Automoto

Alonso: "Lako je sada kritizirati našu odluku, ali činila se kao ispravna"

Igor Šestak • nedjelja, 24.03.2013.
Alonso: "Lako je sada kritizirati našu odluku, ali činila se kao ispravna"
Foto: EPA

Velikom nagradom Malezije koja je održana proteklog vikenda na stazi Sepang kraj Kuala Lumpura dominirali su bolidi Red Bulla i Mercedesa te zauzeli prva četiri mjesta. Zbog raspleta utrke silno mogu žaliti u momčadi Ferrarija jer su u utrku startali s druge i treće pozicije, a na kraju je samo Felipe Massa stigao do cilja i to kao peti. Fernando Alonso je u prvom krugu oštetio prednje krilo, a u drugom svoj nastup završio u šljunku kraj staze.

Nakon subotnjih kvalifikacija na Velikoj nagradi Malezije vozači Ferrarija bili su u vrlo obećavajućoj situaciji. Osigurali su drugo i treće mjesto na startu utrke, odmah iza Sebastiana Vettela u Red Bullu. Budući da su u prošloj sezoni, ali i na prvoj utrci ove sezone pokazali kako mogu odlično startati, od Ferrarijevih su se vozača očekivale velike stvari, no početak utrke odveo ih je u krivom smjeru.

Fernando Alonso je s treće startne pozicije krenuo bolje od Felipea Masse i prestigao ga prije prvog zavoja, no dok se pokušavao što više približiti vodećem Vettelu bio je neoprezan i udario je u stražnji kraj Red Bullovog bolida. Oštetio je prednje krilo koje je strugalo po stazi, no na kraju prvog kruga nije ušao u boks po novo.

"Lako je sada kritizirati našu odluku, ali činila se kao ispravna. Bolid se činio u redu i željeli smo ostati na stazi nekoliko krugova pa onda odjednom promijeniti krilo i staviti gume za suho. Da sam odmah išao po novo krilo, morao bih u boks samo tri ili četiri kruga kasnije jer se staza sušila, a time bih izgubio šansu da se borim za vrh", izjavio je Alonso.

Nažalost po njega, taktika nije upalila. Krilo je popustilo na startno-ciljnoj ravnini, palo pod bolid i Španjolac je u prvom zavoju produžio ravno u šljunak. Njegova je utrka tu završila. "Nismo imali sreće. Mislim da sam se mogao boriti s Red Bullovim vozačima za pobjedu, no okolnosti nam ovaj put nisu išle na ruku. Uopće ne znam kako sam udario Vettela i nije mi jasno zašto je toliko usporio. Kao da je stao. Moramo se okrenuti utrkama u Kini i Bahreinu i potruditi se da tamo osvojimo što je moguće više bodova", zaključio je Fernando.

Massa je pak bio vrlo spor u prvih nekoliko krugova i pao je s drugog na šesto mjesto. U kasnijoj fazi utrke bio je bolji, ali je bilo prekasno da bi postigao išta više od petog mjesta.

Brazilac je bio prilično razočaran svojim nastupom: "Bila je ovo komplicirana utrka. Startali smo na sasvim novim intermediate gumama, a staza je samo na nekim dijelovima bila mokra. U takvim uvjetima jednostavno nisam bio dovoljno brz. Kada se staza sasvim osušila, bolid je bio puno bolji, ali do tada sam već izgubio šansu za plasman na pobjedničko postolje. Nisam zadovoljan ovim rezultatom, ali uz sve poteškoće došao sam do značajnih bodova."

Momčad Ferrarija Maleziju napušta s gorkim okusom u ustima, a svoj je komentar dao i šef momčadi Stefano Domenicali: "Riskirali smo u Alonsovom slučaju nadajući se da će krilo izdržati nekoliko krugova. Staza se sušila i željeli smo izbjeći dva zaustavljanja u boksu u kratkom vremenu. Sada znamo da smo pogriješili."

"Felipe je u početnim krugovima zaostao za vodećima i tu su otišle njegove šanse za vrhunski plasman. Moramo okrenuti stranicu i ostaviti ovu nedjelju iza sebe. U miru ćemo analizirati učinjeno i posvetiti se utrci u Kini", pomirljivo je poručio Domenicali.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric25.03.2013. u 12:38
    vetel gnjurac...
    matbaric
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 11:28
    vratit će se to Vettelu, srest će on Hamiltona jednom na stazi :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 11:07
    bolji bi bilo da je odman i gume mijenjo nego ovako, a Vettel je čudno usporio, ali Alonso treba paziti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 09:41
    vetel je usporio jer je upravo to očekivao...da se zakeljiš na njega i sjebeš si krilo. eto....prljav je to vozač...što je pokazao i s kršenjem momčadskih odredbi kasnije u utrci. nema veze, duga je sezona...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 00:20
    nema veze Fernando, ti si najbolji!
    Obrisan korisnik