Nogomet

Surkis iznenađen i pogođen reakcijom: "Radi se o mogućoj izolaciji hrvatskog nogometa"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 11.03.2013.
Surkis iznenađen i pogođen reakcijom: "Radi se o mogućoj izolaciji hrvatskog nogometa"

Na redovitoj skupštini Hrvatskog nogometnog saveza gostovao je i ukrajinski član Uefe Grigorij Surkis, čije su izjave izazvale reakciju Petra Skansija, zamjenika ministra sporta te je cijeli događaj obilježile ta rasprava...

U zagrebačkom Hiltonu održana je redovita skupština Hrvatskog nogometnog saveza, a priliku za nekoliko riječi, nakon uvodnog govora predsjednika Davora Šukera i najave utakmice sa Srbijom, u ime Uefe dobio je Grigorij Surkis.

Davor Šuker, predsjednik HNS-a: "Sportska 2012. godina donijela je puno toga u nogometnom organizaciji, mnogi će reći da je bila burna, no nažalost okolnosti - posebno gospodarske, označit će put kojim smo išli.

Moram iskoristiti ovu prigodu i zahvaliti se gospodinu Vlatku Markoviću koji je danas svoj mandat u potpunosti zaokružio i postavio visoke standarde za sve nas koji danas djelujemo u nogometnoj organizaciji.

Kao prvo, tijekom svog 12-godišnjeg perioda upravljanja HNS-om, gospodin Vlatko Marković je s A reprezentacijom od mogućih sedam završnica nogometnih prvenstava poveo HNS na tri europska i dva svjetska prvenstva, što predstavlja izuzetnu uspješnost, ali i veliku obavezu i odgovornost kako za mene tako i za sve moje suradnike.

I kao drugo - ta vrsta uspješnosti stvorila je odlične temelje za ukupno stabilno poslovanje Saveza za koji se nadam da ćemo ga povesti na još višu razinu uspješnosti.

I prošla kalendarska godina bila je u znaku nogometa - s plasmanom na završnicu Eura 2012., naša A nogometna reprezentacija osigurala je u izuzetno teškim gospodarskim okolnostima uvjete o kojima mnogi u hrvatskom sportu mogu samo sanjati.

Zato se zahvaljujemo našim reprezentativcima i našem izborniku Igoru Štimcu na postignutim uspjesima u dosadašnjim kvalifikacijama za Brazil 2014., ali ih pozivam da tu rezultatsku zimnicu povećaju u sljedećoj utakmici u Zagrebu protiv reprezentacije Srbije.

Danas ćemo poslušati rezultate financijskog poslovanja, ali za nas kao nogometnu kuću najbitniji su rezultatski svih uzrasta kojih i u prošloj godini nije nedostajalo, a posebno smo ponosni domaćinstvom Uefa Futsal Eura 2012. koje se u veljači odigralo u Zagrebu i Splitu.

Puno se govori i piše o našem sportu koji je upravo zahvaljujući medijima i interesu ukupne, a ne samo nogometne javnosti, postao ovako velikim kao što je danas.

Koristim ovu prigodu da sve vas koji ste danas u nogometnoj organizaciji i posebno sve vas predstavnike medija pozovem da nam pomognete u organizaciji jedne od najzahtjevnijih kvalifikacijskih utakmica - ove koja slijedi u Maksimiru, da istu vratimo u sportske okvire.

Jedini interes Nogometnog saveza je onaj interes koji želimo ostvariti na nogometnom terenu, jedino što želimo je imati navijače na tribini koji će vjerno navijati za svoju reprezentaciju bez obzira na protivnika.

Nosio sam hrvatsku zastavu na svojim leđima nakon najvećih pobjeda i postignutih golova za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, no vjerujte sve činim da u okviru fair-playa i respekta - utakmica koju igramo bude prilika za ovu generaciju da jednako tako našu zemlju i sve njene građane razveseli sjajnim sportskim rezultatom.

Kao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza uvjeren sam da će svi koji će biti na stadionu Maksimir dati punu podršku svojoj reprezentaciji, no molim sve da bez obzira na tragične događaje u Domovinskom ratu, na naše teške i velike žrtve - da se zajedno uzdignemo i pokažemo respekt prema sportskom protivniku.

Pokažimo zajedništvo i dostojanstvo, što očekujem prije svega od svih uposlenika i djelatnika u nogometu, vas nogometnih dužnosnika, svih službenih osoba, a posebno nogometašica i nogometaša svih uzrasta.

Svojim ponašanjem moramo vratiti dostojanstvo i ugled našem sportu koji su ozbiljno narušeni proteklih godina.

Stoga upravo vas - članove Skupštine i Izvršnog odbora HNS-a - molim, ali i obavezujem da činite sve na afirmaciji našeg sporta, da zaboravimo sve nesuglasice i da zajedno krenemo ka novim uspjesima kojih nije nedostajalo, ali je nedostajalo ljudske korektnosti i ljubavi bez koje naš nogomet ne može dalje.

Hvala vam na dosadašnjem povjerenju i molim vas da svojim aktivnim djelovanjem u nogometnoj organizaciji stvarate sve uvjete u natjecanjima na svim razinama - kako bi mogli našoj djeci i dalje biti uzori i kako bi zajedno s Vladom Republike Hrvatske i svim gradovima krenuli ka boljoj i uređenijoj infrastrukturi i boljoj i uređenijoj nogometnoj organizaciji."

"Nogomet više nije samo fenomen. Kao društvena pojava, on privlači pažnju svih slojeva društva bez iznimaka. Takva pozornost nas obavezuje - svi mi koji sudjelujemo u ovom procesu, od igrača preko sudaca do dužnosnika, moramo biti u skladu sa svojim novim ulogama jer upravo o nama ovisi s kakvim emocijama gledatelj dolazi na tribine i odlazi sa stadiona.Pretpostavljam da je suvišno uvjeravati ovaj skup u to - hrvatski nogomet stekao je izniman ugled diljem svijeta tijekom proteklih sto godina i danas također stoji na početku jednog novog razdoblja".

"Jako se dobro sjećam vaše velike reprezentacije koja je 1998. osvojila svjetsku broncu - to je bila sjajna momčad koja je u izvanrednoj borbi pobijedila moju ukrajinsku reprezentaciju. Vaši poznati igrači ostavili su prepoznatljiv trag - Bernard Vukas, Zlatko Čajkovski, Branko Zebec igrali su za europsku reprezentaciju: Jerković i Šuker bili su najbolji strijelci SP-ova, dok su Robert Prosinečki i Zvonimir Boban bili najbolji igrači juniorskog SP-a 1987. godine. Njihovi nasljednici ulažu puno truda kako bi nastavili tim putem i ide im odlično. Vaša zemlja spada među one koji obiluju nogogometnim talentima - od Srne, Kranjčara preko Modrića, Mandžukića do Vide, Rakitića i mnogih drugih. Nije slučajno da je Hrvatska posljednjih godina sudjelovala na prestižnim nogometnim natjecanjima. U analima hrvatskog nogometa ostalo je puno trenutaka s kojim se može ponositi".

"No, brižno čuvajući tradicije Miroslava Blaževića i Vlatka Markovića, Zvonimira Bobana, Davora Šukera i Alena Bokšića, mora primjerenije reagirati na strane predmete koji se unose na stadione. Nemogućnost upravljanja situacijom dosegnula je kritičnu točku zbog čega je Platini uputio apel hrvatskoj Vladi. Postoji realna mogućnost udaljavanja vašeg Saveza iz natjecanja koja se odvijaju pod okriljem Uefe i Fife".

"Te Platinijeve riječi nisu bile slučajno upućene izvršnoj vlasti - Uefa vjeruje kako upravo oni moraju pokazati netolerantnost prema bilo kakvom obliku vandalizma. Samo u tom slučaju možemo očekivati da ostali gledatelji pomognu hrvatskoj Vladi u istjerivanju huligana sa stadiona. Uefa je voljna pružiti punu pomoć u rješavanju svih problema. Moja se misija sastoji u tomu da se između HNS-a i središnje vlasti uspostavi potpuna komunikacija kako bi se sproveo akcijski plan Uefe. Njegova se bit sastoji u tomu da se u najkraćem roku donese odluka o stvaranju radne skupine koja bi stvorila zakonski okvir i povukla administrativne poteze za poboljšavanje infrastrukture i funkcioniranje stadiona. Takav pristup usavršavanju pravne podloge pomoći će suzbijanju nasilja na stadionima".

"Vaši susjedi Srbi imali su sličan problem na stadionima i dobar su primjer kako se krenulo u rješavanje problema; susreo sam se tamošnjim rukovodstvom i bio sam ugodno iznenađen poslovnim ozračjem naših pregovora. Tijekom okruglog stola koji je vodio predsjednik Vlade, okružen ministrima, koji moraju voditi ovu bitku. Uefa je zadovoljna dijalogom sa službenim Beogradom; očekujemo i od hrvatske Vlade sličan pristup kako bi se probleim riješio. Bilo bi logično suprostaviti se tom zlu zajedničkim snagama. Vrlo je vjerojatno kako će dodatni poticaj uzajamnoj suradnji poslužiti suradnja vaše zemlje za Euro 2020. Poznata je želja HNS-a da se i zgradi novi stadion koji bi mogao ugostiti utakmice takvog natjecanja. Uvjerevam vas kako ovaj cilj zaista zaslužuje da se što prije riješite loših navika. U ime Uefe izražavam nadu u zajednički rad", poručio je Ukrajinac.

Nogometnom je dužnosniku na to odgovorio Petar Skansi pomoćnik ministra sporta Željka Jovanovića, koji je, kaže, "ponukan na dulji odgovor".

"Vratio bih se na trenutak na vašu izbornu skupštinu u hotelu Westin na kojoj je zaključak bio da je pomoćnik ministra Skansi došao izraziti zahvalnost HNS-u što je na tako uzoran način predstavljao u prošlosti i sadašnjosti hrvatski sport. To je istina, no dodao bih i da očekujemo od perjanice hrvatskog sporta da ubuduće bude uzor svim ostalim Savezima. Najtoplije vam želim da to ostvarite".

"Nisam imao namjere dulje govoriti, no ponukan govorom Surkisa primoran sam dulje odgovoriti. Nisam očekivao da će ova Skupština biti u znaku polemika jer u ovom trenutku polemike nisu potrebne već je potrebno zajedništvo, zbog čega mi se dopao konstruktivan govor predsjednika Šukera, posebno s obzirom na ono što nam predstoji sljedeći tjedan".

"Da ne bih govorio u svoje ime, bit ću slobodan pročitati vam pismo koje je poslano gospodinu Platiniju kao odgovor na pismo koje je poslao premijeru Milanoviću. U odgovoru smo naveli činjenice i ono što je ovdje predstavljeno kao vrhunski doseg NS Srbije i njihovih dužnosnika, mi smo to već debelo ostvarili. Zato bih volio da HNS da podršku Vladu, a ne da je proziva, jer ukoliko netko nije upoznat s činjenicima, sada ću ga upoznati".

Zdravko Mamić, član Izvršnog odbora HNS-a: "Svojim dolaskom je gospodin Surkis pokazao koliko je Uefi stalo do svoje djece. konkretno do HNS-a. I doista uoči jednog po mnogo čemu posebnog ogleda, došao je pozdraviti svoje dvije članice kako bi ih upozoraio na sve ono što se u proteklom razdoblju dogodilo da ne bi bilo dobro da se dogodi i na toj utakmici. To se zove prevencija, to se zove odgovornost. Donio nam je informaciju da se Euro 2020. igra u 13 gradova što je prigoda i nama - oni su tu, pomoći će u svemu, pa i u tomu. Bio bi nemali zločin kada bismo tu priliku propustili. Mi imamo uvjete, gospodine doministre, da budemo suorganizatori jedne od takvih najvećih manifestacija - stadion Maksimir može biti domaćin takvog natjecanja čak i bez dodatnih uljepšavanja. Kakva bi to bila promocija za hrvatski sport i hrvatsku državu?"

"Siguran sam da ovo pismo nije napisao premijer Milanović, ali će se s vremenom pokazati tko ga je napisao i da će se od njega premijer ograditi. Pratim ga i ne vjerujem da bi napravio takav diplomatski gaf. Nemoguće je da takvom gostu poput Uefe koji je toliko puta pokazao ljubav prema Hrvatskoj napravimo takav diplomatski gaf. Sve do sada bilo je prijateljsko, bratsko djelovanje, jedno zajedništvo, davanje vjetra u leđa hrvatskom nogometu i hrvatskoj državi. Samo zato gospodine doministre, ništa osobno, zar je moguće da zato što su ljudi u predvečerje susreta visokog rizika upozorili na loše strane u hrvatskom nogometu, a da, one se događaju, a ja mogu reći da nogometni klub Dinamo je kažnjen 86 puta od organa Uefe otkad igra europske utakmice. Zar je to laž? To je istina. Nisam znao da je to tema, pa nisam donio kompletnu dokumentaciju; kažnjen je izbacivanjem jednu godinu iz Europe; kažnjen je nekoliko utakmica bez gledatelja, kažnjen je preko milijun eura. Znamo da je drugi od dva najveća hrvatska kluba Hajduk također izbačen iz Europe; da je bio kažnjen utakmicama bez gledatelja, također je dobio niz kazni. I HNS je platio preko milijun eura kazni. Gdje je problem? Pa tko je to napravio? Naši navijači, naši neposobni organizatori, to se dogodilo u našoj državi. Slažem se sa Skansijem da u cijeloj Europi ima problema, i mi se tu možemo malo braniti, ali to nas ne opravdava - mi moramo pokazati da možemo riješiti svoje probleme, a ne da govorimo kako i drugi imaju problemi".

"Gospodine Surkis, na početku razgovora u govoru predsjednika Šukera osvrnuo se i zahvalio na radu predsjednika Markovića čime je dao pohvalu i svim ljudima koji su stvarali hrvatski nogomet. Slušali smo o svim tim ljudima koji su stvarali hrvatski nogomet - zašto smo ga smijenili? Zato što smo ušli u ralje politike. Zato što je ova vlast htjela maknuti rukovodstvo HNS-a, uključujući mene iz Dinama, iako se radi o dvije institucije koje nisu samo među najboljim sportskim već uopće institucijama u zemlji. Mi smo u klubu iskazali rijetko viđene pozitivne pokazatelje, kao što će i danas HNS pokazati i financijske i sportske i infrastrukturne impresivne rezultate, a upravo su to dvije najproganjanije institucije u Hrvatskoj".

"Ispričavam se što ste u pismu premijera Milanovića dobili takav odgovor od kojeg se ja kao član ove Skupštine ograđujem. Sami ste govorili kako je u nekoliko navrata predsjednik Platini razgovarao s predstavnicima hrvatske vlasti, kao i da nekoliko puta namjerno nije bio primljen i ja vas samo molim da ne ostavite svoju nogometnu obitelj na cjedilu. Na pravom ste tragu, niti jedna vlast nije vječna - Hrvatski nogometni savez i hrvatski nogomet su vječni. Ako ste kod nas doživjeli nerazumijevanje ili bilo kakav otpor suradnji što je neupitno jer suradnja nema alternetive, veselim se vašem susretu s premijerom, ali činjenica je da smo od strane najviših dužnosnika ove države, na čelu s predsjednikom Josipovićem i ministrom Jovanićevom proganjani kao u najgora vremena koja ste i vi nažalost prošli na prostoru gdje živite. Vi to jako dobro razumijete i zato molim vas prenesite svojim suradnicima iz Uefe da ih itekako poštujemo i volimo; hrvatska je nogometna velesila, hrvatski navijači i igrači su ponos Hrvatske. Mi imamo problem s marginalnim navijačkim grupama kakve imaju sve države, a mi imamo problem i s aktualnom politikom. Oni žele maknuti sve ljude koji su stvarali hrvatski nogomet i žele postaviti svoje ljude. Molim vas, ne ostavljajte HNS na cjedilu. Ovdje ima dovoljno časnih ljudi koji će provoditi zajedničku suradnju i nećemo vas osramotiti. Nemojte zbog ponašanja pojedinaca iz naše vlaste nas ostaviti na cjedilu, mi vas volimo i poštujemo".

"Mjerodavna tijela Republike Hrvatske odavno su prepoznala važnost aktivne borbe protiv nasilja u sportu, nasilja na sportskim igralištima te svakog oblika diskriminacije. Upravo iz tog razloga predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstva pravosuđa (MP) održali su nekoliko sastanaka, koji su rezultirali vrlo konkretnim mjerama i zaključcima, pri čemu posebice ističemo osnivanje Nacionalnoga tijela za borbu protiv nasilja u sportu. U rad Nacionalnog tijela za borbu protiv nasilja u sportu uključeni su visoki predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) koji imaju zadatak poduzeti sve raspoložive mjere s ciljem suzbijanja svih oblika nasilja i diskriminacije na sportskim borilištima. Radom Nacionalnog tijela koordinira zamjenik ravnatelja policije. Jednako tako, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, uputilo je dopis Hrvatskom nogometnom savezu iz kojeg je razvidno kako je postupak licenciranja nogometnih klubova bio jasno propisan još 2004. godine, no godinama se nije u potpunosti poštovao, iako je HNS, kao krovno tijelo hrvatskog nogometa i tijelo koje izdaje licence, na to bio više puta upozoren od strane MUP-a. Iz tog su razloga MZOS i MUP ovoga mjeseca dopisom upozorili Hrvatski nogometni savez kako svi tražitelji licenci imaju obvezu ispuniti dogovorene kriterije, najkasnije do početka nogometne sezone 2014/2015., Drugim riječima, svi koji traže licence moraju biti svjesni činjenice da će licencu dobiti uvjetno sve dok u potpunosti ne zadovolje kriterije. Onima koji se ne budu pridržavali propisane dinamike za opremanje stadiona, licence se neće izdavati za sljedeće natjecateljske sezone. Uvid u pravo stanje objekata obavit će nadležna tijela policijskih uprava. Navedenim dopisom tražiteljirna je dat postupni rok za zadovoljavanje pojedinih kriterija i to na sljedeći način:
- do srpnja 2013. svi stadioni na kojima se odigravaju utakmice I. Hrvatske nogometne lige moraju imati kontrolnu prostoriju, a svi klubovi moraju imenovati povjerenika za sigurnost do zimske stanke nogometne sezone 2013./2014. (prosinac 2013. - veljača 2014.)
- svi stadioni na kojima se odigravaju utakmice I. Hrvatske nogometne lige moraju biti opremljeni sustavom video nadzora
- do mjeseca srpnja 2014. godine svi stadioni na kojima se odigravaju utakmice I. Hrvatske nogometne lige moraju biti opremljeni uređajem za kontrolu i brojanje ulaznica.
Valja istaknuti kako je izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima omogućeno da sudovi izriču zaštitnu mjeru zabrane prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima u zemlji i inozemstvu počiniteljima za koje postoje saznanja o ranijim protupravnim ponašanjima na sportskim natjecanjima, što je rijedak slučaj u praksi sudova drugih europskih zemalja. Takoder, kontinuirano se provodi međunarodna razmjena osobnih podataka rizitnih navijača, kao i angažiranje policijskih službenika, u sklopu medunarodne policijske suradnje, prilikom osiguranja nogometnih utakmica u okviru FIFA i UEFA natjecanja. Vlada Republike Hrvatske i dalje ce inzistirati na provedbi zakona jer je to jedini način prevencije nasilja, huliganima i svih nepravilnosti. Iz tog nam je razloga potpuno neprihvatljiv stav Hrvatskog nogometnog saveza koji svoju odgovornost za nerješavanje problema pokušava prebaciti na Vladu Republike Hrvatske, a pogotovo u svijetlu gore navedenih činjenica vezanih uz postupak licenciranja i sigurnosne uvjete na stadionima koje je dužan osigurati organizator utakmice, odnosno vlasnik stadiona. Dogovoreno je i da svako od triju uključenih ministarstava poduzme akcije, u okviru svoje nadležnosti. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta aktivno je uključeno u rješavanje ovoga problema, te je izradilo Akcijski plan za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih po kojem i postupa, a ostala ministarstva takoder su odlučna u provedbi mjera i akcija iz svoje nadležnosti. Vlada Republike Hrvatske, osnivanjem Nacionalnog tijela za borbu protiv nasilja u sportu, sastavljenog od svih relevantnih dionica, pokazala je odlučnost i jasan stav te je stvorila uvjete za bolju koordinaciju aktivnosti s ciljem sprečavanja nereda. Iz svega navedenog neosporno je da Vlada Republike Hrvatske ulaže ogrormne napore kako bi ovaj problem iskorijenila i svela na najmanju moguću mjeru te je po ovom pitanju zauzela jasan i odlučan stav. Naše je mišljenje, a sigurni smo kako nije usamljeno, kako sigurnosna situacija u Republici Hrvatskoj nije lošija niti vise zabrinjavajuća od ostatka Europe, koja se također susreće s rasnom diskriminacijom, neredima koji često završavaju s najtežim oblikom nasilja. Fenomen ekspanzije nereda i nasilja na nogometnim utakmicama počesto je povezan s problematikom koja nema dodirnih točaka sa sportom. To ne znači da nismo svjesni problema i da ga ignoriramo, ali se nikako ne možemo složiti s njegovim potenciranjem u Vašem pismu, pogotovo u svjetlu kladioničarskih i korupcijskih afera koje ovih dana potresaju samu UEFA-u. Također, smatramo neprimjerenim tezu kako isključivo o Vladi Republike Hrvatske ovisi sudbina hrvatskog nogometa jer organizator natjecanja nije Vlada Republike Hrvatske već Hrvatski nogometni savez i Udruga profesionalnih klubova Prve Hrvatske nogometne lige koji su dobili jasne upute vezane uz primjenu postupka licenciranja nogometnih klubova, a koji će uvelike pomoći Ministarstvu unutarnjih poslova prilikom primjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Zaključno, ovakav način obraćanja putem otvorenog pisma predsjedniku Vlade Republike Hrvatske smatrarno diplomatski neprimjerenim, ali svejedno smo uvjereni i očekujemo kako će sve uključene strane poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem da nadolazeća utakmica između reprezentacija Republike Hrvatske i Republike Srbije prođe bez incidenata kako bismo u budućnosti eliminirali bezrazložna prozivanja nadležnih tijela Vlade Republike Hrvatske.

No, niti Surkis nije ostao bez odgovora, a nije skrivao svoje iznenađenje reakcijom na koju je naišao. Pritom je naglasio kako hrvatskom nogometu prijete vrlo oštre sankcije ukoliko UEFA ne bude zadovoljna učinjenim.

"Da kažem da sam iznenađen malo bih rekao. Nadao sam se da ću govoriti o dijalogu i postići dijalog s Vladom. Nisam očekivao da ćemo na ovoj Skupštini čuti o tomu da predsjednik Vlade smatra otvoreno pismo upućeno hrvatskoj Vladi nediplomatičnim".

"Posebno s obzirom na sve što se dogodilo u proteklom razdoblju, kao kada je prije dvije godine predsjednik Platini razgovarao s vašim predsjednikom i izvršnom vlasti o sprječavanju nereda. U situaciji kada ima toliko nereda na hrvatskim stadionima i vandalizma, govoriti da pismo predsjednika Uefe nije diplomatsko i da Vlada prebacuje te probleme dalje nije u redu. Ako se takvi neredi i dalje budu događali na stadionima, postavit će se pitanje o privremenom isključivanju hrvatskih momčadi iz natjecanja pod pokroviteljstvom Fife i Uefe što znači da hrvatski klubovi i reprezentacije neće moći sudjelovati niti u prijateljskim utakmicama".

"Radi se o mogućoj izolaciji hrvatskog nogometa. Reći ću da sam duboko iznenađen i pogođen ovime što sam čuo. Mislim da je gospodin Platini sam u stanju adekvatno odgovoriti na ovaj dopis Vlade i mislim da ova izjava predsjednika Vlade u situaciji kada se radi o realizaciji akcijskog plana i kada se želi postići dijalog posve nelogična. Prošle godine održan je kongres Fife u Budimpešti. U svom pozdravnom govoru predsjednik Orban rekao je sljedeće riječi: Vlast za nogomet može biti kao blagoslov i može biti kao prokletstvo. U ovim riječima je duboki smisao. Ne bih htio da ove riječi zvuče kao zastrašivanje. U Sofiji će predstavnici Izvršnog odbora detaljno analizirati posjete kako Hrvatskoj tako i Srbiji".

Petar Skansi dodatni je komentar ponudio tek po završetku skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, s obzirom da na licu mjesta nije dobio priliku za novi odgovor.

"Nisam stranački opredijeljen, ali Zdravko Mamić jest i on je to na skupštini pokazao. Očigledno je da tamo vlada jednoumlje, s obzirom da mu se nitko nije usprotivio, a njegov je zaključak da treba čekati kraj mandata sadašnje Vlade te da će stanje postati bolje kada njegova stranka dođe na vlast", rekao je Skansi.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 13:05
    Stvar je u tome da mafijaš iz Uefe(osuđen) priča o nekom huliganizmu u zemlji di nitko ne gleda svoje prventstvo. Dinamo izvozi igrače ?! Misliš Mamić !? E o tome treba govorit Uefa, o močvari našeg nogometa. Ali vrana,vrani oči ne kopa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2013. u 15:46
    UEFA je potpuno u pravu. Vidim da mnogi ovdje zaboravljaju raznorazna sramoćenja Hrvatske od strane huligana što u van granica Hrvatske što kod kuće. To što UEFA ima svoje vlastite afere ne znači da mi nemamo problem sa huliganstvom. Najlakše je na svijetu posvađat se sa svima, samo neznam kakve... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2013. u 08:45
    To ti je sve lud(Sukris)...zbunjen(Skansi)....(ne)normalan(Mamic)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2013. u 08:36
    Mafijaš iz Ukrajine, kojeg je poslao predsjednik mafije UEFE Platini, čudi se mafijašima iz Vlade što ga ne doživljavaju. Onda dođe glavni mafijaš iz HNS-a Mamić, pravi se blesav jer je kao sve u redu u HNS-u i moli mafijaša iz Ukrajine da poruči mafiji u UEFI da ne doživljavaju mafijaše iz Vlade... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2013. u 23:57
    huliganizam na praznim stadionima???? jedini problem hrvatskog nogometa su mafija, hns, mito i korupcija.
    Obrisan korisnik