Nogomet

Video: AEK zbog nereda svojih navijača po prvi puta u povijesti ispao u Drugu ligu

Ivan Dominik • petak, 19.04.2013.
Video: AEK zbog nereda svojih navijača po prvi puta u povijesti ispao u Drugu ligu
Foto: Bruno Karadža

Legendarni grčki nogometni klub, atenski AEK, po prvi puta u svojoj povijesti ispast će u drugu ligu. Posrnuli grčki prvoligaš kažnjen je zbog nereda svojih navijača, i inače poznatih po huliganizmu i izgredima, pa će po prvi puta u svojoj 89-godišnjoj povijesti naredne sezone igrati u drugom razredu grčkog nogometa...

Disciplinska komisija Grčkog nogometnog saveza donijela je odluku da se prekinuta utakmica 29. kola Prve grčke nogometne lige između AEK-a i Panthrakikosa registrira rezultatom 3:0 za goste. Napeta sjednica potrajala je čak 12 sati, a konačnu odluku protiv AEK-a Grci su donijeli jer je susret i prekinut zbog upadanja na teren i stvaranja nereda od strane navijača AEK-a, i inače u Grčkoj te diljem svijeta poznatih po huliganizmu.

AEK-u su još uz to i oduzeta tri boda u ovoj sezoni, još dva u idućoj, dok će morati platiti i novčanu kaznu u visini od 4.000 eura. Zbog toga se klub sada nalazi u zoni ispadanja te kolo prije kraja prvenstva zaostaje za zonom spasa čak pet bodova, što znači da AEK po prvi puta u svojoj 89-godišnjoj povijesti ispada u Drugu ligu.

Izgredi navijača počeli su u 84. minuti dvoboja protiv Panthrakikosa, jednog od konkurenata Atenjana za spas u ligi, a nakon vodstva gostiju od 1:0 na Olimpijskom stadionu u Ateni, ljuti su navijači uletjeli u teren loveći svoje igrače, koji su pobjegli u svlačionicu. Situacija se smirila tek nakon pojačane reakcije policije, no sudac je utakmice prekinuo i poslao na arbitražu.

Sada vodstvo atenskog velikana ima pravo na žalbu, no sudeći po vijestima iz Grčke, ova se konačna odluka više neće mijenjati. Kada su za to čuli navijači AEK-a, kojih je bilo nekoliko stotina ispred zgrade Grčkog nogometnog saveza i koji su satima čekali odluku, iz protesta su počeli divljati po Ateni te su zaustavili i blokirali promet na poznatoj aveniji Kifissias.

Jedan od najvećih grčkih nogometnih klubova u povijesti, AEK, koji će uskoro preseliti u grčku Drugu ligu, treći je najuspješniji grčki nogometni klub. 11 je puta bio nacionalni prvak, a 13 puta je osvojio Kup otkad je osnovan 1924. godine. Jedini uspješniji klubovi od njega u Grčkoj su Olympiacos s 40 naslova prvaka države i Panathinaikos s 20 prvenstvenih titula.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 22:51
    Inter hahah,vidiš da su već lagano krenuli nizbrdo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 17:31
    Fiorentina, Shelbourn, Dunaffer, Ferencvaroš, Sampdoria, Deportivo, Unirea, Aek...Tko je sljedeći?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 12:58
    trebali su ih stavit u treću zbog navijača,onda bi došlo navijačima u glavu da ne rade sranja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 12:27
    Kako su pali, uvijek su bili iza Olympiakosa i PAO-a. A i PAO se isto strašno sramoti ove sezone......
    Obrisan korisnik
  • Zdren19.04.2013. u 11:25
    divljaci
    Zdren