Nogomet

FIFA odobrila prikazivanje spornih situacija na televiziji i stadionima

Ante Zovko • petak, 01.03.2013.
FIFA odobrila prikazivanje spornih situacija na televiziji i stadionima
Foto: Kristijan Komarica

U petak je od strane Fife odobrena četvrta gol-tehnologija, GoalControl-4D. Krovna organizacija objavila je da će u ligama koje uvedu videotehnologiju dopustiti da i gledatelji vide kad neki gol bude ili ne bude poništen.

Gledatelji će sporne situacije moći vidjeti na velikim ekranima na stadionima ili preko televizije ako televizijske kuće koje budu radile prijenose budu u mogućnosti prikazivati situacije o kojima će odlučivati nove tehnologije.

FIFA je u petak objavila da je licencirala i četvrtu gol-tehnologiju, GoalControl-4D, tek treba odlučiti koja će se koristiti.

Najnovija tehnologija koristi sedam kamera usmjerenih prema golovima. Prije toga odobrene su tehnologije Hawk-Eye, GoalRef i Cairos. Sve četiri udovoljavaju Fifinom zahtjevu da emitiraju signal na ručnom satu glavnog suca unutar jedne sekunde ako gol treba biti priznat.

Hawk-Eye i GoalRef odobreni su prošle godine i korišteni na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu. Najavljeno je njihovo korištenje i na ovogodišnjem Kupu konfederacija i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014.

Engleska Premier liga najavila je uvođenje novih sustava već od sljedeće sezone koja počinje u kolovozu. U Engleskoj će se videotehnologija prvi put u povijesti koristiti u susretu Community Shielda na Wembleyju, u sudaru pobjednika FA kupa i engleskog prvaka.

FIFA je uz to objavila da suci imaju pravo, najkasnije 45 minuta prije utakmice, odlučiti ne koristiti tehnologiju ako ona ne prođe testove.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 15:16
    nema razloga da to ne učini ionako je tehnologija otišla predaleko
    Obrisan korisnik
  • hanson01.03.2013. u 22:28
    nebi jer je ova tehnologija namjenjena samo za gol crtu. Puno ce jos bebeka krojiti (ne)pravdu dok se ne uvede pregled svih spornih trenutaka. Ali i ovo je veliki pomak i napredak za korumpirane konzerve u fifi i uefi. Iliti da citiram armstronga: mali korak za nogometasa, ali veliki za nogomet
    hanson
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 21:31
    iz dana u dan sve gori i gori tekstovi na ovom portalu. naslov je tako loše napisan da bi čovjek pomislio što je to do sada gledao ako fifa nije dozvoljavala prikazivanje snimke....
    Obrisan korisnik
  • Ivo.Sanader01.03.2013. u 20:23
    E, da je bilo ovo u srijedu na Poljudu! Malo drukčije bi tekma završila, i bez još nekoliko igrača...
    Ivo.Sanader