Rukomet

Službeno: Ivica Obrvan izbornik makedonske rukometne reprezentacije

Damir Žbulj • petak, 15.03.2013.
Službeno: Ivica Obrvan izbornik makedonske rukometne reprezentacije
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski rukometni stručnjak Ivica Obrvan krenuo je putem Line Červara te je svoj novi angažman pronašao u Makedoniji. I dok je Lino sa skopskim Metalurgom pobjedom u Minsku napravio velik korak prema četvrtfinalu Lige prvaka, Linci je preuzeo dužnost izbornika makedonske rukometne reprezentacije...

Krajem siječnja makedonska rukometna reprezentacija ostala je bez izbornika, nakon što je Zvonko Šundovski podnio ostavku, a potraga za novim trajala je sve do sredine ožujka, kada je izvršni odbor njihova Saveza, na čelu s novim predsjednikom Živkom Mukaetovim donio odluku.

Iako je u ozbiljnim kombinacijama bio i Lino Červar, koji je krajem prošle godine i dobio makedonsko državljanstvo i koji dobar posao radi s Metalurgom, vodstvo tamošnjeg saveza odlučilo je priliku na klupi nacionalne selekcije dati drugom hrvatskom rukometnom stručnjaku, Ivici Obrvanu.

Obrvan je u veljači 2011. godine postao trenerom CO Zagreba, no, iako je s klubom izborio četvrtfinale Lige prvaka, nakon poraza u polufinalu regionalne SEHA lige od Vardara u travnju prošle godine na njegovo mjesto došao je Slavko Goluža. Linci je u međuvremenu imao kratku avanturu u Kataru, a mjesto izbornika makedonske reprezentacije sigurno je i za njega velik izazov, ali i priznanje njegovom trenerskom radu.

Kao igrač Obrvan je sa Zagrebašima bio europski prvak, dok je kao hrvatski reprezentativac osvojio broncu na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. godine. U Metkoviću je na prijelazu stoljeća kao trener i igrač sa sjajnom generacijom ostvario vrhunske rezultate, osvojio Kup EHF-a, a bez naslova prvaka Hrvatske 2002. godine S Metkovcima ostao je administrativnom odlukom HRS-a.

Makedonska reprezentacije od svoje nezavisnosti nije ostvarila neke zapažene uspjehe na svjetskoj rukometnoj sceni, osim bljeska na Europskom rukometnom prvenstvu u Srbiji prošle godine, kada su natjecanje završili peti. Posljednje Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj zaključili su na 14. poziciji, što je bio i razlog odlaska prošlog izbornika, a najbolji plasman ostvarili su u Hrvatskoj 2009. godine kada su završili na 11. mjestu.

Obrvan na raspolaganju ima solidne igrače, od kojih je naravno prva zvijezda, najefikasniji i njihov najbolji igrač Kiro Lazarov, bivši Zagrebaš, a trenutno suigrač Baliću i Gojunu u Atletico Madridu. Većina reprezentativaca nalazi mu se u dva najbolja makedonska kluba, ili u Metalurgu kod Line Červara ili u Vardaru kod Veselina Vujovića te će i s njima zasigurno morati dobro surađivati.

"U ovo nezgodno vrijeme, usred kvalifikacija i prije utakmica sa Španjolskom, odabrali smo novog izbornika. Zahvaljujemo se svima kandidatima koji su ispunili uvjete, ali smatramo da će Obrvan na najbolji mogući način odgovoriti ovom izazovu," poručili su iz Makedonskog rukometnog saveza, a prenose tamošnji mediji.

Makedonija se za odlazak na Euro u Danskoj nalazi u kvalifikacijskoj skupini 1, zajedno sa Španjolcima, Portugalcima i Švicarcima. Trenutno se nakon dvije utakmice nalaze na drugoj poziciji s dva osvojena boda, nakon domaće pobjede nad Švicarskom, ali i iznenađujućeg poraza u Portugalu.

Početkom travnja, u razmaku od samo nekoliko dana, očekuju ih dva okršaja sa svjetskim prvakom Španjolskom, gdje će se Obrvan imati prilike predstaviti makedonskoj publici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 21:21
    Samo 7 razlike izgubili od Portugala. U uzvratu ocekujemo 31:24. Protiv Spanjolske 29:28, i Svicarska 25:30 (ovde smo gosti). U Gvadalahari moze i da izgubimo! Znam da to mogu Obrvan i momci. Obrvane i Makedonijo so sreca!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 16:48
    Čeka ga vraški težak posao plasmana na EP,jer ima dvije utakmice sa Španjolcima i čeka ga Portugal kući !Od Portugala su izgubili u gostima sa velikom razlikom mislim da je bilo više od 5 razlike za Portugalce!!
    Obrisan korisnik
  • narada10815.03.2013. u 16:10
    To je loša vijest za ljubitelje hrvatskog rukometa, ako ti najbolji trener ne radi u zemlji. Jer ako već u Zagrebu nije uspio (čitaj: nije smio uspjeti), onda je barem bio potreban u našoj muškoj repki (čak i kod zenske repke, jer tu bilo svakakvih primjedbi na Canjugin rad). Treba nama neka vrsta... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 15:38
    A to je tako u nas Hrvata, više nas cijene vani nego kod kuće. Sretno Obrvane !
    Obrisan korisnik