Automoto

U Kataru kreće nova sezona MotoGP-a: Pedrosa i Rossi glavni izazivači prvaka Lorenza

Igor Šestak • petak, 05.04.2013.
U Kataru kreće nova sezona MotoGP-a: Pedrosa i Rossi glavni izazivači prvaka Lorenza
Foto: EPA

Vikend pred nama donosi početak nove sezone još jednog "oktanskog cirkusa". Na stazi Losail kraj katarske Dohe započet će 65. sezona Svjetskog prvenstva u motociklizmu. U obranu naslova prvaka, ali i titule pobjednika Velike nagrade Katara, kreće Jorge Lorenzo na Yamahi, a najveći izazivači bit će mu Hondin Dani Pedrosa te novi/stari momčadski kolega Valentino Rossi. U novoj sezoni MotoGP-a neće biti Caseya Stonera, ali će zato stazama juriti neki novi i vrlo talentirani "klinci".

Velikom nagradom Katara ovog vikenda započinje nova sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu, 65. u povijesti. Popularni MotoGP vraća se u akciju nakon 148 dana stanke. Posljednja utrka prošle sezone održana je u Valenciji 11. studenoga, a na njoj je svoju drugu titulu u karijeri proslavio Španjolac Jorge Lorenzo.

Nova sezona kreće na stazi Losail u Dohi, sastoji se od 18 utrka, a završit će ponovno u Valenciji, 10. studenoga. Vozači će posjetiti četiri kontinenta - Aziju, Australiju, Europu i Sjevernu Ameriku, a zanimljivo je da će se čak tri utrke održati na tlu Sjedinjenih Američkih Država i dvije u Španjolskoj. Nova postaja u kalendaru je Velika nagrada Amerike, koja će se održati 21. travnja na novoj stazi u Austinu, dok je iz kalendara ispala Velika nagrada Portugala u Estorilu.

Novi sustav kvalifikacija

Nova sezona MotoGP-a donosi i jednu značajnu promjenu - novi sustav kvalifikacija. Deset vozača s najbržim vremenima na prva tri slobodna treninga osigurat će si mjesto u Q2, drugom kvalifikacijskom krugu. Svi ostali morat će u Q1, prvi kvalifikacijski krug, a samo će najbrža dvojica dobiti priliku boriti se za pole position u Q2. Svaki kvalifikacijski krug trajat će po 15 minuta.

Losail International Circuit nalazi se odmah pored Dohe. Staza je otvorena 2004. godine i od tada je na njoj održano devet utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Najviše uspjeha na ovoj stazi imao je Australac Casey Stoner koji je slavio čak četiri puta, jednom više od Talijana Valentina Rossija.

Staza je poznata po činjenici da je izgrađena za manje od godinu dana te da je na njoj radilo tisuću radnika. Krug stazom dugačak je 5.380 metara, sastoji se od 16 zavoja, a startno-ciljna ravnina dugačka je čak 1.068 metara. Od 2007. godine staza Losail opremljena je rasvjetom, a 2008. je na njoj održana povijesna prva noćna utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu.

Na otvaranju prošle sezone, upravo u Kataru, pobjedu je odnio Jorge Lorenzo i započeo svoj put prema tronu svjetskog prvaka. U nastavku sezone upisao je još pet pobjeda i čak deset drugih mjesta te nakon 2010. godine ponovno zasjeo na tron najboljeg motociklista svijeta. Nije završio tek utrke u Assenu i Valenciji pa je sezonu okončao s 350 osvojenih bodova, 18 više od drugoplasiranog Danija Pedrose koji mu je bio najveći suparnik. I on je imao odličnu sezonu sa sedam pobjeda, četiri druga i četiri treća mjesta, no kraj fantastičnog Lorenza nije mogao do naslova. Posebno dobar bio je u završnici sezone (šest pobjeda u posljednjih osam utrka) pa vjeruje da tu formu može prenijeti i u 2013. godinu.

U najvećem dijelu sezone kandidat za naslov bio je i Casey Stoner, ali ga je ozljeda u drugom dijelu sezone odvojila od motocikla. Svjetski prvak iz 2007. i 2011. odlučio se na povlačenje iz MotoGP-a i ove sezone ga neće biti u natjecanju. Osim Australca, na gridu u 2013. godini neće biti James Ellison, Michele Pirro, Ivan Silva i Mattia Pasini.

Uzbuđenja ni u 2013. godini ne bi trebalo nedostajati. Lorenzo i Pedrosa spremni su za novi niz velikih okršaja i uoči sezone slove za glavne favorite natjecanja. Ipak, oči svjetske javnosti neće biti uperene samo prema njima, već i prema njihovim novim momčadskim kolegama. Lorenzu se u Yamahinoj tvorničkoj momčadi ponovno priključio Valentino Rossi, dok će Pedrosa garažu Repsol Honde dijeliti s Marcom Marquezom.

Jeste li znali...

...da su posljednjih 28 utrka u MotoGP-u osvojili Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa i Casey Stoner? Posljednju pobjedu prije tog niza uzeo je Ben Spies u Nizozemskoj 2011. godine.
...da su se u posljednjih šest izdanja Velike nagrade Katara na pobjedničko postolje penjala samo petorica motociklista - Lorenzo i Stoner po pet puta, Pedrosa četiri puta, Rossi triput i jednom Dovizioso?
...da je Dani Pedrosa do sada u karijeri 112 puta bio na pobjedničkom postolju u svim klasama te da se na petom mjestu liste svih vremena izjednačio s Mikeom Hailwoodom? Ispred njega još su Valentino Rossi (177), Giacomo Agostini (159), Angelo Nieto (139) i Phil Read (121).

O Rossijevim vozačkim kvalitetama suvišno je trošiti riječi. Sedmerostruki svjetski prvak u najjačoj klasi i vlasnik 79 pobjeda vraća se u momčad s kojom je u periodu od 2004. do 2010. osvojio četiri naslova. Posljednje dvije sezone proveo je u Ducatiju, no talijanska suradnja nije urodila plodom. Sedmo i šesto mjesto u ukupnom poretku i tek tri uspona na pobjedničko postolje natjerala su legendarnog Rossija na povratak u Yamahu. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se na konkurentnom motociklu nositi s "mladim lavovima", ali i kakav će biti odnos njega i Lorenza, budući da tijekom prvog zajedničkog mandata u Yamahi nisu baš bili "najbolji prijatelji".

Pedrosa je pak u garažu dobio jednog od najtalentiranijih mladih vozača i prošlogodišnjeg prvaka u Moto2 kategoriji, 20-godišnjeg Marca Marqueza. Španjolac je u MotoGP-u proveo samo dvije sezone i u 32 utrke skupio čak 16 pobjeda. 2011. završio je na drugom mjestu u poretku, dok je prošle godine naslov osvojio s 56 bodova prednosti o odnosu na Pola Espargara. Od njega u Hondi očekuju velike stvari, no pitanje je hoće li se moći već u prvoj sezoni nadmetati s najboljima.

Ducati je ostao bez jednog Talijana, a zamijenio ga je drugim. Umjesto Rossija, u 2013. godini na crvenom će motociklu sjediti Andrea Dovizioso. Svoju petu sezonu u Ducatiju će odraditi Amerikanac Nicky Hayden. Valja još istaknuti momčad Tech 3, čije će Yamahe ove sezone voziti britanski duo Cal Crutchlow i Bradley Smith, te Pramac Ducati za koji će nastupati Ben Spies i Andrea Iannone. Ukupno su za sezonu prijavljena 24 vozača, a među njima su od poznatih imena Stefan Bradl, Alvaro Bautista, Hector Barbera i Colin Edwards. Osam je debitanata. Uz Marqueza, Smitha i Iannonea to su još Lukaš Pešek, Hiroshi Aoyama, Claudio Corti, Bryan Staring i Michael Laverty.

Moćna motociklistička družina

Od 24 prijavljena vozača, čak ih je devet osvojilo naslov prvaka u jednoj od tri klase, a 16 ih ima barem jednu pobjedu. Ukupan zbroj njihovih pobjeda je 299. Najstariji član grida bit će Colin Edwards s navršenih 39 godina, dok je najmlađi 20-godišnji Marc Marquez.

Uoči početka nove sezone aktualni prvak je izjavio. "Naravno, volio bih osvojiti i treći naslov, ali bit će teško. Ove godine na gridu ima sjajnih motociklista. Valentino se vratio u Yamahu, tu su Dani i Marc... Mislim da će već na prvoj utrci krenuti velika borba za vrh. Uzbuđen sam zbog dolaska u Katar i početka sezone."

Povratnik u Yamahu, Valentino Rossi, ovako je najavio utrku na stazi Losail: "Jedva čekam početak sezone. Svake sam godine prije prve utrke malo nervozan, ali to je normalno. Važno je na prvoj utrci osvojiti bodove i raditi što manje pogrešaka. Moj je cilj pobjedničko postolje. Zimska testiranja pokazala su mi da imam konkurentan motocikl i to će mi puno pomoći. Čak i u Kataru, na stazi koja mi baš ne odgovara."

Lorenzov sunarodnjak i veliki suparnik na stazi, Dani Pedrosa, tvrdi da je spreman za novu sezonu: "Zimski period testiranja konačno je gotov i sada sam zaista spreman za utrkivanje. Svi u momčadi naporno su radili i mislim da smo u dobroj situaciji. Utrka u Kataru neće biti lagana, posebno zbog pijeska i slabijeg prianjanja guma, a bit će zanimljivo vidjeti kako će funkcionirati novi sustav kvalifikacija."

Kvalifikacije počinju u subotu u 19:35 po hrvatskom vremenu, dok je start utrke zakazan za nedjelju u 21 sat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2013. u 13:28
    V. Rossi ove sezone osvaja . Sad se vratio u staru momčad i daleko bolji motor .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 07:36
    nadam se samo da neće dominirati kao prije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 22:59
    nadam se da je ovo sezona povratka Valea na vrh
    Obrisan korisnik