Vodeni sportovi

Hrvatski jedriličari u borbi za medalje na Svjetskom kupu: Stipanović i tandem Ninčević - Župan plove za odličje

Ivan Dominik • subota, 06.04.2013.
Hrvatski jedriličari u borbi za medalje na Svjetskom kupu: Stipanović i tandem Ninčević - Župan plove za odličje

Nakon pet dana regate Svjetskog kupa koji se održava u Palma de Mallorci, hrvatski jedriličar Tonči Stipanović te jedriličarke Enia Ninčević i Romana Župan, plovit će za medalje. Djevojke su trenutno četvrte u ukupnom poretku prije posljednjeg plova koji je na rasporedu u subotu, dok je Stipanović s vodeće pao na petu poziciju, ali još uvijek ima šanse za odličja...

Hrvatsko jedrenje još jednom je došlo do velikog uspjeha. Naime, Tonči Stipanović u klasi Laser i ženski tandem Enia Ninčević i Romana Župan, nalaze se pred plovom za medalje na Svjetskom kupu jedriličara koji se održava na španjolskoj Palma de Mallorci, te imaju velike šanse za odličja.

Slika 1 od 1.

Odlični Stipanović, nažalost, nije uspio zadržati vodeću poziciju u Laseru te je nakon pretposljednjeg, petog plova, pao na petu poziciju, no još uvijek ima dobre šanse za medalju, naravno, ukoliko dobro otplovi plov za medalje. Bolje pozicije stajao ga je slabiji vjetar u predzadnjem plovu što je i sam prokomentirao riječima:

"Nije me išlo danas. Najprije sam u prvom plovu diskvalificiran zbog preuranjenog starta, a potom sam se u drugom plovu "izvlačio iz pakla". Takav je bio dan, ali još uvijek je sve otvoreno", rekao je Stipanović za HRT.

Trenutno je u Laseru lider Australac Tom Burton, no hrvatski jedriličar još uvijek ima šansu poboljšati svoj plasman u posljednjem plovu, jer nova pravila daju veće šanse jedriličarima s nižih pozicija da se probiju, od onih starih. Jer, prema novim pravilima, za odličja se ne plovi samo jedan plov s dvostrukim bodovima, nego ih može biti i više, dok je regatno polje dodatno skraćeno. Za Laser i klasu 470, u subotu će se ploviti dva plova za odličja, dok prema novim pravilima svi traju prosječno oko 10-15 minuta, što je dosta skraćeno u odnosu na stara pravila.


Enia Ninčević i Romana Župan trenutno u svojoj klasi 470 drže četvrtu poziciju uoči posljednjeg, šestog dana jedrenja. Tijekom prvih pet dana bile su odlične i konstantne, s čime su i same zadovoljne:

"Ponovno smo dobro jedrile u petak, vrlo stabilno, ali ni konkurencija nije griješila, tako da smo izgubile jedno mjesto ukupnog poretka. Međutim, samo jedan bod nas dijeli od postolja tako da vrlo optimistične ulazimo u finalni dan. Nemamo puno iskustva jedrenja u plovu za odličja, ali je vrijeme da ga počnemo skupljati", optimistično je rekla Ninčevićeva, a prenosi HRT.

Kao i kod muškaraca te ostalih klasa, i kod žena u 470 pravila su nova te djevojke zaista imaju veliku priliku za osvajanje medalja. Nažalost, za ostale Hrvate na Svjetskom kupu, natjecanje je završeno u petak, a prije posljednjih plovova otpali su Pavle Kostov i Petar Cupać, koji su završili 12. u 49-eru. Luka Mratović bio je 18. na dasci, dok su mladići i nasljednici Tončija Stipanovića u Laseru, Toma Višić i Filip Jurišić, bili 79. odnosno 39. U klasi Finn Hrvat Milan Vujasinović zauzeo je 23. mjesto, a valja nadodati, kako se na ovom Svjetskom kupu natjecao 851 jedriličar iz 51 zemlje svijeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!