Rukomet

Gobac: "Cilj nam je povratak Duvnjaka i Vorija u CO Zagreb, neka Vori ovdje završi karijeru"

Iz Panorame:Zvonka Keliš • srijeda, 03.04.2013.
Gobac: "Cilj nam je povratak Duvnjaka i Vorija u CO Zagreb, neka Vori ovdje završi karijeru"
Foto: FaH

Netom prije polaska hrvatskih rukometaša u Veszprem gdje će sutra zaigrati s Mađarima u novom kvalifikacijskom ogledu za Europsko prvenstvo u Danskoj, riječ, dvije o dvobojima koji očekuju Hrvatsku, ali i o stanju u hrvatskom sportu, rukometu, reprezentaciji te CO Zagrebu kazao je Zoran Gobac, alfa i omega hrvatskog rukometa.

Hrvatska rukometna reprezentacija u srijedu je ujutro krenula put Mađarske gdje je u četvrtak očekuje nimalo lak ogled u sklopu kvalifikacija za Euro 2014. nakon čega će u subotu u zagrebačkoj Areni ponovno zaigrati s momcima Lajosa Mocsaija.

O samom dvoboju koji slijedi, netom prije polaska reprezentativaca, ponešto je kazao i dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac: "Ova momčad već 13 godina ne izostaje s velikih natjecanja stoga nam je i ovoga puta cilj otići na Euro u Dansku s pozicije broj jedan u skupini. To će nam svakako pomoći pri lakšem ždrijebu. U četvrtak nas čeka izuzetno težak protivnik, no ni u subotu u Zagrebu neće biti ništa lakše."

"Hrvatski rukometni savez poziva sve prijatelje rukometa, posebice obitelji s djecom na utakmicu u zagrebačku Arenu u subotu, a nadamo se kako će u Zagreb stići i stotinjak navijača iz Mađarske. Želimo stvoriti veliku atmosferu, a za sada je prodan korektan broj karata te se nadamo da će se Arena u posljednja tri dana prodaje dobro popuniti ili čak prepuniti", kazao je Gobac te dodao: "Upravo u takvom ambijentu želimo proslaviti naš ulazak i odlazak na Euro u Danskoj."

Nastavila je potom alfa i omega hrvatskog rukometa pojašnjavajući financijsku situaciju u mađarskom rukometu, ali i sportu uopće: "Mađarska reprezentacija, koja igra itekako kvalitetan rukomet, mnogo ulaže u njega u ovome trenutku te što se njihova Saveza tiče on ima peterostruko veći budžet koji je ostvaren kroz porezne olakšice, a sam proračun puni se mnogo kvalitetnije nego kod nas."

"Nadam se stoga da ćemo i mi u budućnosti imati takvu mogućnost budući da je situacija u sportu trenutno neizdrživa, naime, u njega se ulaže vrlo malo ili čak ništa. U posljednje dvije godine u svim se klubovima u Hrvatskoj smanjila više od trećina budžeta, a to je neodrživo za sport", otkrio je Gobac o stanju u Hrvatskoj.

Upravo stoga poduzete su određene akcije kako zbog samih sportskih manifestacija koje će se odvijati ovoga tjedna tako i zbog budućnosti hrvatskih rukometaša po završetku njihovih karijera: "Tijekom proteklog smo tjedna poduzeli niz akcija kako bi ova dva događaja, kako u Veszpremu tako i u Areni, protekli u sportskoj atmosferi. Zahvaljujemo se stoga predsjedniku Josipoviću na prijemu koji nam mnogo znači te daje na važnosti budući da je rukomet objektivno gledano uz nogomet najjači brand u Hrvatskoj."

"Zahvaljujem se također ministru Jovanoviću što je u ovim teškim vremenima, u ovoj krizi, našao mogućnost da se nagrade naši majstori sporta s naknadama za izvrsnost što je, pak, na određeni način sigurnost da će puno njih nakon završetka svojih karijera ostati u sportu, što u Savezu što u klubovima, uz određeni honorar. Želja nam je velika da ih što više nakon završetka karijere ostane u sportu", dodao je Zoran Gobac.

Povratak hrvatskih reprezentativaca u Zagreb

Koliko je velika želja da rukometaši po koncu svojih karijera ostanu u hrvatskom rukometu na ovaj ili onaj način, želja je i da se oni tijekom svoje karijere vrate u Hrvatsku: U ovome trenutku imamo reprezentaciju čijih 90% igrača igra van Hrvatske, a naš je cilj pokušati vratiti što više naših rukometaša kući. To je trenutno nemoguća misija te se za sada moramo prilagoditi ovim uvjetima, zadržati kvalitetu koju imamo te održati brand koji smo stvorili."

Poziv bivšim reprezentativcima u zagrebačku Arenu

Glavni tajnik HRS-a Damir Poljak iskoristio je priliku kako bi najavio i program koji očekuje sve ljubitelje rukometa u subotu u zagrebačkoj Areni: "Hrvatski rukometni savez ovu je sportsku manifestaciju u Zagrebu prihvatio s velikom radošću budući da nakon četiri godine reprezentacija ponovno igra pred svojom publikom u Zagrebu", započeo je Poljak te je nastavio: "Upravo smo stoga pripreme za subotu započeli na takav način te smo pripremili niz događaja već dva sata prije same utakmice."

"Naše će mlađe kategorije također zaigrati, a bit će i raznih događanja u sklopu same dvorane. Također bih stoga uputio poziv i našim bivšim reprezentativcima da i oni dođu te da zajedno obilježimo sjećanje na Svjetsko prvenstvo 2009. godine", nadodao je glavni tajnik Saveza koji je potvrdio da se ulaznice dobro prodaju te je uputio poziv svim ljubiteljima i prijateljima rukometa da dođu u subotu u zagrebačku Arenu u što većem broju podržati hrvatsku reprezentaciju.

Hrvatski rukometni prvak jest upravo ta momčad u koju Gobac želi dovesti najbolje hrvatske reprezentativce:"Trebat će nam dvije, tri godine da se naš klub stabilizira. Upravo sam jučer o povratku u Zagreb nakon Francuske razgovarao s Vorijem, dok se nadamo da ćemo steći uvjete da budemo i kvalitetan pregovarač s Duvnjakom. Nakon stabilizacije kluba cilj nam je da Vori završi karijeru ovdje te da Duvnjak zaigra u Zagrebu dvije, tri godine pa možda ponovno ode van Hrvatske", pojasnio je Gobac hrvatski rukometni plan.

Nakon što se Regionalna rukometna liga pokazala kao ozbiljno natjecanje za koje je zainteresiran sve veći broj sponzora želje CO Zagreba ne bi trebalo olako shvatiti: "Ne treba podcjenjivati ambiciju Zagreba, pogotovo nakon što se pogleda u kakvoj Regionalnoj ligi igra. U nju, je naime, ušao ruski Gazprom koji je sklopio ugovor s ozbiljnim iznosom na četiri godine, a očekuju se i brojni novi sponzori."

Osim sponzora za samu SEHA ligu zainteresiran je i sve veći broj odličnih europskih klubova: "SEHA liga je po kvaliteti pandan Bundesligi, a sigurno će preskočiti španjolsku Ligu Asobal. Sutra su tako pred nama pregovori s mađarskim klubovima oko ulaska u Ligu, a ambicije poljskih klubova su također velike, radi se tu o Kielceu i Wisli. Ukoliko pronađemo zajednički interes s njima moglo bi se ovdje raditi o itekako jakoj i izjednačenoj ligi koja bi koristila svim klubovima u Hrvatskoj, regiji, ali i šire."

"Upravo takva bi Liga, pak, mogla privući sponzore koji će moći izdržati ugovore Vorija i Duvnjaka jer nije problem platiti ekstra igrača, problem je platiti igrača koji ne igra", zaključio je priču Zoran Gobac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 13:48
    hahahahaha....pa nisu ludi da se vraćaju trolu debeli! u jednu od najlošijih liga u europi! pa vori će ostati u PSG-u do kraja karijere a duvnjak može birati na ljeto 2014., gdje će ići....Kiel, barca, PSG, Atletico....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 19:01
    to su sada takve igračke veličine da povratak za sada je samo san
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 18:23
    Samo ne dopusti nekima tipa Baliću Voriju metličiću Špoljariću da povkare sve ono ŠTO SI TI NAPRAVIO
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 17:11
    Dule ako je pametan će ostati u Njemačkoj, ćemu vraćanje u Hrvatsku ligu i u tu navodnu ligu koja je sve samo ne još sigurna, a i lako se može raspasti. Dajte rađe Kalebu priliku da igra i najuri konačno zeta van iz kluba jer mu je kvalitet igre na razini 3. lige.
    Obrisan korisnik
  • nido03.04.2013. u 17:05
    Tesko da se Dule vrati u ZCO, on ce sigurno dobiti extra ponude najjacih klubova Europe.
    nido