domagoj Duvnjak šutirao 1/5. Sjajan je bio Johannes Bitter i utakmicu završio s 20 obrana (38 posto). Kod gostiju se s osam golova istaknuo William Accambray, po šest su zabili Maxime Arvin-Berod i Michael Guigou, dok se Petar Metličić u strijelce upisao jednom iz svog jedinog pokušaja.

Reale Ademar Leon - RK Partizan 28:23 (14:10)

Uz poraz Montpelliera u Njemačkoj, Ademar Leonu je trebala i vlastita pobjeda protiv Partizana. Klub koji je u sezoni osvojio samo dva boda (baš protiv Ademar Leona) u Španjolskoj nije pao bez borbe i domaći su se igrači morali dobro pomučiti za ključna dva boda.

Partizanova obrana u prvom je poluvremenu funkcionirala vrlo dobro, dok su domaći napadi obilovali nervozom. Zahvaljujući nerealiziranom sedmercu gostiju i pogotku u zadnjoj sekundi prvog poluvremena Španjolska je momčad na odmor odnijela velika četiri pogotka prednosti i time si znatno olakšala situaciju. Beograđani su u nastavku zaprijetili dolaskom na minus dva (20:18), no do izjednačenja nisu uspjeli doći i Ademar Leon je upisao pobjedu s konačnih 28:23.

Čak deset golova upisao je u ovoj utakmici Carlos Ruesga, dok se sa sedam istaknuo Faruk Vrazalić. Goste je s pet golova predvodio Aleksandar Radovanović, a tri su igrača postigla po četiri pogotka.

MKB Veszprem - Atletico de Madrid 26:19 (12:8)

U skupini B prvim se mjestom okitio mađarski Veszprem i to na uštrb velikana poput Kiela i madridskog Atletica. Mađari su u posljednjem kolu trebali potvrditi prvo mjesto, a učinili su to sa stilom pobijedivši Atletico s čak sedam golova prednosti. Posebno uvjerljiva bila je obrana Veszprema te je Španjolce ograničila na samo 19 postignutih pogodaka. Ova utakmica klubu iz Madrida u rezultatskom smislu nije mogla donijeti ništa te će on natjecanje nastaviti s treće pozicije u skupini. Suci ovog dvoboja bili su Hrvati Dalibor Jurinović i Marko Mrvica.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U kojem će smjeru ići ova utakmica pokazala je već prva polovica prvog poluvremena. Mađari su zaključali svoja vrata i do 14. minute stvorili prednost od 7:3. Napad Atletica u tim minutama naprosto nije imao rješenja i 12:8 na poluvremenu za njih i nije izgledalo tako loše kako je moglo biti. Valja istaknuti da je u 24. minuti nastavljeno ovosezonsko prokletstvo Atleticovih vratara. Nakon što su se ranije u sezoni ozlijedili Hombrados i Dahl, na ovoj je utakmici koljeno ozlijedio Šabanović pa je na vrata morao 18-godišnji Diaz.

Početak nastavka obećavao je za goste i približili su se na samo dva pogotka zaostatka (14:12), no igrači Veszprema su brzo pronašli pobjednički ritam i vratili uvjerljiviju prednost. U 46. minuti imali su 20:16, a kada su u 52. minuti otišli na plus šest svima je bilo jasno da je priči kraj.

U devetoj ovosezonskoj pobjedi Veszprema najviše se istaknuo Cristian Ugalde, strijelac šest golova. Jedan manje zabio je Laszlo Nagy, odličan je s četiri pogotka bio hrvatski pivot Renato Sulić, baš kao i reprezentativni vratar Mirko Alilović s 12 obrana. Za goste je zaigrao Jakov Gojun i zabio jedan pogodak, dok Ivana Balića nije bilo u momčadi. Poštedu su još dobili Lazarov, Barachet, Aguinagalde i Canellas, a najbolji strijelac Atletica bio je Josep Masachs s četiri pogotka.

Gorenje Velenje - Vive Targi Kielce 25:29 (14:13)

U svom posljednjem nastupu u skupini C rukometaši Kielcea su s 29:25 nadigrali Gorenje. Prva je to pobjeda aktualnih prvaka Poljske na slovenskom tlu, a s njom su postali jedina momčad Lige prvaka koja je grupnu fazu natjecanja okončala s deset maksimalnih deset pobjeda. U ovom povijesnom uspjehu poljskog kluba sudjelovala su i dva hrvatska rukometaša.

U prvom poluvremenu vodila se uglavnom izjednačena bitka, a domaćini su bili ti koji su češće bili u minimalnoj prednosti. Na poluvrijeme se otišlo kod rezultata 14:13 za slovensku momčad, a preokret se dogodio u prvih deset minuta nastavka. Poljaci su u 41. minuti poveli s velikih 19:16, a domaća momčad na to nije imala odgovor. Sredinom drugog dijela igrači Kielcea su stigli do pet golova prednosti (22:17), a u završnici su tu prednost uspješno sačuvali.

Najbolji strijelac Kielcea na ovoj utakmici bio je Thorir Olafsson sa sedam golova, a pratili su ga Michal Jurecki sa šest te Bartlomiej Tomczak s pet golova. Hrvatski pivot Željko Musa u strijelce se upisao jednom, a mnogo zapaženiju ulogu odradio je vratar Venio Losert prikupivši deset obrana. Na put u Sloveniju s momčadi je išao i nedovoljno opravljeni Denis Buntić, ali nije ulazio u igru. Van stroja su krila Ivan Čupić i Manuel Štrlek.

Kod domaćina sa sedam se golova istaknuo Klemen Cehte, a četiri su igrača po tri puta pogađala mrežu poljskog kluba. Marko Bezjak, Jure Dolenec, Matej Gaber i Fahrudin Melić. Gorenje je natjecanje u skupini C završilo na trećem mjestu s omjerom pobjeda i poraza 6-4.

Liga prvaka - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Gorenje Velenje25:29Barlinek Industria Kielce
Metalurg Skoplje32:18Bjerringbro-Silkeborg
Chambéry 33:19St. Peterburg
1Barlinek Industria Kielce 10305:249+5620
2Metalurg Skoplje 10271:215+5614
3Gorenje Velenje 10281:250+3112
4Bjerringbro-Silkeborg 10259:281-228
5Chambéry  10266:294-284
6St. Peterburg 10225:318-932

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!