Nogomet

Hrvatska želi Kovačića u Turskoj, Inter ima drugačije planove

hns.family • četvrtak, 18.04.2013.
Hrvatska želi Kovačića u Turskoj, Inter ima drugačije planove
Foto: hns.family

Romeo Jozak i Dinko Jeličić danas su u Milanu počeli lomiti otpor milanskog Intera oko puštanja Matea Kovačića na Svjetsko prvenstvo reprezentacija do 20 godina.

Iako se radi o Fifinom natjecanju, klubovi nisu dužni puštati igrače na natjecanja mlađih uzrasta, a kako je Hrvatski nogometni savez dao visok prioritet tom Prvenstvu čini se sve kako bi Hrvatska u Tursku (21.6. - 13.7.) išla u najjačem mogućem sastavu.

To, naravno, uključuje i Matea Kovačića, veznog igrača Intera, pa su predsjednik stručne komisije HNS-a, Romeo Jozak, te izbornik U-20 selekcije Dinko Jeličić otputovali u Milano razgovarati s čelnim ljudima Interove struke oko puštanja Kovačića u Tursku.

Jozaka i Jeličića je u hotelu Rosa Grand primio tehnički direktor Intera, Marco Branca. Usprkos primanju na najvišoj razini, kao i komplimentima na rad mlađih uzrasta u Hrvatskoj, Branca je vrlo jasno pokazao zadršku Intera prema puštanju Kovačića u Tursku.

Naime, Inter je uložio velik novac u Kovačića, a nakon slabih rezultata u posljednje vrijeme žele punom snagom pristupiti pripremama za iduću sezonu u kojoj Kovačića vide kao jednu od ključnih figura. Pripreme Intera počinju 12. srpnja (finale SP-a je dan kasnije), a u razdoblju tijekom SP-a imali su u planu s Kovačićem odraditi individualna testiranja i rad.

Jozak i Jeličić objasnili su važnost Matea Kovačića u kontekstu hrvatske reprezentacije, ne samo zbog igračke kvalitete već i ljudskih, liderskih osobina - čega su svjesni i u Interu.

Brižno pripremljena hrvatska delegacija ponudila je Branci da Interov kondicijski trener sudjeluje u radu hrvatskog stručnog stožera kako bi pratio Mateove aktivnosti pa da kroz maksimalnu koordinaciju između reprezentacije i Intera talijanski klub ima direktnu kontrolu nad svojim "draguljem".

Branca je prepoznao upornost HNS-a po ovom pitanju pa je obećao sastanak za desetak dana na još višem nivou, a najavio je i razgovor s Kovačićem koji će u toj priči imati važnu ulogu.

S Kovačićem su, dakako, razgovarali i Jozak i Jeličić kojima je Mateo izrazio veliku želju za igranjem za reprezentaciju. Kovačiću je predstavljen plan koji mu se svidio u kontekstu dovoljnog odmora i vremena za obitelj i opuštanje nakon završetka sezone.

Inter je jasno dao do znanja koliko im je Kovačić važan igrač u svim planovima, no i HNS je pokazao jasnu želju da upravo Kovačić bude prvo ime Hrvatske u Turskoj. Uspostavljen je dijalog, a kroz narednih desetak dana, uoči novog sastanka, HNS će dodatno argumentirani čelnicima Intera - i uz Kovačićevu pomoć - da mu dopuste igranje za reprezentaciju.

"Neće biti lagano, Inter je maksimalno zabrinut, ali uz dobru komunikaciju i koordinaciju s Interom i Mateov čvrst stav da želi igrati za Hrvatsku, vjerujem da uz dodatne razgovore postoje ozbiljne šanse da Inter dopusti Kovačiću igranje u Turskoj", rekao je po povratku iz Milana Romeo Jozak.

Hrvatska delegacija obavila je i razgovor s generalnim direktorom Atalante Pierpaolom Marinom oko Marka Livaje i tu je situacija puno izglednija po pitanju priključivanja Livaje sastavu U-20 reprezentacije - stručni stožeri će i po tom pitanju i dalje komunicirati i precizno se dogovoriti oko plana i programa.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 00:18
    Bilo bi šteta da se za taj SP ne uzmu Livaja, Mateo, Radošević, Milić, Jedvaj, Rebić i ostatak jer bi sa tim igračima bili favoriti za prva tri mjesta na kraju turnira, a skupinu bi prošli sigurno. To su već sad jako dobri igrači i nadajmo se da klubovi iz HNL neću s.at kao prije 2 godine, jer je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2013. u 21:12
    Kovačić je sad igrač za prvih 11 seniora. Bolje mu je odmarat od u-20 i posvetit se do kraja Interu jer će mu se to milijon puta više isplatit nego da ode na neki turnir di će mu prvi mulac slomit nogu.
    Obrisan korisnik
  • wanksta18.04.2013. u 20:36
    Smatram da reprezentativne mlade kategorije trebaju imati cilj da spreme sto vise igraca za A reprezentaciju, a Kovačić je već dokazan A reprezentativac, tako da je mozda bolje da netko drugi igra kome će ovo iskustvo više značiti nego Kovačiću koji je već na dosta višoj razini od ovog prvenstva.
    wanksta
  • Mithrandir18.04.2013. u 19:53
    Bilo bi dobro da zaigra, ali ne i presudno u mogućnostima i ambicijama koje HR U20 eventualno ima. No pričekajmo cijelu listu igrača koji će ići na SP.
    Mithrandir