Rukomet

Nijemci i Poljaci uzvratili Česima i Šveđanima za poraze tri dana prije

Sportnet • ponedjeljak, 08.04.2013.
Nijemci i Poljaci uzvratili Česima i Šveđanima za poraze tri dana prije

Četvrto kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2014. u Danskoj nastavilo se u nedjelju. Odigralo se čak 11 utakmica. Posebno je uzbudljivo bilo u dvobojima Njemačke i Češke te Islanda i Slovenije, a Srbija i Austrija odigrali su neriješeno. Neke su reprezentacije ovim četvrtim kolom sigurne za prolazak na Euro, dok je u mnogim skupinama još neizvjesno tko će otputovati u Dansku.

Njemačka - Češka 28:23 (15:12)

Tri dana prije isti ovi protivnici, samo u češkome Brnu, odigrali su utakmicu u kojoj su Česi odnijeli pobjedu. I kada su već svi otpisali Nijemce, kada se mislilo da više nemaju šanse za plasman na Euro, oni su pobili sve kritičare i pobijedili. Njemačka je krenula u utakmicu bez ozlijeđenog kapetana Olivera Roggischa samo s jednim ciljem, pobijediti i dokazati svima da ju se ne može tako lako otpisati.

Michael Haaß dobiva odmah na početku isključenje, Česi imaju prvi napad i preuzimaju vodstvo. Patrick Wiencek tek nakon četiri minute zabija prvi gol za domaćine, a na to odgovara Filip Jicha koji odvodi Čehe na +4 (1:5). Nijemci uzvraćaju serijom 2-0, a uskoro dolaze na samo jedan pogodak zaostatka (5:6). Faulom na Steffenu Weinholdu Jicha dobiva isključenje u 11. minuti što iskorištava Christophersen i izjednačava rezultat i tako je Nijemcima dao vjetar u leđa.

Prvo vodstvo za njemačku reprezentaciji bilo je u 14. minuti kada golom Weinholda odlaze na 7:6. Nakon toga rezultat je opet izjednačen (8:8) da bi kasnije Jicha zabio za 9:10 i ponovno vodstvo Čeha. Situacija se opet mijenja i Nijemci imaju +2 pred ulaskom u završne minute prvoga dijela. Obrana domaće momčadi na visoku je nivou i koriste češke protunapade. Na poluvremenu Njemačka ima +3 (15:12).

Drugo poluvrijeme njemačka je reprezentacija otvorila novim golom i tako otišla na +4. Nakon desetak minuta Jicha zabija sedmerac i smanjuje prednost (20:15). Zatim Nijemci dobivaju kaznu od dvije minute, ali Weinhold zabija sa sedam metara. Semderac je i na drugoj strani, Jicha opet pogađa i trenutno je na semaforu 21:16. Sada i weinhold dobiva isključenje, a kada se vratio u igru bilo je 22:18. Još je 11 minuta do kraja.

Ponovno je suđen sedmerac za Čehe koji je realizirao Jicha (24:20). Za 25:21 pogađa Weinhold, definitivno najraspoloženiji njemački igrač, i to također sa sedam metara.Četiri minute prije kraja njemački izbornik Martin Heuberger traži minutu predaha kako bi svoju momčad pripremio za samu završnicu. Dvije minute prije kraja Njemačka vodi 26:22. Na kraju završava rezultatom 28:23, i time su domaćini napravili velik korak prema Danskoj. Sada se obje momčadi bore za drugu poziciju u svojoj skupini jer obje reprezentacije imaju po četiri boda, a prva u skupini je Crna Gora sa šest osvojenih bodova.

Najbolji strijelci u pobjedničkoj ekipi su Weinhold i Christophersen sa šest postignutih golova, a kod Čeha nezaustavljivi Jicha s osam zgoditaka. Njemački je izbornik prokomentirao susret: "Igrali smo bolje u svim aspektima nego u prvoj utakmici. Najvažnije da nismo imali varijacija u našoj igri. Obrambena zona danas je bila puno efikasnija", rekao je Heuberger.

Poljska - Švedska 22:18 (12:10)

Prije tri dana i ove su dvije reprezentacije igrale, i tada je Švedska pobijedila u Malmöu. Danas - drugačiji scenarij sa sretnim završetkom za Poljake, naime na domaćem su terenu svladali Skandinavce 22:18.

Poljaci su odlično krenuli u utakmicu i u 14. minuti imali su vodstvo od čak 7:2. Tome je rezultatu mnogo pridonio Slawomir Szmal koji je fenomenalno branio, ali i golovi Karola Bieleckog i Patryka Kuchczynskija. Ovakva odlična igra Poljaka vjerojatno je rezultat dviju stvari - odlične podrške 10 000 navijača te želja za osvetom za naneseni poraz u četvrtak. Crveno-bijeli trčali su terenom skoro cijelo poluvrijeme, do 28. minute. Tada su igrači Staffana Olssona prvi put na utakmici izjednačili. Na poluvrijeme poljska reprezentacija ipak odlazi s vodstvom od 12:10.

U drugome poluvremenu Smal kao da je zaključao gol, a lošoj švedskoj igri odmagao je i Kim Andersson koji zbog ozljede nije bio na nivou i zamijenio ga je Jonas Arholm, ali ni on nije igrao išta bolje u usporedbi s ozlijeđenim Anderssonom. Pred kraj utakmice poljska je momčad imala problema s razradom napada, ali je obrana i dalje savršeno funkcionirala. Na kraju, bilo je pitanje s koliko razlike će Poljaci pobijediti; završava 22:18.

U pobjedničkoj momčadi najviše se istakao Adam Wisniewski, a kod Šveđana Niclas Ekberg. Poljska i Švedska tako su prvi i drugi na ljestvici sa šest osvojenih bodova i vrlo sigurno kroče prema Danskoj.

Island - Slovenija 35:34 (15:18)

Slovenci su čvrsto krenuli u utakmicu i poveli 2:0 uz dvije obrane Primoža Prošta. Islanđani polako uzvraćaju (2:3), da bi u sedmoj minuti Gudjon Valur Sigurdsson izjednačio rezultat sa sedam metara. Tri minute kasnije slovenska momčad odlazi opet na +2, ali domaćini zatim izjednačuju golom Arona Palmarssona. Aron Rafn Edvardsson u tome trenutku ima četiri obrane.

Sredinom prvoga dijela dolazi do male slovenske krize, a rezultatski je još uvijek u egalu (7:7). Kao da su se Slovenci sabrali pa Gašper Marguč zabija svoj treći pogodak, i to sve iz protunapada (7:9). U 19. Edvardsson brani zicer Slovenaca, ali srećom Luka Žvižej zabija gol.

23. minuta utakmice je, Slovenija prvi put vodi +3, Prošt brani sedam metara Sigurdssonu. Dvije minute kasnije zabija i Jure Dolenec za 10:14, Jure Dobelšek zatim povećava na +5, Palmarsson i Sigurdsson smanjuju razliku (15:12). Pri kraju poluvremena isključen je Dolenec, a Thorir Olaffson zabija u zadnjim sekundama za 15:18.

Robert Gunnarsson zabija na početku drugoga dijela, na drugoj strani uzvraća Nenad Bilbija fantastičnim golom s 12 metara za 16:19. Tri minute kasnije zabija Sigurdsson te Olafsson sa sedam metara i Islanđani smanjuju razliku na tek gol zaostatka.

U 40. minuti domaća je ekipa uspjela izjednačiti rezultat (23:23), a Gorazd Škof brani sedmerac. Slovenci pogotcima Marguča i Bilbije odlaze na +2. Gosti zatim imaju manje probleme u napadu, a islandski rukometaši smanjuju razliku i napokon dolaze na -1 (26:27).

Sigurdsson dvama pogotcima (uz jedan Dolenca na slovensku stranu) izjednačava na 28:28. U 51. minuti ponovno golom Sigurdssona Island je poveo po prvi put na utakmici. Četiri minute prije kraja Slovenci rade prekršaj u napadu, Sigurdsson iz protunapada zabija svoj 12. zgoditak. Domaćini dobivaju isključenje, Dolenec to koristi i zabija, na semaforu stoji 32:32. Palmarsson zatim zabija, Bilbija izjednačuje (njegov deveti gol). Igrači Borisa Deniča imaju igrača više. Sedam metara je za Islanđane, Sigurdsson je precizan s crte, domaćini poveli 34:33.

Zadnja minuta utakmice bila je izuzetno napeta. Miha Žvižej izborio je sedam metara za Sloveniju, a Marguč to i pretvora u pogodak (34:34). Petersson zabija, Denič uzima minutu odmora, ali rezultat se do kraja nije promijenio i tako su Islanđani pobijedili sa samo jednim golom prednosti (35:34).

Najbolji strijelac na utakmici bio je Islanđanin Sigurdsson, kod Slovenaca najviše je zabio Bilbija. Kod vratara i Prošt i Edvardsson skupili su devet obrana.

Island je ovom četvrtom pobjedom iz četiri susreta pospremio osam bodova i sigurno kroči prema prolasku na Europsko prvenstvo u Danskoj, Bjelorusija ima pet, a Slovenija tek tri boda dok je Rumunjska na začelju bez osvojena boda.

Rezultati:
Skupina 1
Španjolska - Makedonija 29:17 (12:8)
Portugal - Švicarska 27:25 (14:14)
Skupina 2
Njemačka - Češka 28:23 (15:12)
Skupina 3
Litva - Turska 28:23 (17:13)
Skupina 4
Slovačka - Latvija 27:25 (12:14)
Skupina 5
Nizozemska - Ukrajina 27:23 (13:10)
Poljska - Švedska 22:18 (12:10)
Skupina 6
Bjelorusija - Rumunjska 31:25 (17:14)
Island - Slovenija 35:34 (15:18)
Skupina 7
Rusija - Bosna i Hercegovina 26:24 (10:11)
Srbija - Austrija 30:30 (16:14)

tekst: Petra Bičanić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.04.2013. u 13:21
    ma zaboravite na austrijance. ovi im je zadnja prilika, odnosno prilika generacije. izvrsni szilagyi, schlinger, wilczynski i weber su im nositelji i na njihovu žalost na kraju karijere. zadnji vlak i zapravo je čudno da im bi ovo mogao biti prvi jači rezultat s obzirom na te igračepogotovo ako se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10808.04.2013. u 16:49
    Pa pogle'te Austrijancima roster. Tu su jedan rodeni Poljak, Madar, Slovenac te Splićanin, te dva ex-Yugaša. Ništa ne čudi šta su Marinović i Bozović bili jučer medu najboljima. A to da s tim trenerom imaju perspektivu, to štima. Mozda griješim, ali čini mi se da Austrijanci općenito malo više... [više na forumu]
    narada108
  • irilov08.04.2013. u 15:46
    austrija je pravi pokazatelj koliko znači ozbiljan i kvalitetan trener, a nizozemci imaju nekolicinu ozbiljnih igrača u 1. i 2. njemačkoj ligi, isu rukometni analfabeti ko šta bi se nekad za njih reklo.
    irilov
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 12:42
    iznenađuje me ugodno napredak portugala i austrije! prvi dobili švicarce, a drugi nerješeno odigrali sa srbima u gostima! tužno je pak gledati ukrajinu, državu od 45 milijuna ljudi i s tradicijom u rukometu, kako gubi od nizozemske!!rukomet se 2013. godine zaista ozbiljno igra u cijeloj Europi!
    Obrisan korisnik