Tenis

Hrvatski ženski tenis budi se iz višegodišnjeg sna

Piše:Vedran Babić • srijeda, 06.03.2013.
Hrvatski ženski tenis budi se iz višegodišnjeg sna
Foto: FaH

Nakon dugo, jako dugo vremena hrvatski ženski tenis ima se čemu radovati u budućnosti. Još od Ive Majoli Hrvatska nema tenisačicu za velike stvari, no izgleda da bi tom čekanju kroz sljedećih nekoliko godina mogao doći kraj. Novu, preporođenu generaciju hrvatskih tenisačica predvode dva dragulja, Donna Vekić i Ana Konjuh, koji su već sada svjetski prepoznati talenti...

Mirjana Lučić, Karolina Šprem, Jelena Kostanić, Silvija Talaja, Sanda Mamić, Ivana Lisjak, Sanja Ančić. To su samo neke od tenisačica od kojih je hrvatska javnost imala određena (visoka) očekivanja, no koje iz ovih ili onih razloga nisu uspjele u potpunosti ispuniti svoj potencijal. Izuzev nekoliko bljeskova, nijedna od navedenih nije ostavila zapaženiji trag u svjetskom tenisu, barem ne onoliko zapažen koliko se očekivalo.

Hoće li s Donnom Vekić i Anom Konjuh, predvodnicama novog teniskog vala u Hrvatskoj, priča biti drukčija? Mnogo će faktora na to utjecati pa je odgovor nemoguće dati. Osim ako ste Vidoviti Milan.

Hrvatski ženski tenis budi se iz višegodišnjeg čvrstog sna. Teško je prisjetiti se situacije u kojoj istovremeno stasava nekoliko djevojaka s tolikom koncentracijom talenta. Vekić i Konjuh zauzele su najviše medijskog prostora i to s punim pravom.

Donni Vekić 16 je godina. Ani Konjuh 15. Tek su zagazile u tinejdžersko doba, a već su nove sportske heroine Hrvatske. Očekivanja od javnosti su velika. Prevelika? Možda. Hrvati brzo i lako "pumpaju" nadolazeće zvijezde? Apsolutno. No u ovom im se slučaju teško može zamjeriti.

Vekić je najmlađa tenisačica među prvih 100 i već ima jedno WTA finale iza sebe. Mnoge njezine vršnjakinje još su na juniorskim turnirima, a ona već igra "al pari" sa seniorkama. Konjuh je juniorska osvajačica Australian Opena, za poraz u singlu ne zna već mjesecima, a nedavno je u Fed Cupu pobijedila Urszulu Radwansku, tenisačicu iz Topa 40. Najbolja je juniorka svijeta.

Budućnost Donne i Ane izgleda blistavo, no ne smije se smetnuti s uma da su njih dvije još uvijek tek tinejdžerke. Njihovi stilovi igre tek se moraju izbrusiti, a njih dvije tek sazrijeti kao tenisačice i kao osobe (i fizički i psihički). Međutim, njihova je zrelost zapanjujuća s obzirom na godine. Ono pravo od njih bi tek trebalo doći, no moramo biti svjesni da će na tom putu biti i oscilacija i padova te da je to sve dio odrastanja. Važno je nakon svakog pada podignuti se još jači i nastaviti dalje.

Dakako, važan faktor svakog uspjeha u sportu jest zdravlje. Pitajte samo Ajlu Tomljanović, koju je mononukleoza zaustavila u strelovitom usponu na WTA ljestvici. Sada 19-godišnja Zagrepčanka ponovno hvata zalet i dobru formu te je sve bliža povratku u Top 200. Podsjetimo, krajem 2011. godine bila je 145. tenisačica svijeta, a 2012. je zbog navedene bolesti odigrala samo šest turnira.

Tereza Mrdeža nešto je starija, ima 22 godine, i njezin napredak ide sporije. No samo ove sezone napredovala je 50-ak pozicija na WTA ljestvici te je trenutno 157. na svijetu, što joj je najbolji renking karijere. Nedavno je u Bogoti i Florianopolisu prvi put izborila nastupe u glavnom ždrijebu na WTA razini. Na oba je turnira prošla kvalifikacije i onda u glavnom ždrijebu prošla po jedno kolo, na tom putu ostvarivši nekoliko zapaženih pobjeda (Parmentier, Peer).

Ana Savić godinu je dana starija od Mrdeže, no svojim igrama u 2012. godini s pravom je privukla pažnju na sebe. Naime, nakon tri godine pauze Splićanka se na teniske terene vratila prošle godine u veljači i odmah osvojila četiri uzastopna ITF turnira u Turskoj. Bez renkinga i bez bodova Savić je nanizala 23 pobjede prije nego što je prvi poraz doživjela u četvrtfinalu u Tunisu krajem travnja.

Do kraja sezone osvojila je još tri ITF turnira te je sada na pragu ulaska u Top 200 po prvi u karijeri. Očigledno je da se radi o iznimno talentiranoj tenisačici i još uvijek nije prekasno da njezina karijera doživi još veće dane. Bit će zanimljivo pratiti njezine rezultate u 2013. godini. Nedavno je u kvalifikacijama WTA turnira u Kuala Lumpuru tijesno izgubila od puno renomiranije suparnice Akgul Amanmuradove.

Osim Konjuh, službeno prve juniorke svijeta na ljestvici, Hrvatska ima još nekoliko mladih i perspektivnih tenisačica. 17-godišnja Adrijana Lekaj prošlog je tjedna osvojila svoj prvi ITF turnir u Egiptu, a tek je nedavno "osvanula" na WTA ljestvici. 1995. godine rođene su i Iva Mekovec (506.) te Karla Popović (654.).

Kada svima njima pridodamo i još uvijek mladu Petru Martić, već godinama najbolje rangiranu hrvatsku tenisačicu, koja doduše nikako da izbjegne ozljede, onda je jasno da bi trebala "profitirati" i Fed Cup reprezentacija. Ovako jaka konkurencija, posebno među generacijski bliskim tenisačicama, tjerat će svih njih na dodatni angažman i još veće zalaganje i rad. U igri parova Hrvatska ima odličnu Dariju Jurak, koja bi trebala biti standardna, dok će ostala tri mjesta biti otvorena za borbu.

Na ovim je mladim djevojkama samo da naporno rade, da napreduju u segmentima svoje igre i daju sve od sebe da maksimalno iskoriste svoj potencijal. Ukoliko u tome uspiju, hrvatski ženski tenis brzo će se vratiti na svjetsku "mapu", a sve bi bliža mogla biti i Fed Cup slava...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 21:40
    Samo je konjuh zicer za top 10. Nema greške, ni na terenu ni izvan njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 21:12
    Hrvatski ženski tenis budi se iz višegodišnjeg sna: a kad će muški? Ne nazire se nikakvo buđenje, samo još dublji san.
    Obrisan korisnik
  • nido06.03.2013. u 18:43
    Samo strani kvalitetni treneri i sponzori!!!
    nido
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 18:30
    Želim svima navedenima sreću!, a ivi majoli ako im se približi nesreću :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 18:07
    Donna ce sigurno zablistat u seniorskim vodama...prekvalitetno ju vode da se to ne desi...Konjuh to tek treba potvrdit...Previse je Juniorskih GS pobjednika koji su kasnije postali obični teniski putnici da ju vec sada prekrstimo u preporod HR tenisa. Ja joj zelim svu srecu..
    Obrisan korisnik