Rukomet

Fantastični Alilović stao na put Ademar Leonu, berlinske Lisice zapaprile Baliću i društvu

Zvonka Keliš • nedjelja, 17.03.2013.
Fantastični Alilović stao na put Ademar Leonu, berlinske Lisice zapaprile Baliću i društvu
Foto: EPA

Zanimljivo je bilo ove nedjelje na europskim rukometnim terenima, naime, momčad Ademar Leona na svom je terenu dobrano namučila rukometaše mađarskog Veszprema koji se zahvaljujući odličnom Aliloviću kući vraćaju s prednošću od tri pogotka. Uzbudljivo je bilo i u Madridu gdje su se Balić i društvo suprotstavili Lisicama Špoljariću i Ninčeviću u ogledu koji je završio bez pobjednika. Španjolski je prvak, Barcelona rutinski odradila posao kod Bjerringbro-Silkeborga te kod kuće samo treba potvrditi svoje mjesto u četvrtfinalu Lige prvaka.

Bjerringbro - Silkeborg - Barcelona Intersport 26:32 (12:15)

Katalonski div odlično je nastavio svoj put u natjecanju za prvaka Europe. U svom prvom ogledu osmine finala, na gostovanju od danskog Silkeborga, španjolski je prvak pokazao što sve zna i umije te je rutinski upisao pobjedu sa šest pogodaka razlike. Pred uzvrat koji slijedi u Blaugrani za tjedan dana Barca je dobro zakoračila u daljnju fazu natjecanja te je pred svojim navijačima samo treba potvrditi.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Dobro se domaćin nosio s gostima tijekom gotovo cijelog prvoga dijela te je uvodnim minutama ogleda nakon izjednačenja 5:5 uspio osigurati i minimalno vodstvo 7:6. Međutim, Barca tada polako, ali sigurno počinje pokazivati što sve zna i umije te prelazi u vodstvo. No, ni tada se domaća momčad nije predala, uspjela je ponovno poravnati rezultat da bi ipak posustala kod 12:12 kada Jesper Nöddesbo s dva uzastopna pogotka te Dani Sarmiento s jednim postavljaju gostujuće vodstvo 15:12.

Vrlo dobro su momci Carstena Albrektsena otvorili i nastavaka utakmice, naime, predvođeni Nikolajem Oris Nielsenom sustižu svog suparnika na samo minus jedan (16:17). Gostujuća se momčad tada u potpunosti budi te odličnim izdanjem Sjarheja Rutenke osigurava 21:17. Razbudio se tada i vratar Danijel Šarić koji na vrijeme pomaže svojim suigračima za odvajanje na 24:18 te konačnih 32:26.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Eduardo Gurbindo, Raul Entrerrios, Sjarhej Rutenka i Jesper Nöddesbo s po pet postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Bjerringbro-Silkeborga bio Chris Jörgensen sa šest golova.

Reale Ademar Leon - MKB Veszprem 20:23 (8:11)

Iako je bio na tragu iznenađenja i pravog malog uspjeha, treći španjolski predstavnik u Ligi prvaka nije uspio na svom terenu svladati ove sezone itekako uspješni Veszprem. Dobro su se Španjolci držali praktički cijeli ogled, no naišli su na sjajnog Laszla Nagyja, odlično raspoloženog Moorcheganija Jamalija te fantastičnog hrvatskog vratara Mirka Alilovića i tu je priči bio kraj. Mađari se stoga kući vraćaju s prednošću od tri pogotka te pred domaćom publikom trebaju samo potvrditi svoj prolaz dalje u četvrtinu finala natjecanja za prvaka Europe.

Oba trenera zadovoljna svojim momcima

"Sretan sam zbog ostvarene pobjede, naša je obrana i realizacija u napadu bila u redu, no imali smo ipak dosta nepotrebnih pogrešaka. Veseli me, pak, posljednjih deset minuta igre svoje ekipe te činjenica da smo uspjeli izjednačenje pretvoriti u slavlje", izjavio je netom nakon dvoboja u Leonu gostujući trener Antonio Carlos Ortega, dok je trener domaćina Manuel Cadenas kazao: "Borili smo se do posljednjeg trenutka susreta i na tome čestitam svojoj ekipi. Ovo je bila naša najbolje odigrana obrana ove sezone, no susreli smo se s ekipom koja je u tom istom segmentu igre bila još i bolja."

Na samome startu bivši član Barcelone, Laszlo Nagy, pokazao je što mu je na umu u ovo nedjeljno poslije podne te je tako s dva pogotka otvorio ogled nakon čega su se čvrste obrane na obje strane potrudile za mali broj pogodaka u prvome dijelu prvoga poluvremena. Potom, nakon gostujućih 6:4, Ademar je uspio osigurati i poravnanje rezultata (7:7) što je, pak, primoralo trenera mađarske momčadi na minutu predaha. Dobro je Antonio Carlos Ortega tada posložio svoje momke koji serijom 4-1 postavljaju 11:8, rezultat s kojim se odlazi na predah.

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u drugome poluvremenu u kojem se domaća momčad uporno trudi uhvatiti priključak pa tako nakon zaostatka od dva gola (12:14, 13:15) uspijeva izboriti novo izjednačenje 17:17. Međutim, Mađari tada uz pomoć Nagyja i Jamalija ponovno vraćaju svoje vodstvo koje čuvaju do samoga kraja dvoboja. Na koncu, Veszprem se kući vraća sa slavljem 23:20.

Odličan je kod Veszprema bio Laszlo Nagy sa sedam pogodaka, dok je njih šest dodao Moorchegani Jamali, a Renato Sulić se, pak, jednom upisao u listu strijelaca. Vrhunsku večer imao je hrvatski vratar Mirko Alilović koji je tijekom susreta upisao 17 obrana, dok je na drugoj strani Inaki Malumbres sakupio deset obrana, a Matej Ašanin nije dobio priliku među Ademarovim vratnicama. Kod Ademar Leona se istaknuo Jose Mario Carrillo Gutierrez s pet golova.

Atletico de Madrid - Füchse Berlin 29:29 (13:10)

Uzbudljivo je bilo ove nedjelje u madridskom Vistalegreu u kojem je europski i španjolski viceprvak u sklopu prvoga ogleda osmine finala Lige prvaka ugostio nimalo ugodne berlinske Lisice. Bio je to sraz hrvatskih Španjolaca Ivana Balića i Jakova Gojuna te Nijemaca Ivana Ninčevića i Denisa Špoljarića koji iako je krenuo u boljem smjeru za domaćina na koncu završava neriješenim rezultatom. Nakon 29:29 pred gotovo osam tisuća gledatelja u Madridu sve je ostalo otvoreno za dvoboj koji za tjedan dana slijedi u Berlinu.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Susret u Vistalegreu bolje otvara domaćin koji u obrani 5-1 s Jonasom Källmanom na poziciji prednjega omogućava svojim krilima brze kontre za početno vodstvo 8:4. Gosti se tada trude, no ne uspijevaju uhvatiti priključak budući da momci Talanta Dujšebajeva dobro čuvaju stečenu prednost. Do odlaska na odmor tako su potvrdili svojih +3 (13:10).

Uslijedio je tada itekako napeti drugi dio u kojem domaći vratar Magnus Dahl ne biva na razini zadatka, a berlinske se Lisice sve bolje uigravaju. Odličan je tada Iker Romero koji uz pomoć Evgenija Pevnova polako, ali sigurno približava svoju momčad k izjednačenju. Nakon 23:26 slijedi poravnanje rezultata na 27:27, a iako sjajni Julen Aguinagalde i Joan Canellas uspijevaju vratiti domaću momčad u vodstvo (29:27), ona gostujuća se ne predaje te kreće prema konačnom izjednačenju kojeg, pak, postavlja vidno raspoloženi Romero.

Joan Canellas se kod domaćina čak devet puta upisao u listu strijelaca, Julen Aguinagalde pet, dok je bivši Zagrebaš Kiril Lazarov četiri puta zatresao protivničku mrežu. Hrvati Ivano Balić i Jakov Gojun u ovom ogledu nisu bili realizatorski uspješni. Na drugoj je strani sjajan bio Iker Romero s osam golova, dok je Evgenij Pevnov dodao njih šest.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala - prve utakmice

Čehovski Medvedi37:35Kiel
Dinamo Minsk23:26Metalurg Skoplje
Celje Pivovarna L.29:38HSV Hamburg
Bjerringbro-Silkeborg26:32Barcelona
Abanca Ademar Leon20:22Telekom Veszprem
OTP Bank Pick Szeged26:25Barlinek Industria Kielce
Atletico de Madrid29:29Füchse Berlin
Gorenje Velenje25:28Flensburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bigguy18.03.2013. u 10:21
    Ne znam točno gdje je Alilović nakupio 17 obrana, jedino ako je u prvom poluvremenu imao 15-ak obzirom da je u drugom obranio par lopti svega...čestitke Vujiću - dečko pokazuje koliko je poražavajuća politika RK Zagreba isto kao i Špelić.
    Bigguy