Nogomet

1. HNL - juniori: Pobjede vodećih sastava lige, Varaždinci iznenadili Pjesnike

Ivan Dominik • utorak, 05.03.2013.
1. HNL - juniori: Pobjede vodećih sastava lige, Varaždinci iznenadili Pjesnike
Foto: Vedran Tolić

Napokon je odigrano i gotovo cjelovito kolo u 1. HNL za juniore i kadete, a sedam utakmica u 18. kolu obećava uskoro kompletna kola u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi za mlađe uzraste. U tom kolu slavile su sve vodeće momčadi prvenstva, i Dinamo i Hajduk i Osijek, tako da na vrhu većih promjena nije bilo, dok je najveće iznenađenje kola priredio Varaždin visoko pobijedivši Zagreb...

Vjerojatno najveći derbi kola 18. kola 1. HNL za juniore odigran je u splitskom Poljudu, a Hajduk je u Jadranskom derbiju bio domaćin Rijeci. Splićani su brzo poveli u utakmici i uzeli inicijativu, a već u drugoj minuti zabio je Josip Bašić za 1:0, što je kasnije bio i rezultat poluvremena. U drugom je dijelu bilo efikasnije pa je Rijeka iz penala nakon deset minuta igre u nastavku zabila izjednačujući pogodak preko Mihovila-Jeronima Klapana. Bio je to velik uspjeh za Riječane jer su u 44. minuti ostali s desetoricom kada je zbog grubog prekršaja isključen Ed Kevin Kokorović. Hajduk je brojčanu nadmoć iskoristio u 61. minuti kada je za 2:1 zabio Ante Kušeta, a pobjedu Bilih zaključio je Alen Deanović minutu prije kraja dvoboja, postavivši krajnjih 3:1. Kadeti Hajduka malo prije juniora također su svladali Rijeku, doduše nešto manje uvjerljivo - bilo je 2:1 za "Bile tiće".

Klub s najboljom nogometnom školom u Hrvata, Osijek, ponovno je pokazao svu svoju nadmoć u Koprivnici slaveći s visokih i uvjerljivih 5:1 protiv jakog i neugodnog Slaven Belupa. Odlični Osječani poveli su 1:0 na odmoru golom iz penala Andreja Lukića u 40. minuti, a potom su u nastavku odigrali fantastično i zabili još četiri gola. Strijelci su redom bili Matej Grafina, Nikola Mandić, Mateo Kovačić te Matej Bekavac, koji je ušao s klupe i pogodio u 88. minuti za 5:0. Počasni zgoditak za Slaven zabio je džoker s klupe domaćina, Mario Pejković, u posljednjim trenucima susreta. Ipak, kadeti Slavena osvjetlali su obraz svom klubu, slaveći protiv kadeta Osijeka 3:0.

Vrlo je efikasno i uzbudljivo bilo i u dvoboju Intera i Lokomotive na Kajzerici, gdje je ipak domaćin bio Div iz predgrađa. U utakmici sa sedam pogodaka Lokosi su prevagnuli i slavili 4:3, dok je na poluvremenu bilo poravnanih 2:2. U prvih 45 minuta za Žute je dvaput zabijao Danijel Gudelj, dok je isto za Lokose učinio Andrijano Čarapina. Međutim, u nastavku Admir Mislimi i Karlo Pukljak odvode Lokomotivu na nedostižnih 4:2, a u 84. minuti Gudelj iz penala finalizira rezultat i svoj hat-trick za konačnih 4:3 gostiju. Također, u konkurenciji kadeta nije bilo slavlja momčadi koja je pobijedila među juniorima, pa su kadeti Intera bili bolji uz 2:1 od mladih Lokosa.

Iznenađujuću pobjedu protiv juniora Zagreba ostvario je domaći Varaždin, koji je evidentno slabija i manje kvalitetna momčad od Pjesnika ove sezone. Međutim, Varaždinci su bljesnuli protiv gostiju i u nepotpunom sastavu slavili su 3:0, nakon 1:0 vodstva na poluvremenu zahvaljujući golu Tonija Petrovića. Pobjedu Varaždinaca samo su u drugom dijelu upotpunili Marko Rog i još jednom Petrović za konačnih 3:0 protiv gostiju iz metropole. Kadeti Zagreba pobijedili su ipak Varaždince, bilo je minimalnih 1:0.

Dalmatinski derbi između Šibenika i Zadra na Šubićevcu bio je također prepun golova, ali nažalost po domaće, gostujući su juniori bili uvjerljivo bolji i efikasniji. I dok su među kadetima Šibenčani slavili s lakih 3:1, u juniorskoj konkurenciji Zadrani su slavili uz 5:2 i to nakon 1:1 na poluvremenu za koje su zabijali Filip Galešić za domaće, odnosno Josip Baraba za Zadrane. No, u nastavku je Šibenik uspio samo jednom poentirati preko Ivice Zelića, dok je Zadar zabio još četiri gola, a strijelci su bili Paulo Colić, Luka Marasović te dvaput Vlatko Blažević.

U Slavonskom Brodu sastale su se momčadi domaće Marsonije i RNK Splita, a pobjedu je očekivano odnijela momčad iz Parka mladeži. Bilo je 3:0 za Splićane, dok su kadeti obje ekipe ranije toga dana remizirali bez pogodaka. Za Crvene je Tomislav Mrkonjić zabio iz penala u prvom dijelu, za 2:0 sredinom drugog poluvremena pogodio je Mijo Šabić, a pobjedu gostiju u Slavoniji zaključio je Mrkonjić svojim drugim golom na susretu u 68. minuti.

Juniori Dinama odigrali su posljednji susret kola u ponedjeljak, a ugostili su gradske rivale, Hrvatski dragovoljac, na svom Maksimiru na igralištu ispod južne tribine. Plavi su bili uvjerljiviji od svojih mlađih kolega, koji su dan ranije kadete Crnih nadjačali sa samo 1:0. Juniori su pak slavili 2:0 pogocima u drugom poluvremenu. Priču je otvorio stoper i kapetan Jozo Šimunović, koji je poentirao u 65. minuti, a zatvorio ju je Tibor Halilović, Alenov mlađi brat koji je ove zime "promoviran" iz kadeta u juniore Dinama, u prvoj minuti sudačke nadoknade. Osim Šimunovića od igrača koji treniraju sa seniorima Dinama za juniore je još bez učinka odigrao i Marko Kolar, a Sigećani su na Maksimiru ostali bez šansi.

Jedine utakmice kola nisu odigrane u Karlovcu, gdje su kadeti i juniori istoimenog domaćina trebali ugostiti vršnjake Cibalije. Međutim, susreti su odgođeni, a odigrat će se 3. travnja ove godine tako da je 18. kolo 1. HNL za mlađe uzraste imalo sedam umjesto osam odigranih okršaja najboljih hrvatskih nogometnih škola.

1. HNL - juniori, 18. kolo, 2.,3. i 4. ožujka 2013.:
Dinamo - Hrvatski dragovoljac 2:0 (kadeti 1:0)
Marsonia - Split 0:3 (kadeti 0:0)
Šibenik - Zadar 2:5 (kadeti 3:1)
Varaždin - Zagreb 3:0 (kadeti 0:1)
Hajduk - Rijeka 3:1 (kadeti 2:1)
Slaven Belupo - Osijek 1:5 (kadeti 3:0)
Inter-Zaprešić - Lokomotiva 3:4 (kadeti 2:1)
Karlovac - Cibalia - srijeda, 3. travnja 2013. godine

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!