Nogomet

Štimac: "Neka nam navijači ljubavlju i podrškom budu vjetar u leđa, a ne mržnjom prema protivniku"

Iz Frankopanske: Damir Žbulj • utorak, 19.03.2013.
Štimac: "Neka nam navijači ljubavlju i podrškom budu vjetar u leđa, a ne mržnjom prema protivniku"
Foto: FaH

Ostala su još tri dana do početka povijesne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Srbije na Maksimiru. Napadač Mario Mandžukić i veznjak Ivan Rakitić spremni su za okršaj, dok je izbornik Štimac uputio apel navijačima da ih do pobjede nose ljubavlju i podrškom, a ne mržnjom prema protivniku…

Kvalifikacijska utakmica hrvatske nogometne reprezentacije sa Srbijom sve je bliže, igrači su spremni, a potvrdili su to i Ivan Rakitić te Mario Mandžukić, koji jedva čekaju početak ove i za njih povijesne utakmice.

Pojašnjenja o dresu

Kako su se već pojavile rezna netočne teorije o tome zašto Hrvatska u petak igra u rezervnoj, plavoj garnituri dresova, stiglo je i pojašnjenje: "Hrvatska uvijek svoje utakmice želi igrati u dresu s 'kvadratićima', ali delegat je taj koji odlučuje. Ukoliko suparnik ima dvije garniture, poput Švicarske ili Poljske, crvenu ili bijelu, normalno je da Hrvatska mora igrati u plavoj kombinaciji."

Izbornik se nadovezao na tu temu: "Bitno je što mi nosimo u našim srcima, a ne koja je boja našeg dresa."

Kad je već bilo govora o dresu, stiglo je pitanje za Mandžukića misli li zamijeniti dres s nekim srpskim reprezentativcem: "Nemam naviku niti u klubu mijenjati dres prečesto s protivničkim igračima, a ne vjerujem kako ću baš ni sada. No, ako netko od njih zamoli, neće bit problema," u veselom raspoloženju poručio je suparnicima Mandžo,

iako svjestan kako su tenzije svakim satom pred početak dvoboja sve veće, izbornik je uputio apel svim navijačima i simpatizerima nogometne reprezentacije kako očekuje maksimalnu podršku u petak, ali ne mržnjom prema suparniku: “Želio bih uputiti apel svim hrvatskim navijačima kako u petak reprezentaciju trebaju podržati isključivo bodrenjem. Oni će nam biti najveći vjetar u leđa kako bismo ostvarili željeni rezultat u ovom povijesnom dvoboju.“

“Neka stanu uz nas ljubavlju i podrškom prema našim igračima, a ne mržnjom prema protivniku!“

Imao je Štimac poruku i za europsku krovnu nogometnu organizaciju, koja u posljednje vrijeme često ima na piku hrvatsku nogometnu reprezentaciju: "Ovo će biti izvanredna prilika kako bismo svima, ali i Uefi pokazali kakvi smo zapravo."

"Zahvalni smo Platiniju što toliko brine o nama," pomalo je i u sarkastičnom tonu nastavio Štimac. "Osobno, mislim kako ima puno više problema širom Europe, no, mi ćemo apsolutno učiniti sve što je moguće da ove utakmice zadržimo u sportskim okvirima. Obje reprezentacije imaju i kapacitete i volju pokazati kako su velike nogometne nacije."

Siguran sam kako će i navijači to pokazati," zaključio je Štimac.

"Nema razloga žuriti sa sastavom"

Dotaknuo se hrvatski izbornik i pitanja o mogućem sastavu,ali tu nije bilo nekih velikih iznenađenja: "Što se tiče sastava, o njemu uvijek odlučujemo noć prije ili jutro na sam dan utakmice."

"Želimo se s radošću sjećati ove utakmice"

Prema svojoj fantastičnoj ovosezonskoj formi Mario Mandžukić može biti siguran u svoje mjesto među starterima u petak na Maksimiru, a potvrdio je i kako je spreman te kako jedva čeka početak dvoboja: "Pozitivni pritisak postoji, ali u razgovoru sa suigračima vidim da i oni slično razmišljaju i kako jedva čekaju početak."

"Mislim kako će nam ova utakmica ostati upamćena do kraja života, a sve ćemo napraviti kako bismo je se kasnije s radošću sjećali," poručio je hrvatski napadač.

"Nema razloga žuriti, jer siguran sam da tko god istrči u petak pridonijet će učinku kakvog priželjkujemo. "

"Svih 25 momaka dat će svu svoju dušu i tijelo kako bi hrvatskom narodu i navijačima u petak donijeli radost," poručio je.

Štimac je potvrdio kako baš i ne prati vijesti iz srpskog tabora te kako će o svim detaljima razmišljati na dan prije utakmice: "Nisam pratio što se posljednje događalo kod njih. razmišljat ću o tim detaljima dan uoči utakmice."

Na pitanje o tome očekuje li možda da se Dejan Stanković čudesno oporavi te pojavi na maksimirskom travnjaku u petak samo je kratko poručio: "Puno pozdravljam Dekija i želim mu svu sreću u njegovom oporavku."

U ponedjeljak je hrvatska nogometna reprezentacija odradila i svoj prvi trening, a izbornik je bio i više nego zadovoljan viđenim: "Izvrsno smo radili jučer, morao sam ih zaustavljati, kočiti, koliko su bili željni."

Utakmice sa Srbijom obilježit će nas do kraja života

Štimac se osvrnuo i na pitanja o tome je li mu utakmica u petak najvažnija u karijeri te je potegnuta paralela s utakmicom Hajduka protiv Zvezde u finalu Kupa 1991. godine: "Mislim da ću u karijeri imati još puno važnih utakmica. Iz te perspektive za trenera je svaka utakmica važna, jer ovaj posao donosi stalno dokazivanje."

Ponosna obitelj poseban motiv za Rakitića

U jako dobroj formi je i veznjak Seville Ivan Rakitić, koji također živi za ovu utakmicu: "Osjećam se dobro, lijepo, velika utakmica je pred nama. S reprezentacijom je uvijek igrati nešto posebno. Roditelji su ponosni i uvijek su uz mene, kao i čitava obitelj i svi prijatelji."

"No, ja i moji igrači svjesni smo kako će nas ove dvije utakmice sa Srbijom obilježiti do kraja života, kako nam je ovo povijesna prilika za rezultat."

"Ne može se mjeriti klupski s reprezentativnim uspjehom, a svi koji me znaju mogu potvrditi kako je meni nacionalni, hrvatski rezultat ispred svega, a tek onda dolazi klupski," prisjetio se Štimac legendarnog finala Kupa bivše države s Hajdukom iz 1991. godine.

Izbornik je iskoristio priliku i predstavio hvale vrijednu humanitarnu akciju koju je pokrenula zaklada hrvatske reprezentacije i igrača Vatreno srce.

Tako je značajan iznos od 150 tisuća kuna proslijeđen na pet različitih adresa. Donacije su dobili udruga Hrabra djeca (deset tisuća kuna), Nataša Popović, kojoj je novac potreban za operaciju (25 tisuća kuna), Marijan Kaldi koji boluje od PTSP-a (pet tisuća kuna), Atilio Kapović, koji ima epilepsiju (deset tisuća kuna). Najveći iznos dobila je Klaićeva dječja bolnica u Zagrebu, kojoj za endoskopske instrumente i uređaje donirano 100 tisuća kuna.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.03.2013. u 02:11
    da se radi o Škotskoj, ajd ajd... ali nacionalistički ispadi protiv Srbije zbog zajedničke burne prošlosti su neizbježni.. jednostavno neizvedivo..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 19:21
    Štimac, finale kupa 91. je bilo puno više od običnog klupskog uspjeha.
    Obrisan korisnik
  • cameosis19.03.2013. u 18:15
    fin možda nije ... ali reći da nije inteligentan ... uostalom, izjava mu apsolutno stoji.
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 17:57
    Sanjaj dalje bauer.
    Obrisan korisnik
  • Zvrx19.03.2013. u 15:23
    Ajmo ih razguzit na terenu i glasnim navijanjem bez divljačkih sranja postavit im letvicu za uzvrat tako visoko da se useru. I onda im nakon što ih dobijemo u uzvratu očitat lekciju o vrhunskom nogometu i normalnom ponašanju. I nabit im takav kompleks da se smrznu!
    Zvrx