Rukomet

Francuzi pakiraju kofere za Dansku, Crnogorcima prava borba tek predstoji

Sportnet • nedjelja, 07.04.2013.
Francuzi pakiraju kofere za Dansku, Crnogorcima prava borba tek predstoji

Četvrto kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2014. godine u Danskoj otvoreno je dvjema utakmicama, dok se većina odigrava sutra, 7. travnja. Francuzi su uz manje probleme pred završetak utakmice uspjeli poraziti Norvežane i osigurati si plasman na Euro. Crna Gora je, pak, doživjela prvi poraz u ovome kvalifikacijskome ciklusu, i to od reprezentacije Izraela koju je tri dana ranije porazila kod kuće.

Francuska - Norveška 32:28 (17:12)

Francuzi su pobjedom u ovoj četvrtoj kvalifikacijskoj utakmici osigurali nastup na europskoj smotri u Danskoj iduće godine i nemaju straha u predstojeće dvije utakmice protiv Latvije i Turske. Pijetlovi su pobijedili Norvežane još u srijedu u Norveškoj, a sada su samo potvrdili svoju nadmoć, i to na domaćem terenu u Nancyju.

Čak i uz odsutnost Bertranda Gillea, Baracheta Xaviera, Michaela Guigoua, Kentina Mahe, Valentina Portea i Samuela Honrubije francuska je momčad pokazala svoju jačinu i odnijela pobjedu. Prvih 15 minuta utakmice igralo se ubrzano, a igrači Clauda Oneste oslanjali su se na dobro organiziranu obranu i agresivan napad. Odlično je igrao i uvijek iznenađujući Luc Abalo, koji je skakao po terenu. Cedric Sorhaindo obavljao je obrambene zadatke i tako zamijenio bivši stup obrane, umirovljenoga Didiera Dinarta koji je pratio utakmicu na tribini.

Mladi norveški rukometaš Alexander Oerjevik Westby ušao je u igru u 13. minuti i zabio svoj prvi međunarodni gol, i to, ni manje ni više, nego jednom od najvećih svih vremena Thierryju Omeyeru. Njegovim je golom i Norveška povela (11:12). Ulaskom Alixa Kevynna Nyokasa u teren Francuzi su još ubrzali igru i na poluvrijeme odlaze s vodstvom od +5 (17:12).

Francuska usklađenost i harmonija trajala je do prvih deset minuta drugoga dijela, rezultat je bio 22:16. Tada su Norvežani počeli igrati puno bolje u obrani i napravili su dvostrukim olimpijskim prvacima seriju od 5-0 (22:21). Ta je serija bila vjetar u leđa gostima, osobito Espenu Lieu Hansenu koji je u prvome poluvremenu sve promašivao, a na kraju je zabio šest zgoditaka.

Deset minuta prije kraja na semaforu je pisalo 24:24. Nakon toga su najiskusniji morali preuzeti stvar u svoje ruke kako ne bi odgodili svoj prolazak na EP. Golovima Jeromea Fernandeza i Nikole Karabatića Francuzi su ugasili svaku nadu Norvežanima u moguću pobjedu. Nyokas, koji je večeras odigrao odličnu utakmicu i zabio sveukupno sedam zgoditaka i time uz Karabatića postao najbolji strijelac na utakmici, dao je i zadnji gol za novu pobjedu Francuske.

Nikola Karabatić prokomentirao je utakmicu: "Bez puno lažne skromnosti, znali smo da ćemo proći na Euro, samo nismo znali kada. Zato smo željeli pobijediti ovu utakmicu i već sad osigurati prolazak na Euro, kako bismo onda u lipnju imali lakši posao i kako bi izbornik imao prilike isprobati razne kombinacije", rekao je Karabatić za francuski Le Monde.

Francuski izbornik rekao je: "Bilo je pomalo čudno. Imali smo cijelo vrijeme potpunu kontrolu nad utakmicom i onda se u trenutku skoro sve preokrenulo. Ali uspjeli smo izvući situaciju u našu korist i pobijediti."

Francuska je na samome vrhu Skupine 3, s osam osvojenih bodova. Slijedi Norveška s četiri i Turska s dva, koja ima utakmicu manje kao i Litva koja se nalazi na začelju skupine, bez osvojena boda.

Izrael - Crna Gora 28:25 (11:12)

Izraelska se rukometna reprezentacija osvetila Crnoj Gori za poraz nanesen prije tri dana u Podgorici. Izabranici Dragana Đukića potpuno su zasluženo slavili 28:25 i tako nanijeli prvi poraz Crnogorcima.

Prvo poluvrijeme obilježila je velika neizvjesnost. Igralo se gol za gol sve do 24. minute kada su gosti pogotcima Fahrudina Melića i Vaska Ševaljevića otišli na +2 (9:11), što je natjeralo trenera domaćina da zatraži minutu predaha. Izabranici Zorana Kastratovića još su jednom imali dva gola prednosti (10:12), da bi konačnih 11:12 na poluvremenu postavio Ariel Rosental, u trenucima kada je domaćin imao igrača više.

Izraelci su bolje otvorili nastavak utakmice, i nakon osam minuta stigli do prva dva gola prednosti (16:14). Crnogorski reprezentativac Ševaljević na početku drugoga poluvremena promašio je sedmerac, a u igri ih je držao Petar Kapisoda s dva zgoditka.

Zatim je izraelski pivot Omer Davda izborio sedmerac koji je realizirao Gil Pomeranz za rekordnih tri razlike izraelske momčadi (17:14). Domaćini su 13 minuta prije kraja imali priliku otići i na +4, ali nisu iskoristili kontru i u nastavku akcije Igor Marković je smanjio na 19:17. Međutim, Izraelci nisu posustajali pa su Yuval Gerera te Avishay Smoler iz kontre odveli izraelsku reprezentaciju na velikih četiri razlike (21:17).

Tih četiri razlike održavali su domaćini sve do 24:20 kada su se crnogorska krila razigrala. Svaki s po dva zgoditka - Marković i Marko Lasica, vratili su stvari u egal (24:24).

No Izrael je ipak pronašao snage za pobjedu. Početak poraza crnogorske momčadi bilo je isključenje Zorana Roganovića. Pomeranz je uz dosta sreće vratio vodstvo svome timu, zatim je Gil obranio sedmerac Vladimiru Osmajiću, a Itzhak Halifi je u sljedećem napadu odveo Izrael na +2. Nakon toga, povratka za Crnogorce više nije bilo. Smoler je još zabio dva zgoditka za pobjedu domaćina, a Roganović je svojim drugim pogotkom na utakmici postavio konačnih 28:25.

U pobjedničkoj ekipi najviše je golova u crnogorsku mrežu zabio Smoler, njih čak deset, a iza njega slijedi Pomeranz sa sedam zgoditaka. Kod Crnogoraca najbolji je strijelac bio Marković s 12 zabijenih golova.

Crna Gora ovim porazom uz tri pobjede ima šest bodova i trenutno je prva u Skupini 2, doduše, Češka ima četiri boda i utakmicu manje dok se Izrael smjestio na dnu ljestvice s tek dva boda, koliko ima i Njemačka.

Rezultati:
Skupina 2
Izrael - Crna Gora 28:25 (11:12)
Skupina 3
Francuska - Norveška 32:28 (17:12)

(tekst: Petra Bičanić)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 12:45
    vidi ti izraelaca...i oni se počeli ozbiljnije baviti rukometom!
    Obrisan korisnik