Nogomet

Chelsea po preokret na Stamford Bridgeu; Inter, Stuttgart i Zenit traže Arsenalov recept

Josip Tolić • četvrtak, 14.03.2013.
Chelsea po preokret na Stamford Bridgeu; Inter, Stuttgart i Zenit traže Arsenalov recept
Foto: EPA

Večeras se igraju uzvratni susreti osmine finala Europske lige. U pet od osam dvoboja jedna od momčadi nije stekla prednost veću od jednog pogotka, a mirni mogu biti samo Tottenham i Lazio.

Uzbudljiv tjedan nadmetanja klubova u Uefinim natjecanjima kompletirat će se uzvratnim susretima osmine finala Europske lige. Fenerbahçe će pred svojim navijačima pokušati zaustaviti sjajnu sezonu Viktorije Plzeň u ovom natjecanju i oplemeniti minimalnu pobjedu iz Češke (0:1).

Jednaku prednost, ali i mnogo teži zadatak očekuje Benficu na gostovanju kod Bordeauxa, dok će pogodaka sigurno biti na St. James' Parku te u Kazanu, gdje Newcastle odnosno Rubin traže domaću pobjedu protiv Anžija odnosno Levantea.

Utakmice dana

Najveće zanimanje javnosti svakako će ponuditi ogled Chelseaja i Steaue na Stamford Bridgeu, ponajprije zbog toga što europski je prvak iz ogleda u Bukureštu donio negativan rezultat (1:0). "Bit će zaista teško, ali imam momčad koja voli igrati nogomet. Naravno, vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo to moći učiniti, ali uvijek pokušavamo pobjeđivati", rekao je trener rumunjske momčadi Laurenţiu Reghecampf.

S druge strane, trener Bluesa Rafael Benítez najavljuje kako će njegovi izabranici riješiti okršaj u 90 minuta. "Nismo vježbali jedanaesterce, sigurni smo da se oni neće raspucavati. Znali smo da će prva utakmica biti teška, poštujemo Steauu jer znamo da je dobra momčad", izjavio je Španjolac.

Hrvati u akciji

Uoči prvog ogleda Tottenhama i Intera u Londonu ovaj se dvoboj osmine finala najavljivao kao šlager ove faze natjecanja Europske lige, no na kraju je ispao kao najjednosmjerniji od svih osam ogleda. Pobjeda Spursa od 3:0 na White Hart Laneu jamči ne previše uzbudljivu i napetu utakmicu - osim ako Inter ne krene putem kakvim je, primjerice, Arsenal pošao u ogledu protiv Bayerna.

Čast Nerazzurra branit će i Mateo Kovačić, jedini preostali hrvatski igrač u najmasovnijem europskom nogometnom natjecanju. Interu ne ide dobro i u nizu je od dva uzastopna poraza, što zna i trener Andrea Stramaccioni. "Stvari ne idu dobrim putem, nema smisla poricati to. Na meni je, kao treneru, naći pravi put kako bih vratio samopouzdanje mojim igračima, čini se kako su ga izgubili." Susret će suditi hrvatska šestorka na čelu s Ivanom Bebekom.

Favorit dana

S obzirom da je ostvario najuvjerljiviju gostujuću pobjedu (0:2) te jedini, uz Fenerbahçe, uopće slavio na strani, Lazio protiv Stuttgarta na Olimpicu sigurno ulazi kao favorit za prolazak u četvrtfinale. Trener Vladimir Petković podvlači kako ne smije biti opuštanja.

"Ne smijemo misliti o utakmici u Stuttgartu. Moramo igrati na pobjedu jer je ogled Barcelone i Milana pokazao kako pobjeda 2:0 ne osigurava prolazak dalje", rekao je bosanskohercegovački stručnjak.

Potencijalna iznenađenja

Unatoč porazu u Baselu (2:0) i crvenom kartonu, san Zenita o prolasku među posljednjih osam momčadi još je uvijek živ zbog činjenice da igraju na domaćem terenu. "Što prije zabijemo, to bolje iako je našoj situaciji važno ne izgubiti ravnotežu između napada i obrane. Možemo zabiti dvaput, važno je da ne damo Baselu više prilika", najavio je trener ruske momčadi Luciano Spalletti, dok njegov kolega na suprotnoj strani upozorava da još ništa nije gotovo.

"Ako prođemo u četvrtfinale, bit će to izniman doseg. Pokušat ćemo igrati onako kako smo igrali u prvoj utakmici. Rekao bih da su šanse 50:50", smatra Murat Yakin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido14.03.2013. u 14:23
    Ajmo Steaua!!! :-)))
    nido