Reprezentacija - Općenite utakmice, 04.04.2013, 20:25 h
Mađarska
Mađarska 20:18(8:7) Hrvatska
Hrvatska

Kornel Nagy junak Mađarske: Kauboji poraženi u teškoj i tvrdoj utakmici u Veszpremu

Ivan Dominik • četvrtak, 04.04.2013.
Kornel Nagy junak Mađarske: Kauboji poraženi u teškoj i tvrdoj utakmici u Veszpremu
Foto: EPA

Nakon 60 minuta velike borbe, teškog i čvrstog rukometa te agresivnosti i utakmice s malo pogodaka, reprezentacija Mađarske pobijedila je rezultatom 20:18 Kauboje u prvoj međusobnoj utakmici kvalifikacijske Skupine 4 za EP u Danskoj. Mađari su Hrvate iznenadili jakom i čvrstom obranom te junakom Kornelom Nagyem, za kojeg u redovima gostiju nije bilo rješenja....

Jedna od najvažnijih utakmica skupine 4 kvalifikacija za EP u Danskoj iduće godine, dvoboj Hrvatske i Mađarske u Veszpremu, počeo je vrlo tvrdo, zatvoreno i borbeno s obje strane. Stoga nije bilo ni efikasno u prvim minutama susreta, a za početak su rezultat 1:1 golovima postavili Ferenc Ilyes, povratnik u reprezentaciju Mađarske, te Igor Vori, koji je lakoćom zabio nakon izvrsnog dodavanja Domagoja Duvnjaka.

U idućem napadu Hrvatske, Kauboji su prebrojavanjem stvorili prostor za lijevo krilo, s kojeg je Ivan Ninčević pogodio za 2:1 gostiju, a nakon toga je krenula rapsodija Mađara te nešto lošija igra Hrvata. S Duvnjakom, Kopljarom i Lackovićem na vanjskim pozicijama, Vorijem na crti te Ninom i kapetanom CO Zagreba, Zlatkom Horvatom, na krilima i Mirkom Alilovićem među vratnicama, Hrvati nisu igrali najbolje u prvom dijelu.

Gabor Csaszar je s dva vezana pogotka doveo Mađare na 3:2 udarcima iz koraka sa srednjeg vanjskog, mađarska obrana "mljela" je bez problema Kauboje, u obrani se sam od sebe ozlijedio Jakov Gojun uganuvši gležanj, a kada je Ilyes pogodio za 4:2 Mađarske, u 16. minuti, nakon više od deset minuta bez hrvatskog pogotka, počeli su ozbiljni problemi za Slavka Golužu, koji je sve nervoznije hodao oko klupe sa zelenim kartonom za time-out.

U utakmici s vrlo malo pogodaka, u kojem su briljirali vratari - Mirko Alilović spašavao je Hrvatsku i bio daleko najbolji Kauboj u prvom dijelu, dok na drugoj strani nimalo nije zaostajao Mikler - Hrvatska je uspjela poravnati i vratiti se golom Damira Bičanića za tek 4:4 u 19. minuti (!). Igrala se tada vrlo teška, tvrda, ne baš lijepa i agresivna borbena utakmica, u kojoj je svaki pedalj terena, zbog jakih i čvrstih obrana, bio zlata vrijedan.

Najbolji i najefikasniji?

Najbolji su s obje strane bili vratari; Mirko Alilović s 12 obrana bio je najbolji kod Hrvatske, iako je izostala njegova pomoć kada se utakmica "lomila", dakle u najvažnijim trenucima. Mikler je imao 15 obrana, od toga tri sedmerca zaredom, dok su u polju kod pobjednika najbolji bili Csaszar sa šest, Kornel Nagy s pet i Ferenc Ilyes, koji je zabio tri zgoditka. Kod Hrvata je najbolji s četiri gola u drugom dijelu bio Denis Buntić, a isto toliko zabio je i Horvat, dok su Ninčević i Vori dodali po tri pogotka.

Međutim, zbog fantastične igre Miklera, Csaszara i Ilyesa, Mađari su kroz cijelo prvo poluvrijeme bili osjetno bolji, iako se Hrvatska odlično držala. Nakon nekoliko minuta izjednačene igre i rezultata te igre "gol za gol", Mađari su u posljednjih pet minuta prvog dijela četvrtim golom Csaszara na utakmici došli do prednosti od 7:6. Nedugo zatim obje su ekipe zabile još po pogodak, Hrvate je opet u nekoliko navrata spasio Alilović, a potom se sasvim zasluženo otišlo na poluvrijeme vodstvom Mađara od 8:7, premda je moglo biti i izjednačeno i "plus dva" za domaće.

Nastavak je puno bolje otvorila Hrvatska, serijom od 3:0. Ninčević je dvama golovima, i to drugim vrlo efektnim frkom, doveo goste na 9:8, a odmah potom je Horvat zabio za "plus dva" Hrvatske. Mađara u napadu nije bilo, Laszlo Nagy igrao je katastrofalno i stalno je griješio u obrani, dok je stala i Csaszarova serija. Alilović je na "svom" terenu branio sve i držao Hrvate te je bio daleko najbolji pojedinac susreta, a zbog toga je otvaranje drugog dijela za Hrvatsku bilo izvrsno.

Međutim, nakon tog lošeg starta Mađarska se potpuno "probudila" i vratila u susret te je na ulasku u posljednju četvrtinu dvoboja stigla i do vodstva. Nakon što su hrvati promašili tri sedmerca zaredom (!) - dvaput Horvat i jednom Ninčević - a Mikler se razbranio, Mađari su pogocima Csaszara, Ilyesa i Kornela Nagya stiglo do prednosti od 12:11, dok su Hrvati potpuno pali, bili indisponirani, a nakon samo jednog zabijenog gola u 15 minuta, Goluža je morao pozvati minutu odmora.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

No, nije se puno toga promijenilo na parketu, iako je i Lajos Mocsai nešto ranije bio primoran na time-out. On je, međutim, prodrmao svoju momčad, koja je u završnicu susreta ušla vodstvom od jednog gola razlike, koju je održavala dulje vrijeme. Horvat je ipak uspio izjednačiti na 13:13, nakon što je poslije pogotka Tamas Mocsai iz kontre pogodio prečku.

Egalom se ušlo i u posljednjih deset minuta utakmice, a odmah je za Mađare zabio Csaszar za novo vodstvo od jednog gola razlike. No, Hrvati su brzo izjednačili i ušli u ritam s domaćinima u igri "gol za gol" kojim je održana pat pozicija i izjednačenje koje je bilo konstantno. Ipak, u 56. minuti golom Kornela Nagya Mađari ponovno odlaze na dva razlike i time dolaze na sam prag trijumfa.

Nagy potom podiže i na 19:17 dvije minute prije kraja iz nemoguće pozicije, a na drugoj strani Mikler upisuje 15. obranu suočivši se s Miklerom. Timuszin Schuch potom radi grubi prekršaj nad strijelcem 17. hrvatskog pogotka, Denisom Buntićem, te dobiva treće isključenje i crveni karton, što je jako podiglo tenzije. Igralo se i dalje, kao i cijelu utakmicu, grubo, čvrsto i agresivno, a sedmerac koji je nedugo zatim izborio Horvat, četvrtim je golom realizirao Buntić, koji je preporodio igru Hrvatske u nastavku. No, bio je to samo gol za 19:18 Mađarske nešto više od 60 sekundi prije kraja, a potom je Lajos Mocsai pozvao i posljednji time-out.

Infarktna završnica ipak je izostala jer su Mađari u posljednjoj minuti igrali aktivno i odugovlačili ulazeći u prekršaje. Na iskustvo su odigrali zadnji napad u posljednjih 30 sekundi, a junak utakmice, Kornel Nagy, pogodio je iz njega za 20:18 nakon lijepe i odlične akcije. Bio je to konačan rezultat i kraj za Hrvatsku, koja u posljednjem napadu, poslije Golužine posljednje minute predaha, nije uspjela poentirati jer je Buntić pogodio prečku. Stoga je Mađarska održala Veszprem "neosvojivom tvrđavom" za Hrvate, pobijedili su Kauboje prvi put nakon pet godina i na uzvrat u Arenu Zagreb donose "plus dva".

Reprezentacija - Općenite utakmice

04.01.2020.
Hrvatska16:14 **Mađarska
06.04.2013.
Hrvatska30:26Mađarska
04.04.2013.
Mađarska20:18Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 15:55
    slavko odlazi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 12:43
    Platit ćemo mi skupo to što su Gobac i ekipa protjerali neke igrače, Balića prije svega. Dok se pobjeđivali, čak je glupa masa podržavala nepozivanje Balića. Moram to reć, ali ljudi su glupi. Već godinama se priča kako mi imamo velike mlade talente koji će naslijedit Balića, Lackovića, Džombu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 10:53
    u svakoj ekipi ima mjesta za Balića!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 08:33
    Ma, bit će zanimljivije u subotu. I da, u ovakvoj ekipi ima mjesta za Balića, naročito kada Duvnjak nema svoj dan. Jadni su nam i bezidejni napadi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 03:12
    Evo i ja sam bezbroj puta napisao da Goluza nije za taj posao...ali ono sto zelim reci je da Goluza kojim slucajem sutra podnese ostavku za hrvatsku reprezentaciju nebi to puno znacilo. Pitate se zasto? Pa zato jer da biste bili izbornik hrvatske rukometne reprezentacije trebate biti podobni, sto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik