Zimski sportovi

Furiozna druga trećina nedovoljna Medvjedima: Trattnig pogodio u produžetku za slavlje Bikova

Iz Doma sportova:Ivan Dominik • utorak, 05.03.2013.
Furiozna druga trećina nedovoljna Medvjedima: Trattnig pogodio u produžetku za slavlje Bikova
Foto: Davor Sajko

Medveščak je u petoj utakmici četvrtfinalne serije doigravanja EBEL-a po treći put ugostio Red Bull iz Salzburga u Domu sportova. U utakmicu su i Medvjedi i Bikovi ušli s istog odstojanja te s istom metom - polufinalnom serijom doigravanja. Vrlo važno domaćinstvo, nakon 2:2 u seriji, Medvjedi su loše započeli, gubili 2:0, da bi sve u furioznoj drugoj trećini okrenuli na 4:2, a potom prosuli u posljednjoj kada je Red Bull uspio izjednačiti i odvesti dvoboj u produžetak. Tamo povratka više nije bilo i gostujući kapetan Matthias Trattnig, riješio je susret pozitivno za Bikove...

Medvjedi su u petu utakmicu serije počeli s Michaelom Ouzasom na vratima, dok se Pierre Page odlučio ponovno među vratnice postaviti svog vratara, Bernda Brücklera. U utakmici se Medvjedima vratio ponajbolji napadač Brandon Buck, koji je odmah u prvoj minuti propustio fantastičnu šansu, a gotovo kompletni Medvjedi općenito su bili bolja momčad u uvodnim minutama dvoboja.

No, već istekom treće minute prvog perioda počeli su problemi. Red Bull je imao igrača više nakon ranog isključenja Dennisa Bozica, a prvi power-play Bikovi koriste nakon što je Ryan Duncan ostao sam i nečuvan na vrhu lijevog Ouzasovog kruga. Kanađanin je potegnuo i pogodio rašlje za vodstvo gostiju, a asistencije su upisane kapetanu Matthiasu Trattnigu i alternativnom kapetanu Stevenu Regieru.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Red Bull je i nakon pogotka zadržao inicijativu, imao je bolje šanse, više su igrači gostiju klizali i češće dolazili u kvalitetnije šanse. Medvjedi su rijetko prijetili i više se branili, a kada su i dolazili u dobre prilike, donosili su dobre odluke, pucali u chest-protector Brücklera ili izvan okvira gola, a premalo su išli i na gol, na odbijance. Sve u svemu, Red Bull je bio mnogo bolji u prvom periodu te ga je zasluženo osvojio vodstvom 2:0, nakon što je Michael Duco pogodio Ouzasovu mrežu poslije kardinalnih grešaka domaćih bekova i Ouzasa iza gola u 18. minuti.

Za kraj prve trećine domaćoj je ekipi opravdano isključen i Saša Martinović, dok su Bikovi ostali bez asistenta za drugi gol, Roba Schrempa, tako da se u drugu dionicu ušlo s igrom četiri-na-četiri. Na sreću po Zagrepčane, proradila je prva napadačka linija Medveščaka i već nakon 25 sekundi igre u nastavku Kyle Greentree je skrenuo udarac Adama Naglicha, kojeg je lijepom paralelom uposlio Brandon Buck, u mrežu Brücklera za gol s igračem više te smanjenje vodstva Austrijanaca na 2:1.

Uslijedila je vrlo agresivna i izjednačena igra, suci su propustili svirati dva prekršaja gostima, a tribine i utakmica su se rasplamsale i dodatno užarile, jer je bilo vidljivo kako je Medveščak blizu izjednačenja. A stoga je izjednačenje ubrzo i stiglo jer su Medvjedi igrali nevjerojatno inspirirano i fanatično, dok su Bikovi "nestali" s leda. U 28. minuti Greentree je poslije dodavanja Martinovića odlično proigrao Andyja Sertića, koji se sjurio sam na golmana Red Bulla i fantastično iz zgloba pogodio Brücklerov drugi kut za egal i erupciju oduševljenja na tribinama Ledenjače.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Tribine su potom nosile Medvjede do daljnjih napada, Greentree je bio nestvarno dobar, čak je i s beka iz vlastite trećine unosio pak u protivničku te proigravao suigrače. Imao je i nekoliko odličnih udaraca, koje je sve teže branio gostujući vratar, a kada je nakon jedne gužve i brojnih šansi Medvjeda Saša Martinović pogodio za 3:2 i potpuni preokret Medveščaka, Page je morao povući potez očajnika i na vrata staviti mladog Luku Gračnara. Igrala se tada 12. minuta druge trećine, Medveščak je bio u povoljnoj poziciji, a osim strijelaca odlični su na ledu bili i asistent za treći gol Naglić te slovački par Tomas - Gašparovič, koji je podigao kvalitetu igre Medvjeda u power-playu.

Nemoćni Red Bull do kraja perioda bio je vrlo frustriran, Trattnig je kao kapetan konstantno pričao sa sucima, a Medveščak je nastavio s napadima. U tim trenucima obrana gostiju kao da je nestala, a Zagrepčani su to opet kaznili 52 sekunde prije isteka 40. minute, kada je iz gužve na asistenciju fenomenalnog Greenera poentirao David Brine. Zagrebački Plavi stoga su u posljednjih 20 minuta ušli vodstvom od 4:2, nakon golemog preokreta i četiri uzastopna gola unutar jedne trećine. Ipak, zbog isključenja Gala Korena šest sekundi prije kraja druge dionice, u posljednju trećinu Medvjedi su ušli s igračem manje.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Međutim, Red Bull, unatoč boljem početku trećine, nije iskoristio taj power-play, a utakmica je potom igrački vraćena u egal te se igralo ujednačeno. U takvoj igri došlo se u i do posljednjih minuta utakmice jer su Medvjedi u defenzivi igrali vrlo koncentrirano i besprijekorno, što gostima nije ostavilo nimalo prostora za pogodak, tako da nije bilo većih peripetija i šansi za Red Bull sve do posljednjih šest minuta utakmice.

No, tada je bljesnuo kapetan Red Bulla, bek Matthias Trattnig, koji je poslije kombinacije s Regierom i Duncanom s distance pogodio mrežu Ouzasa za 4:3 i ponovno je postalo gusto na ledu. Potom se živcima igrača poigrao Roman Tomas koji je promašio stopostotnu šansu pogodivši iz blizine Gračnara, kada je s Naglichem išao sam na golmana (!). Isključen je potom Adam Miller za Medvjede, a Bikovi to koriste te ubrzo zabijaju gol s igračem više zahvaljujući Stevenu Regieru, koji poentira poslije odbijanca za novo izjednačenje, kojim hokejaši iz Mozartova grada odvode utakmicu u produžetak. Asistenciju mu je vratio Trattnig, zajedno u akciji s odličnim Ryanom Duncanom.

Rezultatom 4:4 ušlo se u prvi dodatak od 20 minuta, a bolje ga otvaraju gosti koji potom dominiraju protiv umornih Medvjeda, koji samo povremeno prijete. Dominacija se Bikovima isplatila u po Medvjede nesretnoj 13. minuti produžetka, kada je fenomenalni kapetan gostiju Matthias Trattnig backhandom na Schrempovo dodavanje zabio za konačnih 5:4, pobjedu Red Bulla i vodstvo od 3:2 u seriji, koju će Austrijanci pokušati pretvoriti u konačnu pobjedu u sljedećoj utakmici na domaćem ledu u Salzburgu.

EBEL, doigravanje

četvrtfinale

Medveščak3:2Red Bull Salzburg
LIWEST BW Linz2:4Villacher SV
Vienna Capitals6:3Orli Znojmo
KAC2:1Graz 99ers
Red Bull Salzburg4:3 *Medveščak
Graz 99ers5:1KAC
Villacher SV2:3LIWEST BW Linz
Orli Znojmo1:3Vienna Capitals
Medveščak2:5Red Bull Salzburg
Vienna Capitals3:4 *Orli Znojmo
LIWEST BW Linz5:0Villacher SV
KAC5:1Graz 99ers
Red Bull Salzburg2:5Medveščak
Villacher SV2:3LIWEST BW Linz
Orli Znojmo0:7Vienna Capitals
Graz 99ers0:3KAC
Vienna Capitals4:0Orli Znojmo
LIWEST BW Linz2:3Villacher SV
KAC5:2Graz 99ers
Medveščak4:5 *Red Bull Salzburg
Villacher SV6:1LIWEST BW Linz
Red Bull Salzburg3:2 *Medveščak
LIWEST BW Linz4:3Villacher SV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EBEL, doigravanje

četvrtfinale

Medveščak3:2Red Bull Salzburg
LIWEST BW Linz2:4Villacher SV
Vienna Capitals6:3Orli Znojmo
KAC2:1Graz 99ers
Red Bull Salzburg4:3 *Medveščak
Graz 99ers5:1KAC
Villacher SV2:3LIWEST BW Linz
Orli Znojmo1:3Vienna Capitals
Medveščak2:5Red Bull Salzburg
Vienna Capitals3:4 *Orli Znojmo
LIWEST BW Linz5:0Villacher SV
KAC5:1Graz 99ers
Red Bull Salzburg2:5Medveščak
Villacher SV2:3LIWEST BW Linz
Orli Znojmo0:7Vienna Capitals
Graz 99ers0:3KAC
Vienna Capitals4:0Orli Znojmo
LIWEST BW Linz2:3Villacher SV
KAC5:2Graz 99ers
Medveščak4:5 *Red Bull Salzburg
Villacher SV6:1LIWEST BW Linz
Red Bull Salzburg3:2 *Medveščak
LIWEST BW Linz4:3Villacher SV

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 14:56
    manje vise dobro razmisljanje samo ima tu nekoliko problema. prvi je da za razvoj pravih domacih igraca treba nekih 10 do 15 godina kontinuiranog rada i truda i da se ne moze sve temeljiti na medvescaku. zadnjih 20 godina u hrvatskom hokeju se nije nista radilo i jedini klub koji je koliko toliko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 13:59
    Nevezano uz tekmu : - ako je stav da nam treba KHL da se riješimo sudačke nepravde - to je krivo- ako je stav Gojanovićev da nam treba KHL radi bolje financijske situacije - opet krivo- ako je stav da nam treba KHL radi popularizacije hokeja- krivo- ako je stav da nam treba KHL radi reprezentacije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 13:47
    da.. onaj osjecaj kada nakon 4:2 na pocetku zadnje trecine pocne produzetak za koji znas da nemamo snage niti sanse ali ipak gledas i nadas se cudu koje nije doslo....a sto reci... lagao bi kada bi rekao da se ne slazem sa tobom. i jos jedna situacija je bila u zadnjoj trecini kada se pak trebao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 10:54
    "samo i isključivo nhl"... fakat si pravi sportski profinjeni sofisticirani sportski znalac svega sto se ima znati o hokeju. ovim postom i tvrdnjama u njemu si totalno uspostavio svoju nadmoc, znanje i dominaciju po pitanju hokeja, ebela, khl i medvescaka nad svima nama tu. postao si sada neosporan... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 09:41
    tomas je u onoj kontri samo trebao vratiti pak mislim nagliću. 5-3 i by,by salzburg. a on odigra diletantski i u nastavku akcije suci izmisle faul za isključenje...a u produžetku, koliko god su nas nadigrali, napravili su bar dva faula za isključenje, al su se suci pravili grbavi...šteta, al... [više na forumu]
    Obrisan korisnik