Rukomet

Lazarov: "Cilj nam je osvojiti bar bod protiv Španjolaca kako bismo ostali u igri za Euro u Danskoj"

Zvonka Keliš • srijeda, 03.04.2013.
Lazarov: "Cilj nam je osvojiti bar bod protiv Španjolaca kako bismo ostali u igri za Euro u Danskoj"
Foto: EPA

Rukometni reprezentativci Makedonije ove će srijede po prvi puta zaigrati pod trenerskom palicom novoga izbornika Ivice Obrvana. U užarenoj će atmosferi dvorane u Skoplju dočekati aktualne svjetske prvake Španjolce kojima će zasigurno otežati put prema novom slavlju u sklopu kvalifikacija za Euro 2014. godine. Novi izbornik Obrvan, kao i njegova ključna karika, Kiril Lazarov, stoga su najavili što se sve može očekivati od Makedonaca u itekako važnom dvoboju s izabranicima Valera Rivere.

Aktualni prvak svijeta Španjolska ovoga će tjedna u sklopu kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo u Danskoj 2014. godine imati nimalo lak posao, naime, očekuju je dva ogleda s nimalo lakim i ugodnim Makedoncima predvođenima novim izbornikom, hrvatskim trenerom, Ivicom Obrvanom. U srijedu će poslije podne izabranici Valera Rivere gostovati u Skoplju gdje ih sigurno očekuje užarena atmosfera, dok će četiri dana kasnije obje reprezentacije u Guadalajari ponovno odmjeriti snage.

Nakon dva odigrana susreta Španjolska se nalazi na vrhu kvalifikacijske skupine 1 s ostvarenim itekako uvjerljivim pobjedama nad Portugalom i Švicarskom, dok su se Makedonci smjestili na drugu poziciju koju dijele s Portugalcima. Upravo su oni bili ti koji su Lazarovu i društvu nanijeli poraz u dosadašnjem dijelu kvalifikacijama čime su dobrano otežali posao kako novom makedonskom izborniku i njegovu stručnom stožeru tako i njihovim izabranicima.

Iako zbog ozljede nije zaigrao na Svjetskom prvenstvu na domaćem tlu mlađi brat Entrerrios oporavio se za nastavak sezone u dresu Barcelone te se sada priključio španjolskoj nacionalnoj vrsti kako bi joj pomogao do novih slavlja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se početkom sljedeće godine održati u Danskoj: "Istina je da Makedonci nisu najbolje izgledali na Svjetskom prvenstvu, no tamo su stigli nakon sjajnog izdanja u Srbiji. Stoga znamo kako nam na njihovu terenu neće biti nimalo lako budući da iza sebe imaju ogromnu podršku svoje publike", kazao je Raul Entrerrios za EFE pred dvoboj s Makedoncima u Skoplju.

Desni vanjski španjolskog viceprvaka Atletico de Madrida, Kiril Lazarov, odlično poznaje španjolske reprezentativce te stoga jako dobro zna što očekuje Makedonce u naredna dva susreta: "Jasno je da je Španjolska favorit kako u dvoboju u Skoplju tako i u Guadalajari, no naš je cilj pokušati osvojiti barem bod budući da bi on značio da ostajemo u igru za europsku smotru", kazao je Makedonac za španjolski EFE.

Nakon poraza u Portugalu Makedoncima se dobrano zakomplicirala borba za Euro 2014. stoga će susret sa Španjolskom u srijedu poslije podne u dvorani Borisa Trajkovskog biti od velike važnosti: "Nakon plasmana Metalurga u četvrtfinale Lige prvaka ljudi su u Makedoniji doslovce poludjeli za rukometom stoga sam siguran da će dvorana u Skoplju biti prepuna što će nam zasigurno mnogo pomoći u ovom dvoboju, prenosi španjolska Marca.

U nastavak kvalifikacija reprezentacija Makedonije ulazi s novim izbornikom, bivšim trenerom CO Zagreba, Ivicom Obrvanom, koji je na klupi zamijenio Zvonka Šundovskog: "Iako već dosta vremena igramo zajedno ovo će nam biti prva utakmica pod vodstvom novog izbornika stoga će u naredna tri, četiri dana koliko ćemo trenirati zajedno s njime biti izuzetno teško uigrati nešto novo. Upravo stoga sama utakmica može završiti povoljno za nas, ali i ne mora, no u svakom će slučaju biti jako teško učiniti promjene u ovako malo vremena."

Iako do sada Makedonci nisu imali priliku zaigrati sa Španjolskom te ne znaju kako će im ležati njihova igra te iako i sam Lazarov zna što sve njegova momčad može, za kraj je kazao: "Imamo odličnu ekipu s vrlo dobro posloženom obranom te radišnim i borbenim igračima. Međutim, Španjolska ima baš sve i upravo je zbog toga prvak svijeta."

Makedonci žele iznenaditi Španjolsku, pobjedom ili remijem

Novi makedonski izbornik, Ivica Obrvan, je, pak, za EHF ponudio svoju najavu dvoboja sa Španjolskom koji slijede: "Morali biti disciplinirani te činiti mali broj tehničkih pogrešaka. Moramo biti na savršenom nivou u obrani što bi nam omogućilo lake pogotke iz kontri."

Odlazak ili ostanak Valera Rivere?

U posljednje vrijeme glavna tema španjolskih medija jest i odlazak ili, pak, ostanak aktualnog izbornika Valera Rivere na klupi španjolskog prvaka, naime, ponude mu stižu čak iz Katara stoga ostaje pitanje hoće li mu naredna dva dvoboja s Makedonijom uistinu biti i posljednja: "Uvijek se može mnogo toga pročitati i čuti, no zadnja je upravo njegova. Mi smo svi također u iščekivanju budući da se svašta može dogoditi. Međutim, naša je zadaća ići u Skoplje i dati sve od sebe sada i u svakom narednom susretu s ili bez Valera", prenosi Marca zaključak Raula Entrerriosa.

Makedonska će publika u Skoplju zasigurno stvoriti odličnu atmosferu te će sasvim sigurno očekivati i pobjedu svoje reprezentacije: "Publika je svugdje ista, zahtjeva pobjede što je meni osobno sasvim jasno. No, smatram kako su sva četiri dvoboja važna, neovisno o rezultatima utakmica sa Španjolskom. Ključna će, pak, biti posljednja dva dvoboja sa Švicarskom i Portugalom", kazao je popularni Linci.

Za službenu stranicu Europske rukometne federacije Obrvan je potom kazao još nekoliko riječi o ogledima sa svjetskim rukometnim prvakom: "Sada igramo sa svjetskim prvacima, dakle, oni su najbolja ekipa na svijetu. Bit će nam jako teško stoga želim dobro pripremiti svoje igrače kako bi iznenadili Španjolsku, pobjedom ili remijem. Ukoliko to ne ostvarimo, nismo izgubili sve šanse te se u borbi za Euro nećemo predati sve do posljednjih dvoboja", zaključio je Obrvan koji ususret nimalo lakim dvobojima sa Španjolcima nije najavio velike promjene u svojoj novoj momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!