Nogomet

Lovrenovi usponi i padovi sa sretnim završetkom, Eduardo ponovno koban za Wales

Igor Šestak • utorak, 26.03.2013.
Lovrenovi usponi i padovi sa sretnim završetkom, Eduardo ponovno koban za Wales
Foto: EPA

Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je i četvrtu uzastopnu pobjedu u skupini A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i nastavila utrku s Belgijom za prvo mjesto. Iako izabranici Igora Štimca ovoga puta nisu briljirali kao u susretu protiv Srbije u petak, uspjeli su rani zaostatak pretvoriti u izrazito značajnu pobjedu. Važnu ulogu odradio je Dejan Lovren koji je prvo skrivio kazneni udarac iz kojeg je Wales poveo, a onda silovitim udarcem donio izjednačenje. Igor Štimac pogodio je sa zamjenama. Igrači s klupe trgnuli su momčad, a konačni udarac žilavim Otočanima zadao je Eduardo da Silva.

Stipe Pletikosa: U svom 102. nastupu za Hrvatsku Pletikosa je svoj posao ponovno odradio na visini zadatka. Ono što je trebao i morao, obranio je, a po loptu u mrežu bio je prisiljen otići nakon jedanaesterca. Bacio se u svoju desnu stranu, no Bale je pucao po sredini. U istrčavanjima je bio pravodoban, a kod centaršuteva domaćih igrača prilično siguran.

Darijo Srna: Kapetan hrvatske reprezentacije odradio je i 102. nastup u kockastom dresu, a ponovno je bio na vrlo visokom nivou. U prvom poluvremenu u ulozi desnog braniča, a u drugom kao veznjak bio je silno aktivan. Natrčao se uzduž desne aut-linije, uputio mnogo dobrih i opasnih centaršuteva, no nijedan od njih se ovoga puta nije pretvorio u asistenciju. U obrambenim zadacima bio je dobar i nije imao većih pogrešaka.

Vedran Ćorluka: Utakmica je za njega loše počela jer je već u šestoj minuti zaradio žuti karton zbog prekršaja na Baleu, a zbog njega će morati propustiti utakmicu protiv Škotske. Ipak, u kasnijoj fazi utakmice svoje je zadatke odradio vrlo dobro, mirno i bez većih pogrešaka. Može se reći kako je bio najsigurniji od obrambenih igrača hrvatske reprezentacije.

Dejan Lovren: U početni sastav uskočio je zbog ozljede Šimunića i odigrao utakmicu punu uspona i padova sa sretnim završetkom. Počeo je dobro, staloženo riješio nekoliko situacija, a onda mu se dogodila 21. minuta u kojoj je prema sucu Bantiju u kaznenom prostoru srušio Ledleyja i skrivio kazneni udarac. Usput je zaradio i žuti karton. Nakon toga je imao još nekoliko slabijih reakcija, a u drugom je poluvremenu bio nešto bolji. Konačno, u 77. minuti je iz situacije koja nije previše obećavala zabio pogodak za izjednačenje. Opalio je iz daljine, lopta je zalelujala i završila iza leđa Myhilla te omogućila Hrvatskoj veliki preokret.

Ivan Strinić (do 73. minute): Utakmica u Swanseaju još je jednom pokazala da je pozicija lijevog braniča "rak rana" hrvatske reprezentacije. Strinić je na terenu proveo 73 minute, ali nije napravio ništa po čemu bi se njegov nastup pamtio. Po njegovoj je strani ponovno dosta "curilo", makar treba istaknuti da i nije imao preveliku podršku Sammira i ostalih suigrača. Prema naprijed je bio sasvim neopasan, često se borio s kontrolom lopte, a kvalitetni ubačaji su izostali.

Ivan Rakitić: Veznjak Seville odradio je prilično dobru utakmicu. Iako je konkretniji napadački učinak izostao, Rakitić je tijekom cijele utakmice bio vrlo aktivan. U prvom je poluvremenu dobro surađivao sa Srnom na desnoj strani, dok je u drugom preselio u sredinu veznog reda. Istaknuo se izvođenjem brojnih udaraca iz kuta, ali nažalost nijedan od njegovih ubačaja nije pronašao metu.

Milan Badelj (do 46. minute): Veznjak HSV-a bio je jedno od iznenađenja Igora Štimca u početnoj postavi. Nažalost, zbog svoje igre bio je vrlo neugodno iznenađenje. U utakmicu je krenuo nesigurno pa nizao pogrešku za pogreškom. U defenzivi je bio silno nemoćan, posebno u trenucima kad je pokušavao čuvati Balea. U napadačkim se akcijama isticao nepreciznim dodavanjima i silno sporom igrom. Jedino pozitivno bio je udarac iz daljine u 33. minuti koji je pogodio Sammira pa otišao malo pored stative.

Luka Modrić: Hrvatski playmaker ovoga puta nije blistao, posebno u prvom poluvremenu. U prvih 45 minuta bio je neprimjetan i radio je neke netipične pogreške. U akciji koja je prethodila pogotku domaćina pobjegao mu je Ledley, igrač na kojem je Lovren skrivio najstrožu kaznu. U drugom je poluvremenu za nijansu popravio nivo svoje igre, imao je više dobrih poteza, ali je neoprezno zaradio žuti karton zbog kojeg će morati propustiti utakmicu sa Škotskom.

Jorge Sammir (do 61. minute): Prvi put je za reprezentaciju zaigrao od prve minute. Na terenu je proveo sat vremena, no nije se proslavio. U prvom je poluvremenu počeo na lijevoj strani pa često ulazio u sredinu, dok je u 15 minuta drugog dijela igrao u sredini. Imao je jednu dobru priliku, u 13. minuti kada je njegov udarac sa 16 metara odbijen u korner. Podijelio je nekoliko dobrih lopti, ali barem jednaki broj je i izgubio. U obrambenom segmentu nije bio od velike pomoći Striniću koji je imao dosta problema na svojoj strani.

Eduardo da Silva: U Walesu prošao put od tragičara do junaka. Utakmicu je počeo vrlo rastrčano i raspoloženo, no nakon petnaestak minuta igre praktički je nestao. Imao je idealnu priliku glavom u 14. minuti, ali nije pucao dobro i vratar je zaustavio njegov pokušaj. U nastavku je imao još dvije dobre prilike, no lopta nikako nije htjela u gol. Ipak, vratilo mu se u 87. minuti. Na prsa je primio Olićev centaršut pa iz voleja ljevicom pogodio kroz noge domaćeg vratara.

Mario Mandžukić: Nakon briljantne partije protiv Srbije, u Swanseaju nije bio na razini svojih igara iz proteklih mjeseci. Dosta se trudio, ali kao da mu je nedostajalo malo svježine. U 90 minuta odradio je veliki dio posla, ali nije se uspio upisati u strijelce. Imao je nekoliko izglednih prilika, a za statistiku mu se piše asistencija za Lovrenov pogodak.

Gordon Schildenfeld (od 46. minute): Ušao je u drugom poluvremenu kako bi pojačao obranu koja je u prvom dijelu imala silnih problema. Popunio je obrambenu trojku s Lovrenom i Ćorlukom i može se reći da je svoj posao odradio solidno. Pošto je Hrvatska u nastavku dominirala, za Schildenfelda i suigrače bilo je mnogo manje posla.

Mateo Kovačić (od 61. minute): Hrvatski izbornik Kovačića nije želio izložiti drugoj čitavoj utakmici u samo četiri dana, ali negativan rezultat ponukao ga je da 18-godišnjeg veznjaka gurne u igru u završnih pola sata. Mladi Kovačić ponovno je bio vrlo dobar, ubrzao je igru Hrvatske i dao svoj doprinos u velikom preokretu. U 70. minuti zaradio je žuti karton.

Ivica Olić (od 73. minute): Jedan od junaka pobjede nad Srbijom ovoga je puta dobio ulogu džokera s klupe. Ušao je u igru u 73. minuti i zauzeo poziciju lijevog krila. Unio je mnogo živosti u igru Hrvatske i bio važan kotačić velikog preokreta. Umalo je postao tragičar promašajem odlične prilike u 83. minuti, ali se iskupio asistencijom za pobjednički pogodak Eduarda.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov27.03.2013. u 19:25
    isto je pletikosa morao braniti onaj penal.
    irilov
  • matbaric27.03.2013. u 15:38
    Ma nemojte ljudi gluposti govorit. Sammir je bio solidan, bas solidan da je usla jedna od one dvije, sad bi ga dizali u nebesa, dobar je on igrac samo ima problema u glavi malo. Badelj se mora dici jer ce zavrsit u nekom zali boze klubu.
    matbaric
  • Obrisan korisnik27.03.2013. u 10:28
    Badelj i Sammir (u ovakoj formi) nemaju sto raditi u repki. Medjutim dok sam Badelj moze dignuti igru sigurno, sammir (kojeg sam uvijek branio) nema sto raditi u Stimcevom prvom izboru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2013. u 09:45
    bodovi su tu, bilo je grešaka, nadam se da je izbornik naučio nesto iz ovoga mislim da ovo nije bilo čišćenje kartona, pa nije Škotska bas Malta i Andora, nego jednostavno dobili kartone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2013. u 09:40
    šifo, olić, probuđeni modrić, plete i dudu su nas jučer izvukli! ostali loši ili katastrofalno loši. sva sreća pa smo igrali s limitiranim walesom, koji je bio dodatno oslabljen neigranjem ramseya i allena! lovrenu, striniću, badelju i samiru ZABRANITI da igraju za repku!ja ne razumijem da mi na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik